FP'de Alptekin gidiyor, yerine Kutan geliyor

Güncelleme Tarihi:

FPde Alptekin gidiyor, yerine Kutan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fazilet Partisi, vitrindeki liderini değiştiriyor. Genel Başkan İsmail Alptekin genel başkan yardımcılığına çekilirken, Grup Başkanı Recai Kutan, genel başkanlık koltuğuna oturtuluyor. FP'deki yönetim değişikliği, Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geldiği tarihin yıldönümü olan 14 Mayıs'ta gerçekleşecek.

FP'deki bu yönetim değişikliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini üstlendiği yenilikçi genç kanadın bastırması etkili oldu. Politik yaşamını bitirecek 10 aylık mahkûmiyet kararına karşı partisini ‘sessiz kalmakla’ suçlayarak, ‘kopma’ sinyalleri veren Erdoğan, geçen hafta sonu Ankara'da gizlice görüştüğü eski lideri Erbakan'a ilk tavizini verdirtti. FP'nin iki önemli lider adayı Abdullah Gül ve Bülent Arınç'ın desteğini alan Erdoğan, Kutan'ın da hazır bulunduğu bu görüşmede, Erbakan'ın, ‘seçime Alptekin ile girilmesi’ yönündeki direncini kırdı ve ‘Kongreye kadar Kutan’ formülünü kabul ettirdi. Hakkındaki kararın Yargıtay tarafından onaylanması halinde ömür boyu siyaset yasağı getirilecek Erdoğan'ın da, ilk konrede Gül ve Arınç'tan adı öne çıkanı destekleyeceği belirtildi.

FP kulislerinde Erbakan açısından geri adım, yenilikçi genç kanat açısından ise ilk ciddi başarı olarak değerlendirilen bu yönetim değişikliğini, Kutan da doğruladı. Partisine katılım törenleri nedeniyle gittiği Sıvas'ta konuşan Kutan, genel başkanlık da dahil, parti yönetiminde yeni bir şekillenmeye gidileceğini açıkladı. Kutan, önümüzdeki günlerde toplanacak Kurucular Kurulu'nun, yeni Genel İdare Kurulu, Parti Meclisi ve Başkanlık Divanı ile birlikte yeni genel başkanı belirleyeceğini söyledi. Bu değişikliğin 14 Mayıs'a kadar gerçekleşeceğini belirten Kutan, Alptekin'in değişeceği mesajını şu sözlerle verdi: ‘‘Bana kalsa, İsmail Alptekin standartındaki bir insan değişmemeli. Ama bazı arkadaşlarımız değişmesini istiyor.’’

DYP'YE İTTİFAK ÖNERİSİ

Kutan, eski ortakları DYP'ye seçim ittifakı önerisinde de bulundu. Seçim Yasası'nda ittifaklara olanak verecek bir değişikliğin yapılması halinde seçime, ‘Demokrasi Platformu’ adı altında katılmak istediklerini vurgulayan Kutan, FP, DYP, BBP, MHP, DP, YDP ve Besim Tibuk'un LDP'si ile birlikte oluştulacak bu platformun en az yüzde 50 oy alacağını da savundu. Erbakan'ın ya FP listesinden, ya da dışarıdan bağımsız aday olacağını vurgulayan Kutan, Erbakan'ın yeni seçim bölgesinin de Bayburt olabileceği mesajını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!