Finlandiya’da AB karşıtları kazandı

Güncelleme Tarihi:

Finlandiya’da AB karşıtları kazandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 10:28

Finlandiya’da dün gerçekleştirilen genel seçimlerde, milliyetçi True Finns partisinin oylarını yükselterek hükümete girme ihtimalini artırması, Avrupa Birliği'nin (AB) borç batağındaki ülkeleri kurtarmaya yönelik planlarını zora soktu.

Haberin Devamı

Seçim komisyonunun açıkladığı sonuçlara göre, True Finns (Gerçek Finlandiyalılar) oyların yüzde 18.7’sini alarak üçüncü sırayı elde etti. Ekonomi Bakanı Jyrki Katainen’ın öncülüğündeki muhafazakar parti yüzde 20.2 oy oranıyla birinci durumda.

Bu sonuçlara göre, 200 sandalyeli parlamentoda muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi 44, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SDP) 42 ve tahminlerin üzerinde oy toplayarak üçüncü siyasi güç haline gelen milliyetçilerin True Finns partisi 39 sandalye kazandı.

Böylece parlamentodaki çoğunluğunu kaybeden Ulusal Koalisyon Partisi'nin yeni hükümetin kurulması için en az bir AB karşıtı partiyle görüşmesi bekleniyor.

Bir önceki seçimlerde küçük bir pay alabilen Timo Soini liderliğindeki True Finns, Avrupa Birliği’nin mali yardım politikasına açıkça karşı çıkıyor. Sosyal Demokratlar da söz konusu yardımların yapılış şekline itiraz ediyor.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın geçen yıl aldığı mali yardıma katkıda bulunan Finlandiya, İrlanda’ya ve Portekiz’e de yardımda bulunulması için kullanılacak kurtarma fonuna katılacağı garantisi vermişti.

AB’nin en istikrarlı ekonomilerinden biri olan Finlandiya’nın, mali yardım paketlerine katkıda bulunması birçok seçmeni öfkelendirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!