Filipinler’e süreç ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Filipinler’e süreç ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 21:39

ÇÖZÜM sürecine katkı sağlamak için dünyadaki benzer örnekleri inceleme gezisi başlatan AK Parti, bu kez ‘Moro Uzlaşması’nı yerinde incelemek için Filipinler’e gidiyor.

Haberin Devamı

Haziran ayında İrlanda’da temaslarda bulunan ve ‘IRA Raporu’ hazırlayan heyet, bu kez Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yıllarca yaşanan savaşın barışla sonuçlanmasına ilişkin süreci analiz edecek. Heyet, hazırladığı raporu parti yönetimlerinin yanı sıra Çözüm Süreci Kurulu’na ve TBMM Başkanlığı’na da verecek.
5 AK Parti milletvekili, İngiliz Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün Haziran ayındaki organizasyonunda İrlanda ve İngiliz siyasetçiler ile barış sürecinde görev alan sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle görüşmüştü. Daha önceki heyette yer alan AK Parti milletvekilleri Şuay Alpay ile Mehmet Tekelioğlu’nun da bulunduğu yeni heyet, 2’nci incelemelerini 11-20 Ekim tarihleri arasında yapacak. Geziyi değerlendiren Alpay şunları söyledi:
“Genel Merkez’in görevlendirmesiyle, AK Parti milletvekilleri olarak Filipinler’in çözüm süreci olarak sayılan Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yıllarca yaşanan savaşın barışla sonuçlanmasına ilişkin süreci analiz edeceğiz. Taraflarla görüşmelerimiz olacak. Dönüşte, tıpkı İrlanda seyahatinin ardından hazırladığımız gibi bir rapor hazırlayacağız. Bu temasların Türkiye’deki çözüm sürecine katkıda bulunacağını düşünüyoruz.”

NEFRET ETSENİZ DE GÖRÜŞÜN

Haberin Devamı

Haziran ayında hazırlanan ve parti yönetimine sunulan IRA Raporu’nda ‘eve dönüş ve rehabilitasyon’ süreçleriyle ilgili temaslarda bulunulmuştu. Dublin ve Belfast’ta yapılan temasların ardından hazırlanan raporda “Büyük değil, küçük çaplı toplantılar yapın, güven için tarafsız arabulucular atayın, medyadan destek alın, taraflar birbirinden habersiz açıklama yapmasın, nefret etseniz bile şiddet yanlıları ile görüşün” önerileri yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!