Fiskobirlik'ten olağanüstü kongre kararı

Güncelleme Tarihi:

Fiskobirlikten olağanüstü kongre kararı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 13:56

Fiskobirlik, 12 Eylül'de seçimli olağanüstü kongre kararı aldı.

Fiskobirlik yönetimi, geçen yıl fındık alım kampanyası öncesinde 7 YTL brüt fiyat açıklaması ardından hükümetle ters düşmüş, daha sonra bu yılın Ocak ayında yapılan genel kurulda da, hükümetin desteklediği yönetim listesini hezimete uğratarak seçimi kazanmıştı. Bunun üzerine AKP hükümeti ile Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem arasındaki anlaşmazlık büyüdü. Geçen yıl üreticiden 51 bin ton fındık alan Fiskobirlik, bunun 150 milyon YTL’sını kendi kaynaklarından ödedikten sonra, Destekleme Fiyat İstikrar Fonu ve bankalardan kredi alamayınca ödeme güçlüğüne girdi. Yaklaşık 10 aydan bu yana üreticiye olan 145 milyon YTL borcunu ödeyemeyen Fiskobirlik, 400 milyon YTL'yi aşan mal varlığı ve depolarındaki 51 bin ton fındığa rağmen bankaların kredi vermemesinin hükümetin engellemesinden kaynaklandığını ileri sürüyordu.

Fiskobirlik'in geçen yıl 7 YTL brüt fiyat açıklaması ardından yükselen fındık fiyatı, kredi bulamayan kurumun borcunu ödeyememesi nedeniyle inişe geçmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ordu ve Giresun’ da yaptığı konuşmalarda Fiskobirlik’e destek verilmesinin sözkonusu olmadığını açıklaması ve üreticiye hitaben, “Fındığı kime verdiysen parasını ondan iste” sözleri ardından fiyat 2 YTL'nin altına düşmüştü.

Hükümetin, 10 aydan bu yana ürün bedelini alamayan fındık üreticisine karşı tutumu ve Fiskobirlik'e destek verilmesinin söz konusu olmadığını açıklaması ardından Ordu'da 80 bin kişinin katılımıyla yapılan miting, hükümeti harekete geçirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 6 bakan, fındık konusunu ele almak üzere bir araya geldi.
Başbakan Erdoğan, partisinin MKY toplantısında dün yaptığı konuşmada, fındık ile ilgili kararın bu hafta sonunda ya da pazartesi günü açıklanacağını bildirince, Fiskobirlik yönetimi de dün akşam toplanarak olağanüstü seçim kararı aldı. Ancak yönetim, kararın nedeni konusunda açıklama yapmadı.

Yapılan açıklamaya göre seçimli genel kurul, 12 Eylül'de yapılacak. Yönetim Kurulu ayrıca, Fiskobirlik Genel Müdür
Vekili olan Nihat Yılmaz'ın Genel Müdür Yardımcılığı'na, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Başer'in de vekaleten Genel Müdürlüğe atanmasını kararlaştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!