‘Firavun’ öfkesi

Güncelleme Tarihi:

‘Firavun’ öfkesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 00:00

Seçime kadar alacağı her kararın mutlak kılınmasını sağlaması ve parlamento ile yargı denetlemesini kaldırması, Mısır muhalefetini Cumhurbaşkanı Mursi’ye karşı birleştirdi. Liberal muhalefetin başındaki Muhammed El Baradey, “Mursi tüm devlet yetkilerini gaspetti. Yeni firavun olarak kendisini atadı” dedi. Tahrir’de toplanan binlerce kişi Mursi taraftarlarıyla çatıştı. Bazı yerlerde Müslüman Kardeşler’in ofisleri ateşe verildi.

Haberin Devamı

İSRAİL-Gazze ateşkesinde yaptığı arabuluculukla uluslararası arenada yıldızı parlayan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, iç siyasette tüm ipleri eline almaya kalkınca büyük bir isyanı tetikledi. Mursi’nin kararlarını destekleyen yüzlerce Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi başkent Kahire’de toplandı. Mursi’yi İtalyan diktatör Benito Mussolini’ye göndermeyle “Mursilini” diye anmaya başlayan binlerce kişi de dün Tahrir’deydi. Meydanda Hüsnü Mübarek’in istifasının ardından ilk kez “Halk rejimi yıkmak istiyor” sloganı atıldı. İki grup başkentte çatışırken, Müslüman Kardeşler’in İskenderiye, Port Said ve İsmailiye başta olmak üzere çok sayıda kentteki ofisi ateşe verildi. El Mahalle, Süveyş ve Asyut’taki çatışmalarda ölü veya yaralılar olduğu öne sürüldü. İskenderiye’de karşıt gruplar birbirini taşlarken otomobillerin de camları kırıldı. Kina’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Mısır genelinde en az 15 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Resmi açıklamaya göre Mursi, “Devrimin cumhurbaşkanına yüklediği sorumluluk uyarınca ve devrimin hedefine ulaşması amacıyla” bir dizi karar aldı. Devrik rejimin yapısını yıkmak, yolsuzlukları sona erdirmek ve yeni anayasanın oluşmasını sağlayacak altyapıyı kurmak gibi gerekçelerle alınan kararlar arasında, devrimcilere karşı şiddeti kışkırttığı öne sürülen Başsavcı Abdülmecid Mahmud’un görevden alınması da var.

Şişeyi kırmadan çıkalım

Mursi’nin daha önce görevden aldığı Mahmud, yargı kararıyla koltuğuna dönmüştü. Ancak Cumhurbaşkanı’nın seçime kadar alacağı her kararın “mutlak” kılınması ve parlamento ile yargı denetlemesinin ortadan kaldırılması infiale neden oldu. Mursi, dün yüzlerce destekçisine hitap ederken, “Mısır’ın ilerleyişini kimse durduramaz. Ben görevimi Allah’ı ve milleti memnun etmek için yapıyorum ve kararlarımı da herkese danışarak alıyorum” dedi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Yasir Ali de Reuters’a, “Cumhurbaşkanı Mursi, şişeyi kırmadan şişeden çıkmamız gerektiğini söyledi” diye konuştu.

YARDIMCI TEPKİSİ

Muhalefet liderleri de Mursi’ye karşı ilk kez birleşti. Liberal muhalefetin başındaki Muhammed El Baradey, “Mursi tüm devlet yetkilerini gaspetti. Mısır’ın yeni firavunu olarak kendisini atadı” dedi. Avukatlar Sendikası Başkanı Semih Aşur, “Bu kararlar meşruiyete karşı bir darbedir” diye konuştu. Tahrir’deki göstericilerden olan bağımsız aktivist Mervat Ahmed, “Mursi’nin kendisinden öncekine benzer yeni bir diktatöre dönüşmesinden endişeliyim” ifadesini kullandı. Bağımsız gazete El Masri el Yevm, “Geçici diktatör” manşetiyle çıktı. Tepkiler sokak olaylarıyla büyürken Mursi’nin Kıpti Hıristiyan yardımcısı Semir Markas görevinden istifa etti.

Haberin Devamı

BM: Endişeliyiz

BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay’ın sözcüsü dün Cenevre’de yaptığı açıklamada “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne karşı yaşanabilecek büyük olumsuzluklara kapı açılmasından çok endişeliyiz. Önümüzdeki birkaç gün içinde Mısır’da çok hassas bir durum oluşabilir” diye konuştu. Avrupa Birliği de “Mısır liderliğinin demokratik sürecin tamamlanması için sorumluluklarını yerine getirmesi büyük önem taşıyor. Güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı korunmalı” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!