Filistin yönetiminden belgelere sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Filistin yönetiminden belgelere sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 11:03

El Cezire'nin ortaya çıkardığı Filitin belgelerin, İsrail tarafına, 'Size tarihin en büyük Kudüs'ünü teklif ediyoruz' dediği iddia edilen Filistin Yönetimi Başmüzakerecisi Saeb Erekat belgeleri 'büyük bir yalan' olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Filistin Yönetimi Başmüzakerecisi Erekat, belgeleri “bir yığın yalan” olarak nitelendirerek haberlere tepki gösterdi. Belgelerin kamuoyuna duyurulmasının hemen ardından El Cezire televizyonuna konuşan Erekat, Filistinli liderlerin “saklayacak hiçbir şeyi olmadığını” söyleyerek haberleri yalanladı.

Erekat, “Ben her zaman Doğu Kudüs’ün Filistin’in bir parçası olduğunu söyledim. Hiç kimse hiçbir şeyden vazgeçmedi. Bir yıl önce Kudüs haritasını El Cezire’de kameralara gösterdim. Toprak takası prensibi daha öne konuşulmuştu” dedi. 

Bütün belgelerin daha önce Arap Birliği, Mısır, Ürdün ve Katar’la paylaşıldığını belirten Erekat , “Madem bu tavizleri verdik, İsrail neden barış anlaşması imzalamadı” dedi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Kahire’de gazetecilere yaptığı açıklamada Arap Birliği’nin bütün görüşmelerden haberdar edildiğini belirterek, “El Cezire’nin bu gizli şeylerle nereden çıktığını bilmiyorum. Bizim kardeşlerimiz Araplardan saklayacak hiçbir şeyimiz yok” dedi.

KUREİ: BELGELER UYDURMA

2008 yılındaki görüşmelerde Başmüzakereci olarak görev yapan Ahmed Kurei ise Associated Press’e, “Belgelerin büyük bir kısmının Filistin Yönetimi ve Filistinli liderleri karalama kampanyasının bir parçası olarak uydurulduğunu” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü PJ Crowley ise Twitter’dan yaptığı açıklamada ABD’nin belgelerin doğruluğunu kanıtlayamayacağını söyledi.

 

“ABD hükümeti El Cezire’nin yayımladığı belgeleri gözden geçiriyor. Belgelerin doğruluğunu teyit edemeyiz” diyen Crowley, bu mesajdan birkaç saat sonra, “ABD hala iki devletli çözüme odaklıdır ve temel konular üzerindeki farklılıkların kapatılması için çalışmaya devam edecektir” dedi.

HAMAS: KENDİLERİNDEN UTANSINLAR

Hamas lideri Mahmud el Zahar ise Filistinli yetkililerin kendilerinden utanması gerektiğini belirtti.

Filistin Yönetimi’nin 2008’deki müzakerelerini yürüten ekibin bir parçası olan Diana Buttu ise Guardian'a yaptığı açıklamada belgelerde sözü edilen teklifi “şoke edici” ve Filistin halkının dileklerinden kopuk olarak nitelendirdi.

Buttu, Erekat’ın istifa etmesi gerektiğini belirterek tavizlerin İsrail’i yerleşim faaliyetlerinden ötürü ödüllendirmek anlamına geleceğini söyledi.

El Cezire'nin ""The biggest Yerushalayim"" ve "PA negotiators reject leaked report", Guardian'ın "Secret papers reveal slow death of Middle East peace process" ve Jerusalem Post'un "Livni in Palestine Papers: 'We're giving up the Golan'" başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!