Fındıktan kanser için mucize ilaç

Güncelleme Tarihi:

Fındıktan kanser için mucize ilaç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2001 02:03

Fındıkta, yumurtalık ve meme kanseri tedavisinde kullanılan Taxol adlı ilacın ham maddesi paclitaxel bulundu. Fındıktan hammadde üretimi yapılırsa Taxol'un maliyeti de ölçüde azalacak.

Yumurtalık ve meme kanserinde ömrü uzatan Taxol İlacı'nın aktif ana maddesi fındıkta da saptandı. Açıklama, Amerikan Kimyacılar Kuruluşu tarafından yapıldı.

UCUZA KANSER İLACI

Yumurtalık ve meme kanserinin tedavisinde kullanılan ve hastaların ömrünü yaklaşık bir yıl uzatan Taxol'un ana maddesi paclitaxel'in, sentetik olduğu kadar doğal yoldan da çok yavaş büyüyen Pasifik Porsukağacı kabuğundan elde edildiği belirtildi. Sentetik olarak elde edilen paclitaxel'in pahalı ve dolayısıyla ilacının fiyatının da yüksek olduğu belirtildi.

Fındıkta, fındık kabuğunda ve fındık ağacının dallarında bulunduğu saptanan paclitaxel maddesinin Taxol'da kullanılması halinde, ilacın fiyatının önemli miktarda düşeceği bildirildi.

Fındıkta Taxol'un ana maddesini saptayan Portland Üniversitesi bilim adamlarından Dr. Angela Hoffman, fındıkta paclitaxel maddesinin, Porsukağacı'nda bulunan oranın onda biri kadar olduğunu, yine de bu maddenin fındıktan sağlanmasının daha ucuza mal edilebileceğini açıkladı. Fındık ağacındaki bir hastalık nedeniyle ağaç üzerinde kimyasal analizlerin yapıldığı ve paclitaxel maddesinin fındık ağacında tesadüfen bulunduğu bildirildi.

TÜRKİYE İÇİN ŞANS

ABD'nin Chicago Kenti'nde çalışan kanser uzmanı Türk doktor Mete Korkmaz, Taxol İlacı'nın aktif ana maddesinin fındıkta saptanmasının, Türkiye'deki fındık üreticisi ve ilaç sanayi için iyi bir haber olduğunu belirtti. Dr. Korkmaz, Taxol İlacı'nın ana maddesinin en ucuz elde edilebileceği ülkenin Türkiye olduğunu ve bu ilacın imalatının Türkiye'de yapılmasının gündeme gelebileceğini kaydetti.

Her derde deva

Fındık ve fındık yağı, E vitaminin bilinen en iyi kaynağıdır. Bu vitamin kalp ve diğer kasların sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için gereklidir.

Alyuvarların parçalanmasını önleyerek yine ülkemizde yaygın olan kansızlığa karşı koruyucudur.

Fındıkta ve fındık yağında E vitamini yüksek, çok çift bağlı doymamış yağasidinin az olması vücutta özellikle kalp dokularındaki hücrelerin korunmasını sağlamaktadır.

Fındık ve fındık yağının kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklardan biridir.

Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum da zengindir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!