Finansal düzenlemede fatura bankalara

Güncelleme Tarihi:

Finansal düzenlemede fatura bankalara
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 13:26

ABD Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komitesi, gerçekleşmesi planlanan finansal reform kapsamında ülkede varlıkları belirli bir seviyeyi geçen banka ve hedge fonların 19 milyar dolarlık bir vergi yüküyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Bu vergi önerisi, aylardır üzerinde çalışılan Wall Street reformunun sonlanmasını bekleyen sektör genelinde büyük bir şaşkınlık yarattı.

 

Öneriye göre, varlıkları 50 milyar doları geçen bankalar ve 10 milyar doları geçen hedge fonlar, varlıklarına göre ayarlanacak bir oranda vergiye tabii tutulacak.

 

VOLCKER YASASI GENÄ°ÅžLETÄ°LÄ°YOR          Â

 

ABD’nin aylardır üzerinde tartıştığı finansal düzenleme aslında, ABD Merkez Bankası’nın eski Başkanı Paul Volcker tarafından ortaya atılan ve bankaların müşterilerinin çıkarlarını korumadan spekülatif hareketlerde bulunmasını engelleyen Volcker Yasası’nun biraz daha genişletilmiş hali olacak.

 

Haberin Devamı

Buna göre bankaların kendi varlıklarını kullanarak hedge fonlara yaptıkları yatırımlar kısıtlanacak. Yeni düzenlemeye göre bankalar varlıklarının yüzde 3’üne denk gelen bir oranı hedge fonlara yatırabilecek ancak bu miktarın hedge fonların varlıklarının yüzde 3’ünü geçmemesine dikkat edilecek.

 

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri henüz düzenlemenin son halini onaylamamış olsa da öne sürülen vergiler, Goldman Sachs, JPMorgan Chase ve Morgan Stanley gibi varlıkları açısından ülkenin en büyük bankaları olarak gösterilen finans kuruluşlarını zor duruma sokacak.

 

Örneğin Citigroup, bundan sonra kendi sermayesinden hedge fonlar ve özel girişim sermayelerine sadece 3.5 milyar dolarlık yatırım yapabilecek. Banka daha önce 5 milyar dolarlık yatırım yapabiliyordu.

Â

Bünyesinde Highbridge adında bir hedge fon ve farklı özel girişim sermayeleri bulunduran JPMorgan Chase ise sadece 2.8 milyar dolarlık yatırım yapabilecek.

      Â

Haberin Devamı

VOLCKER YASASI NEDÄ°R?     Â

Volcker Kanunu, ABD’li ekonomist ve eski Fed Başkanı Paul Volcker tarafından öne sürülen, bankaların müşterilerinin çıkarlarını korumadan spekülatif yatırımlar yapmasını kısıtlayan bir düzenleme. Volcker, 2007-2010 yılları arasında başta ABD olmak üzere bütün dünyayı etkisi altına olan küresel finans krizine spekülatif hareketlerin neden olduğuna karar vermişti.

Volcker’ın bu önerisi Ocak 2010’da ABD Başkanı Barack Obama tarafından da desteklenmişti.

*Bu makale, 25 Haziran tarihinde Financial Times gazetesinde "US lawmakers approve financial overhaul" başlığıyla yayımlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!