FP: Laiklik vazgeçilmez

Güncelleme Tarihi:

FP: Laiklik vazgeçilmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fazilet Partisi, programını bu hafta içinde açıklıyor. Parti programında, laikliğin demokrasinin vazgeçilmez koşulu olduğu belirtildi.

Laikliğin zaman zaman din karşıtlığı haline getirilmeye çalışıldığı kaydedilen programda, ‘Laiklik, din ve vicdan özgürlüğünü kısıtlayacak ve dinin her türlü tezahürünü toplum hayatı dışına çıkaracak bir baskı aracı haline getirilmemelidir. Aksi halde, çözüm müessesesi olan laiklik, sorun yumağı haline gelecektir’ denildi.

‘Ülke ve çağdaş dünya gereklerine yeterince vakıf olamayan bazı çevrelerin’, iman ve ibadet ilkeleri gereğince özel hayatın dışında da talepleri olan dini tavırları ‘irtica’ olarak gösterme gayretine girdikleri savunularak, bunun algılama yanlışlığından kaynaklandığı ifade edildi. Programda, laikliğin bir hakemlik müessesesi olduğu belirtilerek, yanlış algılama nedeniyle, laikliğin, ‘laikçilik’ olarak adlandırılabilecek katı bir ideoloji olarak tanımlanmasına sebep olduğu görüşü dile getirildi.

MGK’YA YENİ YAPILANMA

Programda, milletvekili sayısının yeniden belirlenmesi, dokunulmazlıklarının da yeni bir yaklaşımla ele alınması zorunluluğu bulunduğunu bildirildi. Milli Güvenlik Kurulu'nun da (MGK), batı tipi gerçek demokrasi modeline göre yeniden yapılandırılması düşüncesinin dile getirildiği programda, DGM'lerin kaldırılması istendi.

DEMOKRATİK CUMHURİYET

Programda, FP için devletin yeniden yapılandırılmasının, ‘Bürokratik cumhuriyetten demokratik cumhuriyete’ geçiş için gerekenin yapılması anlamına geldiği bildirildi. FP'nin, en büyük değer olan Cumhuriyet'in daha yüksek noktalara tırmanması için gerekenleri yapacağı ifade edilen parti programında, ‘Bunun en önemli gereği de, cumhuriyetimizin, sivil ve asker bürokratların cumhuriyeti olarak nitelenmesine yol açan vasıflarının, demokratik bir cumhuriyet anlayışı çerçevesinde düzenlenmesidir’ ifadesine yer verildi.

SERBEST PİYASA EKONOMİSİ

Programda, FP'nin Türk ekonomisini uluslararası piyasalara açarak rekabet gücü yüksek Türkiye yaratmayı hedeflediği bildirildi.

DEMOKRASİ ANLAYIŞI

Türk demokrasisinin bazı zaafları ve eksiklikleri bulunduğu, buna karşılık Türkiye'nin, Ortadoğu ve diğer müslüman ülkelerle mukayese kabul etmez düzeyde ileri bir demokrasiye sahip olduğu belirtilen programda, ‘Tam demokratik bir zihniyet, devlet yönetimimize hakim kılınmalıdır’ ifadesi kullanıldı.

EĞİTİM

8 yıllık kesintisiz zorunlu temel eğitimin eleştirildiği programda, zorunlu eğitim ile zorla eğitimin birbirine karıştırıldığı savunuldu. ‘İmam hatip okullarının orta kısımlarını kapatma uğruna çocukların geleceğinin riske sokulduğu’ iddia edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!