Finanstan anlayan matematikçiler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Finanstan anlayan matematikçiler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2004 22:30

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü'ndeki, 'Finans Matematiği' programı matematik, işletme, uluslararası finans ve ekonomi bölümlerinin ortak yönlerinden oluşuyor. Programla, modern finans dünyasının gereklerine cevap verebilmek amaçlanıyor.



Finans Matematiği Program Koordinatörü Doç. Dr. Yonca Demir, gerek Türkiye gerek Avrupa'da finans ve sigortacılık alanlarındaki gelişmelerin, işinin matematiğini iyi bilen bireylere ihtiyacı artırdığını belirterek, yöntem ve ürün tasarlayabilen kişiler yetiştirmeyi amaçladıklarını vurguluyor. Demir, finans matematiğinin finans ve sigortacılık olmak üzere iki ana başlıktan oluştuğunu belirtiyor:

‘‘Paranın zamanla kazandığı değerin modellenmesinin işlendiği matematik, bu iki alanın da temelinde yatıyor. Biz bu ortaklığı kullandık ve dengeli bir program ortaya çıkarttık. Uygulamalı matematiğin bir dalı olduğumuzu da unutmadık. Hem öğrencilerin taleplerine hem de modern finans dünyasının gereklerine cevap veren bir program hazırladık.‘‘

Bölümden mezun olacak öğrencilerin güçlü matematik altyapısına sahip olmaları nedeniyle, çok çeşitli alanlarda çalışabileceklerini söyleyen Doç. Dr. Demir, ‘‘Herhangi bir şirketin finansman bölümü, İMKB ve Maliye Bakanlığı'nda çalışabilecekleri gibi, kredi riski, sermaye yönetimi, bireysel emeklilik fonları gibi alanlarda da çalışabilirler‘‘ diyor. Programın uygulamalı bir matematik dalı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, mezunların üniversitede kalmayı tercih edebileceklerini de söylüyor.

35 ÖĞRENCİ ALINACAK

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Nesin, programı hazırlarken Oxford, Cambridge ve Harvard gibi üniversitelerin finans bölümlerini model aldığını söylüyor.

Programın, finans dünyası ve sigortada 'geleceği öngörmek' programı olduğunu söyleyen Prof. Nesin, ‘‘Sigara içmeyen, 50 yaşındaki ve İstanbul'da doğmuş büyümüş bir kadını ne kadara sigorta edersiniz?' sorusu çok ilginç‘‘ diye konuşuyor.

Prof. Nesin, bölümde okuyan öğrencilerin bir anlamda Leonardo Da Vinci olmalarını istediklerini belirterek, ‘‘Her şeyden; matematikten, ekonomiden, finanstan, olasılıktan, bilgisayardan ve yöneylemden anlamaları gerekiyor. Ama hepsinden biraz anlayan değil, seçmeli derslerle belli bir konuya odaklanan öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz‘‘ diyor.

Önümüzdeki yıl programa, beşi burslu olmak üzere toplam 30 öğrenci alınacak. Programda matematik, bilgisayar, hukuk, ekonomi ve işletme gibi temel derslerin yanı sıra finansal piyasalar, türev araçlar, risk yönetimi, sigorta matematiği gibi dersler görülüyor. Öğrencilerin mezun olduktan sonra uzmanlaşabilecekleri alanlar ise şunlar: Finans uzmanlığı, borsa uzmanlığı, bankalarda risk yönetim uzmanlığı, istatistik, finans kesiminde bilgisayar programcılığı, yatırım uzmanlığı, aktüerya, gayrimenkul değerleme uzmanlığı ve finans matematiği.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!