Florya’da acı tatil

Güncelleme Tarihi:

Florya’da acı tatil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'nin Florya'daki tesisleri Güneş Moteli ile Marmara Moteli'nde depreme kadar belediye başkanları ve meclis üyeleri kalırdı. Şimdi ise Avcılar, Küçükçekmece ve Bağcılar'da evleri yıkılmış 839 kişi kalıyor.

Avcılar, Küçükçekmece ve Bağcılar'da evleri depremde yıkılan 222 aile Büyükşehir Belediyesi'nin Florya'daki dinlenme tesislerine yerleştirildi. Çoğu çocuk 839 kişi yeni bir yer gösterilene kadar Büyükşehir'e ait tesislerde yaşayacak.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Turistik Tesisler Müdürü Hüseyin Öztürk, 17 Ağustos'taki depremden hemen sonra Florya'da belediyeye ait tüm otel, motel ve dinlenme tesislerini boşalttıklarını söylüyor.

Değişik büyüklükteki 429 dinlenme yerini depremzede ailelere tahsis ettiklerini belirten Öztürk, ‘‘Bu tesislerde belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri kalıyordu. İhtiyaç olur düşüncesiyle depremden sonra hemen boşalttık. Valilikte oluşturulan kriz merkeziyle koordineli bir şekilde şimdiye kadar 1000'e yakın insanı misafir ettik. 120 aileyi daha barındırabilecek kapasitemiz var’’ diyor.

Hüseyin Öztürk, belediye tesislerine yerleştirilen depremzede ailelere verdikleri hizmetlere ilişkin de şunları söylüyor:

‘‘Büyükşehir Belediyesi bu ailelere hergün üç öğün yemek veriyor. Kızılay'ın mutfağı kurulana kadar belediye yemek vermeye devam edecek. Acılı aileleri burada rahat ettirmek istiyoruz. Hiçbir şeyin eksikliğini hissettirmemeye çalışıyoruz. Tesislerin hepsinde telefon ve buzdolabı var. Valilik bir eve lazım olan her türlü eşyayı gönderdi. Rendeden çay kaşığına kadar herşey geldi. 24 saat hizmet veren sağlık ekibimiz sürekli aileleri ziyaret ediyor. Çocuklara yönelik eğlenceler düzenliyoruz.’’

Kriz merkezi yolluyor

Belediye tesislerine yerleştirilen depremzedeler hálá çadırlarda yaşayan binlerce mağdur aileye göre daha şanslı.

Belediyenin yazlık tesislerine yerleştirilen aileleri kim seçiyor?

Hüseyin Öztürk, şu cevabı veriyor:

‘‘Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu çalışmaları koordine ediyor. Buraya aileler Kriz Merkezi'nden gönderiliyor. Biz yaklaşan kış öncesi önlemlerimizi aldık. Büyükşehir Belediyesi'nden tesislere doğalgaz bağlanmasını istedik. Yetişmezse her aileye ihtiyaçları kadar katalitik vereceğiz. Buradaki binalar yazlık amaçla yapılmış ancak sıcağa ve soğuğa dayanıklı. Kışın bir sorunla karşılaşmamaları için gerekli önlemler şimdiden alınıyor. Valilik talimat verdi. Okul çağına gelmiş tüm çocuklar Florya, Yeşilköy ve Yeşilyurt'taki tesislere yakın okullara kayıt yaptırabilevcekler.’’

Kışı geçirecekler

Depremzede ailelerin yerleştirildiği Büyükşehir belediyesine ait Güneş Moteli ve Marmara Moteli'ni geziyoruz. Belediye görevlileri ailelere yardımcı olabilmek için seferber olmuşlar. Tesislerdeki hareketlilik hemen göze çarpıyor.

Kalabalık aileler iki odalı bölümlerin bulunduğu Marmara Motel'e küçük aileler ise Güneş Motel'e yerleştirilmişler. Evleri tamamen enkaza dönüşmüş aileler çoğunlukta. Aralarında evleri için yıkım kararı çıkmış olanlar da var.

Evi büyük çapta hasar gören Avcılar'lı Müberra Akan, evinde kalan birkaç parça eşyasını alamamaktan şikayetçi. Yaşlı kadın, çaresizliğini dile getirirken kriz masasından da şikayet ediyor:

‘‘Kapımıza çarpı işareti koydular. Başka birşey söylemediler. Kocamla birlikte buraya yerleştik. Evimiz yıkılacakmış. Bize ev verecekler mi? Burada kışı nasıl geçireceğiz? Kriz masasına gidiyoruz. Bizi azarlıyorlar. Kimse yardımcı olmuyor. Bir yetkili çıkıp bize cevap verse ne olur?’’

Gülser Kamil adındaki genç kadın ise tesiste tek başına kalanlardan. Halinden memnun. Evi yıkılacaklar listesinde. ‘‘Kışı burada geçiririz. Ama sonra ne olacağız?’’ diye soruyor. Süheyla Toçzu isimli deprem mağduru kadın ‘‘Buradakilere teşekkür etmek istiyorum. Depremden sonra çok sıkıntı çektik. Bir hafta önce buraya yerleştik. Çok kibar ve anlayışlılar. Acılarımızı unutturdular’’ diyor.

Normal hayata dönmek istiyorum

Marmara Motel'de çocukları ve karısıyla birlikte kalan Mustafa Kazan da enkaz altından ailesiyle birlikte kurtulmuş: ‘‘Varımı yoğumu kaybettim. Şimdilik buradayız. Ancak bizim çalışmamız lazım. Buradan şehir merkezine ulaşım sorunumuz var. Kriz masasına gidecek paramız bile yok. Beş katlı binanın enkazı altından çıktım. Artık normal yaşama dönmek istiyorum.’’

Enkazdan çıktılar ama Volkan’sız!

Büyükşehir Belediyesi'ne ait Güneş ve Marmara motellerine yerleştirilen acılı ailelerle sohbet ediyoruz. Her odada farklı bir öykü. Meral Güngör-İlhan Güngör çiftinin acısı hepsinden büyük. İlhan Güngör, işitme engelli bir emekli. Meral Hanım'la evlendikten sonra 13 yıl çocukları olmamış. Beş yıl önce Volkan doğmuş. Sevinçli aile baba İlhan Güngör'ün emekli olması üzerine Avcılar Nadas Sokak'ta bir daire satın almışlar. 17 Ağustos gecesi ailenin tüm sevinci bir anda kabusa dönüşmüş. Yıkılan binanın enkazından anne ve baba sağ çıkmış. Anne Güngör, ‘‘13 yıl bekledim. Allah bir yavru verdi. Depremde kaybettim. Acım büyük’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!