Flamingolar hâlâ göç etmedi

Güncelleme Tarihi:

Flamingolar hâlâ göç etmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 07:00

Nisan ayı sonunda Van Gölü’ne gelen flamingolar, kasım sonunda Afrika’ya gitmesi gerekirken, mart ayı gelmesine rağmen göç etmedi.

Haberin Devamı

Van Gölü havzasındaki bazı baraj, göl, gölet gibi su kaynaklarının su seviyesi son yıllarda etkili olan kuraklık nedeniyle düşerken, bazıları ise tamamen kurudu. Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü ise alan kaybetmeye devam ediyor. Kuş türlerinin yaşam alanları olan havzadaki sulak alanlar da kuraklıktan nasibini aldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, üniversite olarak 1991’den beri Van Gölü havzasındaki kuşlarla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi. Prof. Dr. Adızel, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda havzada 240 kuş türü belirlendiğini ifade etti.

‘SULAK ALANLAR ETKİLENİYOR’

Prof. Dr. Özdemir Adızel, her yıl İran’ın Urmiye Gölü’nden nisan aylarında gelip Van Gölü havzasında bir süre konaklayan flamingoların, kasım ayı sonlarına doğru daha sıcak olan Afrika ülkelerine göç ettiklerini, ancak bu yıl kış aylarının daha sıcak geçmesi nedeniyle flamingoların havzadaki sazlık alandan ayrılmadığını belirtti. Kuraklığın, özellikle Van Gölü havzasındaki sazlıkları etkilediğini anlatan Prof. Dr. Adızel, şöyle devam etti: “Van Gölü havzası kuraklıktan etkilendi. Kuraklık sulak alanları olumsuz yönde etkiyor. Kuşların konakladığı bu bölgeler kuraklıktan nasibini alıyor. Bireysel olarak en azından suya ve çevreye zarar verecek faktörleri daha az kullanmak, daha dikkatli kullanmak, daha akıllı tarım sulamasına geçmek, gölleri, nehirleri besleyen özellikle tarım sulamasını minimuma indirmek gerekir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!