Finans sektörüne baskı küresel çapta artıyor

Güncelleme Tarihi:

Finans sektörüne baskı küresel çapta artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 13:23

ABD Senatosu'nun Perşembe günü kabul ettiği kapsamlı finansal reform paketiyle, son dönemde bankalara küresel çapta kurulmaya çalışılan baskıda önemli bir adım daha atılmış oldu.

Haberin Devamı

ABD Senatosu'nda 39'a karşı 59 oyla kabul edilen yasa tasarısı, ülkede 1930'lardan bu yana en geniÅŸ kapsamlı finansal düzenlemeleri içeriyor. Â

 

Tasarı, finansal risklerin izlenmesi için yeni yollar sunarken, zor durumdaki şirketlere likidite sağlamayı da kolaylaştırıyor. Tasarıyla yeni bir gözlemci kurum oluşturulması ve karmaşık türev ürün piyasasında reform yapılmasına çalışılması ve büyük bankalar üzerindeki kısıtlamaların artırılması planlanıyor.

 

Bu aşamada tasarının, Aralık ayında Temsilciler Meclisi'nce onaylanan finansal önlemler paketiyle birleşmesi gerekiyor. Ancak bundan sonra nihai paket, yasalaşması için ABD Başkanı Barack Obama'nın onayına sunulacak. Bazı ekonomistler, paketin Obama'nın onayına gelecek ay sunulabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

       Â

Obama, tasarıyla ilgili olarak finans şirketlerini hesap sorulabilir hale getireceğini ancak serbest piyasanın engellenmeyeceğini belirtti. Obama, finans sektörünün lobicilikle, milyonlarca dolarlık reklamlar ve yasalardaki boşlukları kullanarak defalarca düzenleyici reformları engellemeye çalıştığını ancak bunda başarılı olamadığını da söyledi.

 

ULUSLARARASI BASKI ARTIYOR

Diğer taraftan ABD'nin aldığı bu önlemlerin benzerlerinin diğer gelişmiş ülkelerde de alınmasına yönelik girişimler, finansal kurumların üzerindeki düzenleme baskısını artırıyor.

 

Son olarak Almanya, dünyanın önde gelen ekonomilerini yöneten hükümetlere finansal piyasalardaki düzenlemelerin yeniden gözden geçirilme sürecine hız verilmesi ve euro bölgesi ülkelerine de ekonomi politikalarında ortak koordinasyon için çağrı yapmıştı.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Haziran ayında Kanada'da toplanacak olan G20 toplantılarında finansal piyasalar üzerindeki politik denetlemenin sıkılaştırılması ve bankalara yeni vergiler getirilmesinin gündeme alınmasını istemişti.

 

Haberin Devamı

Yetkililer Merkel'in, gerek Almanya gerekse de diğer bazı G20 ülkelerinin bankalara getirmeyi planladığının dışında, finansal piyasalardaki işlemlere uluslararası vergi getirilmesini istediğini belirtiyor.

 

Perşembe akşamı Fransa'dan gelen bir açıklamayla euro bölgesinde istikrarı yeniden sağlamak için Almanya ile işbirliği içinde çalışmaya destek olunacağı belirtildi. Açıklamanın, Almanya'nın daha önce aldığı euro bölgesi üyesi ülkelerin borçlarına yönelik tek taraflı çıplak açığa satış kararı sonrasında Fransa ile yaşanan gerginlikten bir gün sonra gelmesi ise dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!