Fişleme ayıbına ortak tepki

Güncelleme Tarihi:

Fişleme ayıbına ortak tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 00:47

VATANDAŞLARIN geçmişiyle ilgili fişleme bilgilerinin tamamının 2000 yılında silindiğinin iddia edilmesine karşın, bazı kamu görevlerinde bu bilgiler nedeniyle işe girişin engellenmesi, TBMM’de tüm partilerden aynı tepkiyi gördü.

Siyasilerin değerlendirmeleri şöyle:

Bu bilgi resmen kullanılamaz

Zafer Üskül (TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı):
“Burada önemli olan devletin elinde olan bütün bu kişisel bilgilerin doğru yerde ve gerektiğinde kullanılmasıdır. Kişisel verilerin gizliliğine saygı duyulmalı. Fişleme farklı bir olaydır. Kastedilen fişleme, daha çok kişilerin kamusal haklardan yararlanmaları söz konusu olduğunda onun için engel oluşturulan bilgiler derlemektir. Kişinin babasının, amcasının yaptığı eylemler biriktiriliyor ve kişi aleyhine kullanılabiliyor. Bu insan haklarına ve hukuka aykırıdır. Bu bilgiler resmen kullanılamaz. Kamu görevlilerinin kişisel bilgileri insanların haklarını ihlal edecek şekilde kullanmaması için önlem alınmalı.”

Büyük bir suç ve ihmal

Ahmet Ersin (CHP İzmir Milletvekili):
“Fişlemenin insan haklarına aykırı olduğunu herkes biliyor. Bu konuyla ilgili düzenleme yapıldığı halde emniyetteki bu bilgilerin silinmemiş olması kural ve yasa tanımazlığın bir örneğidir. Şimdiye kadar bu bilgilerin elde tutulmuş olması tehdit amacıyla olabilir. Büyük bir görev ihmali ve suçu vardır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın ve hükümetin derhal soruşturma başlatması gerekir. Fişler yok edilmeli.”

Yapanların üzerine gidilmeli

Hasan Özdemir (Eski Emniyet Müdürü, MHP Milletvekili):
“Yıllar öncesinde fişleme olayının sona ermiş olması gerekir. Yıllar öncesinin bu bilgileri yanlış kanaat oluşturabilir. Daha objektif verilere bakılması gerekir. Böylesine subjektif bilgilerle insanların geleceği etkilenemez. 12 Eylül öncesinde olaylara katılmayan var mıydı? Bu uygulamaya yapanların üstüne gitmek lazım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!