Festivalde kadın

Güncelleme Tarihi:

Festivalde kadın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

7-18 Temmuz arasında 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Caz Festivali, bir kez daha müzikseverleri Açıkhava Tiyatrosu ile Atatürk Kültür Merkezi arasında koşturuyor. Bu yıl festivalin çok ilginç kadın konukları var.

Daniela Mercury

Brezilya'da doğan ve 8 yaşından beri dans ve müzikle iç içe olan Mercury, 16 yaşına geldiğinde ülkesinde çok sevilen bir şarkıcı olmuştu. Geçen yıllarla birlikte, Brezilya müziğinin dünyadaki önemli temsilcilerinden biri durumuna gelen Mercury, bu yılki İstanbul Caz Festivali'nin de en gözde konuklarından. Geçmişte Michael Jackson ve Paul Simon gibi müzisyenlerle de çalışan genç sanatçı, 1996 yılında çıkardığı ‘‘Beans and Rice’’ adlı albümü ile de bir çok ödül almış ve satış rekorları kırmıştı.

Suzanne Vega

1987'de çıkardığı ‘‘Luka’’ ve ‘‘Tom's Diner’’ adlı şarkılarıyla büyük sükse yapan Suzanne Vega, Los Angeles'ta doğdu, New York'ta büyüdü. Meşhur New York Sanat Okulu’nda dans eğitimi aldı. Üniversitede ise İngiliz edebiyatı okudu. Yaşamak için otellerine resepsiyonlarında çalışan Vega yavaş yavaş New York'taki gece kulüplerinde çalmaya başladı. Uzun yıllar uğraştıktan sonra kendi stilini dünyaya kabul ettirdi.

Ayşe Tütüncü

Ayşe Tütüncü, Oğuz Büyükberber, Saruhan Erim, Serdar Gönenç, Timuçin Gürer ve Ümit Kıvanç'tan oluşan grup, ilk olarak 1. İstanbul Müzik Şenliği'nde sergiledikleri performansla tanındı. 1995 yılında kurulan grup, alışıla gelmişin dışında enstrümanlar kullanarak yakaladıkları sound ile Chick Corea, K. Weill, Carla Bley, Bora Akün, Night Ark ve Shadowfax gibi müzisyen ve toplulukların eserlerini kendi düzenlemeleri ile yorumluyorlar.

Patti Smith

Gençlik dönemlerinde Bob Dylan, Rolling Stones ve James Brown dinleyen Patti Smith, liseden ayrılıp New York'a gitti. 1969'da sokak müzisyenliği yaparak bu işe adım atan Smith, '70'li yıllarda tiyatro ve müzikallerle New York'ta tanınmaya başladı. Bu dönemde şiir yazmaya da başlayan müzisyen, 1971 yılında, sonradan en yakın dostu olan Lenny Kaye ile tanışır ve birlikte çalışmaya başlarlar. 1974'te 3 kişilik bir grup kurarak, ilk albümlerini yaparlar. Ancak, Smith'in asıl hit albümü 1975'te çıkan ‘‘Horses’’tır. Klasik rock şarkılarını yorumladığı albümden 3 yıl sonra, onu dünya çapında üne kavuşturan ‘‘Because the Night’’ albümü çıktı. Patti Smith-Bruce Springsteen ortak yapımı olan bu şarkı, Smith ve grubunun tüm dünyada turneler yapmalarına kadar gider. 1980'de gitarist Fred Smith ile evlenen müzisyen, 90'lı yılların sonlarına kadar ailesiyle mazbut bir yaşantı sürdü. Eşi öldükten sonra grubunu toplayıp, 1995'te ‘‘Gone Again’’ adlı albümü çıkaran müzisyen, halen birçok festival ve organizasyonda sahne alıyor.

Badi Assad

Brezilya müziklerini modern ritmlerle buluşturan Brezilyalı şarkıcı, dansçı ve gitarist Badi Assad, ilk müzikal çalışmasını 14 yaşında erkek kardeşi ile kurduğu Duo Assad grubu ile başladı. 1987 yılında en iyi brezilyalı gitarist seçilen Assad'ın en meşhur albümü ‘‘Echoes of Brazil’’ oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!