Fitch Ä°ngiltere'yi kamu finansmanı için uyardı

Güncelleme Tarihi:

Fitch İngiltereyi kamu finansmanı için uyardı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 09, 2010 16:25

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İngiltere'yi mali bakımdan yaşadığı 'zorlu' durum nedeniyle kamu finansmanını daha hızlı şekilde rayına oturtması gerektiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Fitch yaptığı açıklamada, "eşi benzeri görülmemiş ekonomik ve finansal şoktan sonra, (İngiltere'nin) mali sıkıntılarının ölçeği zorlu bir noktadadır ve mevcut olandan daha hızlı şekilde [bütçe] açığını azaltacak güçlü ve orta vadeli konsolidasyon stratejisi gerektirmektedir" dedi.

Â

İşçi partisi bundan önce bütçe açığını azaltmak için Nisan ayında önlemler paketi açıklamıştı.     Â

  Â

İngiltere'de yeni iktidara gelen hükümetin 22 Haziran'da açıklayacağı acil bütçeye odaklanan kredi derecelendirme kuruluşu, ülkenin AAA olan kredi notu konusunda doğrudan yorum yapmadı. Ancak kurum, ülkenin borcunun 2008'den beri çok hızlı şekilde artışı gösterdiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

  Â

Fitch'in deÄŸerlendirmesinde, "Ä°ngiltere'nin AAA olan kredi notu güçlü politika kurumları, geliÅŸmiÅŸ, çeÅŸitlendirilmiÅŸ ve esnek ekonomisi, sıradışı finansman esnekliÄŸi ve geçmiÅŸte gerçekleÅŸtirdiÄŸi mali konsolidasyonlarıyla desteklenmektedir" ifadelerine yer verildi.  Â

 

BORCUN ARTIÅžI HIZLI

Ancak Fitch, bununla birlikte 2008 yılından bu yana diğer AAA seviyesindeki ülkelere göre daha hızlı artan kamu borç rasyolarının ve gelişmiş ülkeler arasındaki en yüksek borcun artık dengelenmesini gerektirdiğini vurguladı.

 

Yeni hükümetin hızla harekete geçerek en bütçe kısıntısı tedbirleri aldığını hatırlatan Fitch, bu ek tedbirlerin uygulanması ile İngiltere'de

bütçe açığının 2010 Nisan ayınrdaki yüzde 11.1 seviyesini altına ineceğini vurguladı.

 

Ancak Fitch, İngiltere'nin daha iddalı bir borç azaltma yolu izlemesi gerektiğini, 2010 Nisan ayındaki bütçede öngörülenden yüzde 1 daha az borçlanmayı sağlayacak bu yolla, borcun GSYH'ya oranını daha erken tepe yapmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Fitch, orta vadede borçta açık bir düşüş yörüngesinin izlenmesi halinde, bunun mali boşluğun onarılmasına veya gelecekteki şoklara karşı bir tampon oluşturulmasına yardımcı olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!