Festivalde görücüye çıkan filmler

Güncelleme Tarihi:

Festivalde görücüye çıkan filmler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 16:42

Usta Yönetmenlerin en yeni filmleri ilk kez Antalya Film Festivalinde.

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10-17 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Bu yıl festivalde yer alan “Ustaların Gözünden” bölümü sinema izleyicisine zengin bir mönü sunuyor. Woody Allen, Michael Haneke, Ken Loach, Stephen Frears, Theo Angelopoulos, Michael Moore, Jane Campion, Costa Gavras, Kira Muratova, Park Chan-Wook  gibi ustaların son filmleri ilk defa Antalya Film Festivali’nde yer alacak.

 

 

Cannes, Venedik ve Berlin Film festivallerinde Dünya prömiyerlerini yapan usta sinemacıların yeni filmleri Antalya’da görücüye çıkıyor. “Ustaların Gözünden“ bölümü günümüz dünyasına ilişkin çarpıcı gözlemler, etkileyici öyküler içeriyor. Costa Gavras’ın günümüz Avrupası’nın en önemli sorunu olan göçmenliğe değinen filmi “Cennet Batıda - Eden a l’Ouest” bölümün en dikkat çeken filmlerinden biri. Görüntü estetiğine olan titiz yaklaşımıyla pek çok yönetmene ilham vermiş Theo Angelopoulos’un dünya tarihinin önemli olaylarına farklı bir kurguyla eğilen yapıtı “Zamanın Tozu- The Dust Of Time” izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

 

 

Huzursuzluğun yönetmeni: Haneke

 

Michael Haneke’nin 2009 Mayıs’ında Altın Palmiye ödülü kazanan filmi “Beyaz Kurdela - White Ribbon“u ilk kez Antalya Film Festivali’ne katılan konuklar ve Antalyalılar izleyebilecek. Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde, 1913-1914’te Kuzey Almanya’nın Protestan bir köyünde geçen hikayede Haneke, güç, iktidar, hiyerarşi gibi kavramları insan ilişkilerinin doğasını yansıtarak anlatıyor.

Ken Loach’un son filmi “Hayata Çalım At - Looking for Eric“, yıldız futbolcu Eric Cantona’yı ağırlarken, Jane Campion’un “Parlak Yıldız - Bright Star“ı 1821 yılında tüberkülozdan ölen şair John Keats’ın dokunaklı aşk hikâyesini konu ediniyor. Stephen Frears, 1920’li yılların başlarındaki Paris‘in üst kesimlerini konu alan “Aşkım - Cheri“da ünlü aktrist Michelle Pfeiffer ile çalışıyor. Türkiye’de “Old Boy - İhtiyar Delikanlı“ ile çok sevilen yönetmen Chan-Wook Park “Kan Arzusu - Thirst“ ile toplumsal göndermeler içeren modern bir vampir hikâyesi anlatıyor. Filmlerindeki akıcı ve derinlikli senaryolarla kendine has bir izleyici kitlesi oluşturmayı başaran Woody Allen’ın son filmi “Kim Kiminle Nerede/What Ever Works” Ustaların Gözünden bölümünde gösterilecek. 

 

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89d2
KİM KİMİNLE NEREDE / WHATEVER WORKS  (2009, ABD FRANSA)

 

YÖNETMEN: WOODY ALLEN

 Senaryo: Woody Allen

Görüntü Yönetmeni : Harris Savides

Kurgu : Alisa Lepselter

Oyuncular : Larry David, Evan Rachel Wood, Adam Brooks, Lyle Kanouse, Michael McKean, Clifford Lee Dickson, Yolonda Ross, Carolyn McCormick

Yapımcı : Letty Aronson, Stephen Tenenbaum

Yapım : Perdido Productions

Dünya Hakları: Wild Bunch

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Din, ilişkiler, varoluşun rastlantısallığı (ve beş para etmezliği) üzerine fikirlerini dinletebildiği (izleyici dahil) herkese anlatmaya çalışan Boris Yellnikoff, hayatı boyunca New York’ta yaşamıştır. Evden kaçan Mississippili naif genç kız Melodie St. Ann Celestine’i gönülsüzce evine alınca münzevi sinirliliği beklenmedik bir arkadaşlığa yol verir.

Haberin Devamı

Boris kolay etkilenen bu genç kızın dünya görüşünü kendisininkine göre şekillendirmeye başlar. Aşka gelince düsturu “ne tutarsa” olan Boris’in zaten karışık olan hayatı, Melodie’nin anne babası kızın izini bulunca iyice altüst olur.

 

YÖNETMEN

 

1935’te Brooklyn, New York’ta doğan Woody Allen sanat hayatına 15 yaşında yerel bir gazeteye fıkra yazarak başladı. Gençliğinde sihirbazlığa ve klarnete merak saldı, bu iki hobiyi halen sürdürmektedir. İlk uzun metrajlı filmi olan sahte belgesel Take the Money and Run’dan bu yana aşağı yukarı her yıl bir film yazdı, yönetti ve çoğu zaman da kendi filmlerinde oyunculuk yaptı. Yine bu süreçte bir düzineyi aşan tiyatro oyunu ve çok sayıda komedi kitabı yazmıştır.

 

 

 

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89d4
ZAMANIN TOZU / I SKONI TOU CHRONOU / THE DUST OF TIME 2008, YUNANİSTAN ALMANYA İTALYA

 

YÖNETMEN: THEO ANGELOPOULOS

Senaryo: Theo Angelopoulos

Görüntü Yönetmeni : Andreas Sinanos

Kurgu : Yannis Tsitsopoulos, Giorgos Chelidonides

Müzik : Eleni Karaindrou

Oyuncular : Willem Dafoe, Bruno Ganz, Michel Piccoli, Irène Jacob,Christiane Paul

Yapımcı: Phoebe Economopoulos

Yapım : Theo Angelopoulos Film Production

Dünya Hakları /: The Match Factory

 

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Yunan kökenli Amerikalı yönetmen A. bilinmeyen bir sebepten dolayı yarıda bıraktığı filminin çekimini tamamlamak üzere Roma’daki stüdyosuna geri döner. Film, A.’nın annesinin hayat boyu sevdiği ve onu seven iki adamla yaşadığı büyük aşkları anlatmaktadır.

Haberin Devamı

Karakterler birbirlerini bir bulup bir yitirir; zaman ile mekân içinde, yirminci yüzyılın ikinci yarısının önemli olaylarını kateden bir yolculukta Sibirya, Kuzey Kazakistan, İtalya, Almanya ve Amerika'da birbirlerini ararlar. Film, Stalin’in ölümü, Watergate Skandalı ve Vietnam Savaşı’ndan Berlin Duvarı’nın yıkılmasına, yeni çağa ve daha iyi bir dünya hayalinin yüzyıl sonunda çökertilişinin travmasına uzanır.

 

YÖNETMEN 

 

27 Nisan 1935’te Atina’da doğan Theo Angelopoulos Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat okumak için Atina’daki hukuk eğitimini yarıda bıraktı. 1930’dan 1970’e Yunanistan tarihini anlattığı 36 Günleri, Kumpanya ve Avcılar’ı içeren film üçlemesi yönetmene uluslararası başarı kazandırdı. Angelopoulos yıllar içinde katıldığı sayısız uluslararası festival ve kazandığı pek çok ödülle günümüz sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak yerini koruyor.

 

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89d6
PARLAK YILDIZ / BRIGHT STAR (2009, İNGİLTERE AVUSTRALYA)

 

YÖNETMEN: JANE CAMPION

Senaryo : Jane Campion

Görüntü Yönetmeni : Greig Fraser

Kurgu : Alexandre De Franceschi

Oyuncular : Abbie Cornish, Kerry Fox, Paul Schneider, Ben Whishaw

Yapımcı : Jane Campion, Caroline Hewitt

Yapım : Bright Star Productions, Jan Chapman Productions

Dünya Hakları : Pathé International

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Londra, 1818: 23 yaşındaki İngiliz şair John Keats ile komşusu olan açıksözlü, genç moda öğrencisi Fanny Brown arasında gizli bir aşk doğar. Bu beklenmedik ilişki başta pek gelecek vaat etmez; oğlan kızın havalı ve çapkın olduğunu düşünüyor, kız ise genel olarak edebiyattan hazzetmiyordur. Onları yakınlaştıran Keats’in erkek kardeşinin hastalığı olur. Kısa süre içinde ilişkileri engellenemez bir ivme kazanır.

Birbirlerine yoğun olarak ve çaresizce tutulan genç sevgililer güçlü yeni hisler keşfederler; Keats kıza “sanki eriyerek çözülüyormuşum gibi hissediyorum” diye yazar. İkili, dertleri arttıkça derinleşen bir romantik saplantı dalgasına kapılır. Önlerindeki tek engel ise Keats’in hastalığıdır.

 

YÖNETMEN

 

Yeni Zelanda’nın Wellington şehrinde doğan Campion, 1975’te Victoria Üniversitesi’nden antropoloji lisansıyla mezun oldu. İlk kısa filmi Peel 1986’da Cannes Film Festivali’nde ‘Kısa Film Altın Palmiye’sini kazandı. İlk uzun metrajı Sweetie çeşitli uluslararası ödüller aldı. Piyano’nun Cannes Film Festivali’nde kazandığı Altın Palmiye ve Oscar’larda kazandığı ‘En İyi Senaryo’ ödülünün ardından, Campion günümüzün en saygın yönetmenlerinden biri haline geldi.

  

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89d8
AŞKIM / CHERI  (2009, ALMANYA İNGİLTERE)

 

YÖNETMEN: STEPHEN FREARS

 Senaryo : Christopher Hampton

Görüntü Yönetmeni : Darius Khondji

Kurgu : Lucia Zucchetti

Müzik: Alexandre Desplat

Oyuncular: Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates, Frances Tomelty, Tom Burke, Hubert Tellegen, Joe Sheridan, Toby Kebbell, Felicity Jones, Iben Hjele

Yapımcı : Andras Hamori, Tracey Seaward, Thom Mount

Yapım : BKL Productions, MMC Independent, Pathé Renn Productions

Dünya Hakları : Pathé International

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Yirminci yüzyılın başında Paris’in sosyete fahişeleri meşhurdur. Güzel, akıllı ve bilgili kortezan Léa eski meslektaşı Madam Peloux ile buluşur. Bir zamanlar güzelliği dillere destan olan Madam Peloux’nun yaşı ilerlemiş, mutsuz ve kindar bir orta yaşlı kadına dönüşmüştür. Léa eski meslektaşına hürmet gösterince Madam Peloux bir sonraki buluşmalarına refakatçisiyle gelir, beraberindeki genç adam kendi oğludur.

Annesinin Chéri adıyla hitap ettiği, baş döndürücü derecede yakışıklı genç kaygısızca sefahat hayatı sürmektedir. Madam Peloux’nun oğlu için büyük planları vardır, ama Chéri önce erkekliğini kanıtlamalıdır. Madam Peloux Léa’ya, Chéri’ye yol göstermesini teklif eder. Léa kabul eder ve oyunlu bir flört olarak başlayan ilişki çok geçmeden tutkulu bir aşka dönüşür.

 

YÖNETMEN

 

Stephen Frears 1941’de İngiltere’nin Leicester şehrinde doğdu, eğitimini Norfolk ve Cambridge’de gördü. Karel Reisz’ın yönetmen yardımcısı olan Frears 1970’ler boyunca televizyon yönetmenliği yaptı, bu alanda verimliliği ve çok yönlülüğüyle tanındı. Bu dönemde çektiği vizyona giren az sayıda film arasında Albert Finney’nin başrolü oynadığı komedi-gerilim Gumshoe yer alır. 1986 tarihli filmi Benim Güzel Çamaşırhanem yönetmeni uluslararası üne kavuşturdu. 1999’da İhtiras Tomurcukları ile Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülünü kazandı.

 

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89da
CENNET BATIDA / EDEN IS WEST / EDEN A L’OUEST (2008, FRANSIZ YUNANİSTAN İTALYA)

 

YÖNETMEN : COSTA-GAVRAS

 Senaryo : Costa-Gavras , Jean-Claude Grumberg

Görüntü Yönetmeni : Patrick Blossier

Kurgu: Yannick Kergoat

Müzik : Armand Amar

Oyuncular: Riccardo Scamarcio, Juliane Köhler, Ulrich Tukur, Eric Caravaca, Jean-Christophe Folly, Florian Martens, Antoine Monot Jr.

Yapımcı : Costa-Gavras, Manos Krezias, Florence Masset

Yapım : KG Productions

Dünya Hakları: Pathé International

 

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Film Avrupa’da yasadışı göçmen olarak yaşayan genç Elias’ın hikâyesini anlatıyor. Efsanesiz bu kahramanın macerası tıpkı İlyada’daki gibi Ege Denizi’nde başlar. Elias Fransa’ya giden bir gemiye para ödeyip kaçak yolcu olarak biner. Sahil güvenlik teknesinden gemide arama yapılacağı duyurulunca Elias ve arkadaşı diğer birkaç çaresiz yolcuyla birlikte denize atlarlar. En yakın kıyının ışıklarına doğru ilerleyip Eden (Cennet) adlı lüks bir tatil köyüne varırlar.

Pek çok kısa maceranın ardından, Cennet’e uğrayıp Cehennem’de kısa bir mola verdikten sonra, epik yolculukları Paris’te son bulur. Her gezginin huzursuz uykusundaki rüyalarında ışıldayan Paris’te...

 

YÖNETMEN :

 

1933’te Arcadia’da doğan Costa-Gavras 1956’da Fransız vatandaşı oldu. 1959’da yönetmen yardımcılığına başladı, Allégret, René Clair, René Clement, Jacques Demy ve Henri Verneuil gibi isimlerle çalıştı. İlk uzun metrajlı filmini 1965’te tamamladı. Costa-Gavras son yirmi yılda siyasi gerilim janrının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bu alanda Z ile uluslararası üne kavuşmuştur. 1982-87 yıllarında Fransız Sinematek’ini yönetti. 1990’da Müzik Kutusu ile Altın Ayı ödülü aldı.

 

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89dc
BEYAZ BANT / THE WHITE RIBBON / DAS WEISSE BAND (2009, ALMANYA AVUSTURYA FRANSA İTALYA )

 

YÖNETMEN : MICHAEL HANEKE

 Senaryo : Michael Haneke

Görüntü Yönetmeni : Christian Berger

Kurgu : Monika Willi

Oyuncular : Leonie Benesch, Josef Bierbichler, Rainer Bock, Christian Friedel, Burghart Klaussner, Steffi Kühnert, Ursina Lardi, Susanne Lothar

Yapımcı : Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz, Michael Katz, Margaret Ménégoz, Andrea Occhipinti

Yapım : Les Films Du Losange

Dünya Hakları : Les Films Du Losange

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Film Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde, 1913-1914’te Kuzey Almanya’nın Protestan bir köyünde geçer. Köy öğretmeninin yürüttüğü koroya katılan çocuklar ve yeniyetmelerle ailelerinin hikâyesini anlatır: baron, kâhya, papaz, doktor, ebe ve kiracı çiftçiler. Köydeki hayat katı bir hiyerarşiye bağlıdır ve herkes yerini bilir.

Köyde tuhaf kazalar gerçekleşmeye başlar ve bunlar zamanla bir tür ceza ritüeline dönüşür. Bu esrarengiz kazaların ardında kim vardır?

 

YÖNETMEN 

 

1942’de Münih’te doğan Haneke çocukluğunu Viyana’da yoksul emekçilerin yaşadığı bir banliyöde geçirdi. Viyana Üniversitesi’nde felsefe ve psikoloji okudu. Nihayet televizyon yönetmeni olarak çıkış yapmadan önce sinema eleştirmeni ve sahne yönetmeni olarak çalıştı. 1989’da çektiği ilk uzun metraj filmi Yedinci Kıta’yı çekti. 2001 Cannes Film Festivali’nde Piyanist ile Altın Palmiye ödülünü kazanan yönetmen aynı ödüle bu yıl Beyaz Bant’la ikinci kez layık görüldü.

 

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89de
HAYATA ÇALIM AT / LOOKING FOR ERIC (2009, İNGİLTERE FRANSA İTALYA BELÇİKA İSPANYA)

 

YÖNETMEN: KEN LOACH

 Senaryo : Paul Laverty

Görüntü Yönetmeni: Barry Ackroyd

Kurgu : Jonathan Morris

Müzik: George Fenton

Oyuncular : Stephanie Bishop, Eric Cantona, Steve Evets, John Henshaw,Lucy-Jo Hudson, Justin Moorhouse

Yapımcı : Rebecca O’Brien

Yapım : BIM, Canto Bros., Les Films du Fleuve, Sixteen Films, Why Not Productions

Dünya Hakları : Wild Bunch

 

ÖZET / SYNOPSIS:

Futbol fanatiği postacı Eric ciddi bir krize girmiştir. Kaotik ailesi, söz geçiremediği üvey oğulları ve ön bahçesindeki betonyer moral bozan birer unsur olsa da, esas derdi başkadır. Otuz yıl önce âşık olduğu Lily’yle karşılaşmayı göze alabilecek midir? Futbol fanatiği arkadaşlarının abartılı çabaları ve yersiz iyi niyetlerine rağmen Eric’in durumu giderek kötüler.

Eric, avuntuyu hiç beklenmedik bir yerde, bir gün esrarengiz bir şekilde ortaya çıkıp ona akıl vermeye gelen efsane futbolcu Eric Cantona’da bulur. Zor günler yaşayan, ne yapacağını şaşırmış bir postacıyı o en tehlikeli bölgeye, geçmişe yolculuğa ikna etmek için gereken bir cıgaralık, bir de özel dosttur.

 

YÖNETMEN / DIRECTOR:

 

1936’da Warwickshire’da doğan Ken Loach Oxford Üniversitesi’nde hukuk okudu. 1963’te BBC’de stajyer televizyon yönetmeni oldu. İlk uzun metraj filmi Düşen Kadın’ı takip eden Kerkenez eleştirmenlerin övgüsünü ve ticari başarı kazandı. Genellikle işçi sınıfının hikâyelerine odaklanan yönetmen elli yıllık kariyerinde temaları ve gerçekçi üslubunun yanı sıra siyaseten de tutarlılığını korumuştur. Loach, Özgürlük Rüzgârı ile 2006’da Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazandı.

 

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89e0
BİR SOKAK ÇALGISI İÇİN MELODİ / THE MELODY FOR A STREET ORGAN / MELODIYA DLYA SHARMANKI (2009, UKRAYNA)

 

YÖNETMEN: KIRA MURATOVA

 Senaryo : Volodymyr Zuyev

Görüntü Yönetmeni : Volodymyr Pankov

Kurgu : Tamara Denisova, Kira Muratova

Müzik : Zemfira

Oyuncular: Lena Kostyuk, Roma Burlaka, Nina Ruslanova, Renata Litvinova, Oleg Tabakov, Nataliya Buzko, Georgiy Deliyev

Yapımcı: Oleg Kokhan

Yapım : Sota Cinema Group

Dünya Hakları: Sota Cinema Group

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

On yaşındaki Alena ile sekiz yaşındaki Nikita annelerinin ölümüyle yapayalnız kalırlar. Ayrı yetimhanelere gönderilmek istemedikleri için kaçıp babalarını aramaya karar verirler. Yetişkinlerin dünyasında insanlar öksüzleri kandıracak, satıp satın alabilecek, sokağa atabilecek kadar zalimdir. Açlığın bir süpermarkete sürüklediği iki çocuk burada hırsızlık ve kleptomani alıştırmaları yaparlar.

Sürprizli bir Noel masalı olan film tamamen Alena’nın bakış açısıyla ilerler. Noel arifesinde yağan kar her şeyi büyülü bir katmanla sarıp sarmalarken iki çocuk şehir sokaklarında yürümektedir. Soluk benizli ufaklıklar, tahttan indirilmiş kraliyet ailesi mensupları ile evsiz sokak çocukları arası bir görünümdedirler.

 

YÖNETMEN:

 

Ukraynalı yönetmen, senarist ve aktris Kira Muratova 1934’te doğdu. Moskova Üniversitesi’nde filoloji okudu ve Moskova film okulu VGIK’te Sergey Gerasimov’un sınıfından mezun oldu. Filmleri Sovyetler Birliği’nde yoğun sansüre uğramıştır. Örneğin, Dolgie provody’nin ilk gösterimi, yapıldıktan on altı yıl sonra gerçekleşmiştir. Astenicheskiy sindrom adlı filmi 1990 Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülüne layık görüldü. Muratova 1994 Locarno Film Festivali’nde ise “Onur Leoparı” ödülünü kazandı.

 

 

 

/images/100/0x0/55eb65ddf018fbb8f8be89e2
KAN ARZUSU / THIRST / BAKJWI (2009, GÜNEY KORE)

 

YÖNETMEN: PARK CHAN-WOOK

 Senaryo : Park Chan-wook, Seo-Gyeong Jeong

Görüntü Yönetmeni : Jeong Jeong-hun

Kurgu: Kim Sang-Bum

Müzik: Cho Young-Uk

Oyuncular: Song Kang-ho, Kim Ok-bin, Shin Ha-kyun, Kim Hae-sook, Eriq Ebouaney, Mercedes Cabral

Yapımcı: Park Chan-wook

Yapım: CJ Entertainment

Dünya Hakları: CJ Entertainment

 

ÖZET / SYNOPSIS:

 

Sang-hyun boş vakitlerini hastanede gönüllü çalışarak geçiren bir rahiptir. İnsanların çektiği acının bitimsiz döngüsünden usanır, Emmanuel adlı ölümcül virüsün panzehirinin bulunması için yapılan bir deneye gönüllü olarak katılır. Deney başarısız olur ve Sang-hyun ölümcül olduğu söylenen hastalığa yakalanır, fakat kısa sürede tamamen iyileşir.

Bunun üzerine Sang-hyun’un dini bütün cemaatinde rahibin mucizevi bir şifacı olduğu inancı yayılır. Kilisesine yeni katılanlar arasında rahibin çocukluk arkadaşı Kang-woo ve ailesi de vardır. Bir süre sonra Sang-hyun Kang-woo’nun karısı Tae-ju’ya karşı kuvvetli bir çekim duyar. Aniden hastalığı nükseder ve ölür. Gelgelelim ertesi gün vampir olarak dirilir.

 

YÖNETMEN

 

Park Seul’da büyüdü ve Sogang Üniversitesi’nde felsefe okudu. Üniversite’de bir sinema kulübü başlattı ve güncel sinema üzerine çeşitli makaleler yayımladı. Joint Security Area’ya kadar yönetmenden ziyade film eleştirmeni olarak tanınıyordu. 2004’te Cannes Film Festivali’nde ‘Jüri Büyük Ödülü’ kazanan İhtiyar Delikanlı’nın ardından ‘İntikam Üçlemesi’nin son filmi İntikam Meleği’ni tamamladı. Park, Güney Kore Demokrat İşçi Partisi üyesidir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!