Filo organizatörlerinden İsrail'e sabotaj suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Filo organizatörlerinden İsraile sabotaj suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 11:56

Yunanistan'da İkinci Gazze'ye Özgürlük Filosu'ndaki iki geminin sabotaja uğraması üzerine gemilerin yola çıkışı ertelenirken, organizatörler sabotajdan İsrail'i sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre organizatörler, Pire Limanı'nda Yunan ve İsveç gemilerinin pervanelerinin “düşman dalgıçlar” tarafından parçalandığını ve motorlarının geminin patlamasına yol açacak düzeyde zarar gördüğünü belirterek, yetkililerden olayı soruşturmasını istedi. Yunan polisinden gemileri korumaları için yardım isteyen organizatörler, sabotajla ilgili kesin bir kanıt olmamasına rağmen ellerindeki bulguların olayda İsrail istihbaratının parmağının olabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Avrupa Gazze'ye Ablukaya Son Kampanyası başkanı Arafat Madi, "Bu sabotaj gemilerin patlamaya ve çok sayıda insanın ölmesine yol açabilirdi" dedi.

Gemilerdeki hasarın giderilmesinin bir haftayı bulabileceğini belirten organizatörler, hasarın gemileri yola çıkmaktan alıkoymayacağını, sadece birkaç günlük bir gecikme yaşanabileceğini bildirdi.

İSRAİL MEMNUN

Haberin Devamı

Gemileri durdurmaya kararlı olduğunu açıklayan ve diplomatik çabalarını sürdüren İsrail ise, suçlamalarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise, filonun gecikmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

İsrail Telekomünikasyon Bakanı Yuli Edelstein ise, Gazze'ye doğru yola koyulmak üzere gün sayan Gazze filosunun "provokasyon" olduğunu öne sürdü. İsrail radyosunun haberine göre Edelstein, "Filo, İsrail'den nefret edenlerin düzenlediği bir provokasyondur" dedi ve organizatörlerin İsrail'in diplomatik çabaları nedeniyle zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını belirtti.

Bakan Edelstein, filoda yer alacak basın mensuplarına da uyarılarda bulunarak, "gemideki katılımcılardan birinin, İsrail askerlerine zarar vermek için kendisini havaya uçurması ve gazetecilerin ölmesi halinde durumun çok iyi olmayacağı" ifadesini kullandı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), geçen yıl İsrail'in müdahalesinde 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara gemisinin bu yıl filoda yer almayacağını açıklamıştı.

Gazze Filosu'na katılacak Fransa ve İrlanda gemileri yola çıkarken, diğer gemilerin ne zaman demir alacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Gazze'ye 3 bin ton yardım malzemesi ve 22 ülkeden 400 eylemciyi taşıyacak 10 gemilik filonun Girit açıklarında bir araya gelmesi ve Gazze’ye doğru hareket etmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!