Fotomontaj iddiasına yanıt

Güncelleme Tarihi:

Fotomontaj iddiasına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 13:02

Anadolu Ajansı Fotomuhabiri Tolga Adanalı, ”fotomontaj” olduğu iddia edilen Anıtkabir ile Kocatepe Camii'ni bir arada gösteren fotoğrafı yeniden çekti.

Haberin Devamı

AA kameramanı Vural Elibol ile Başkent Öğretmenevinin en üst katındaki lokale çıkan Adanalı, saat 21.30'da Anıtkabir ile Kocatepe Camii'ni, AA takviminde yer aldığı şekliyle yeniden görüntüledi.

Adanalı, “fotoğraf makinasının diyaframını 22'ye ayarladığını, 300 milimlik tele objektif kullandığını ve yaklaşık 10 saniye pozlamayla görüntüyü kaydettiğini” söyledi.

/images/100/0x0/55eabf39f018fbb8f8941b22


Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürü Abdurrahman Antakyalı, Anıtkabir ile Kocatepe Camisi'ni bir arada gösteren ve AA'nın 2007 takviminde kullanılan fotoğrafın “fotomontaj” olmadığını belirterek, “Bu fotoğraf, yayınlandığı tarihte çok sayıda abone tarafından kullanılmış ve olumlu tepkiler almıştır” dedi.

Antakyalı, yaptığı yazılı açıklamada, AA'nın bir fotoğrafı hakkında Habertürk internet sitesinde, bir karalama haberin yer aldığını belirtti.

Haberde, AA'nın 2007 yılı için hazırladığı takvimde, Anıtkabir ile Kocatepe Camisi'nin “fotomontaj” ile bir araya getirildiğinin iddia edildiğini kaydeden Antakyalı, söz konusu fotoğrafın “fotomontaj” olmadığını belirterek, AA foto muhabiri Tolga Adanalı tarafından çekildiğini ve 24 Eylül 2006'da AA fotoğraf abonelerine servis edildiğini anımsattı.
/images/100/0x0/55eabf39f018fbb8f8941b24

Başkent Öğretmenevi'nden çekilen bu fotoğrafın, yayınlandığı tarihte çok sayıda abone tarafından kullanıldığını ve olumlu tepkiler alındığını kaydeden Antakyalı, AA foto muhabirlerinin diğer çalışmalarında da olduğu gibi bu fotoğrafta da uluslararası haber fotoğrafçılığı kriterlerinin (içerik, teknik ve estetik) göz önünde bulundurulduğunu vurguladı. Antakyalı, şunları kaydetti:

“Habertürk editörlerince nasıl bir bağlantı kurularak ve hangi mesleki bilgi ışığında karar verdiğini anlayamadığımız fotomontaj iddiası, tarafımızca yapılan uyarıdan sonra nedenini anlayamadığımız başka bir tartışma ortamına çekilmek istenmiştir. Bu fotoğraf üzerinden AA'ya ve kurum yöneticilerine yöneltilen suçlamayı anlamak mümkün olmadığı gibi bu durum meslek ahlakı ve insafla bağdaşmamaktadır.

Kurucumuz Ulu Önder Atatürk'ün verdiği görevin bilinciyle çalışan AA mensupları olarak bu çirkin yakıştırmayı şiddetle kınıyoruz. Yasal haklarımızı kullanacağımızı da kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!