Felaketin üzerinden 1 hafta geçti: Heyelan riski aramaları durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Felaketin üzerinden 1 hafta geçti: Heyelan riski aramaları durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2024 07:00

İliç’teki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında 9 işçiyi arama çalışmaları heyelan riski nedeniyle durduruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  “Heyelan riski yoğunlaştı. Risk nedeniyle arama faaliyetlerini durdurduk” dedi.

Haberin Devamı

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Erzincan İliç’teki Çöpler Maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan nehir gibi vadiye doğru aktı. 9 işçi, geniş bir alana yayılan toprağın altında kaldı.

Felaketin üzerinden 1 hafta geçti: Heyelan riski aramaları durdurdu

CİDDİ HAREKETLİLİK VAR

Maden ocağı sahasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları dün 7’nci günde de devam etti. Akşam saatlerinde ise açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çalışmaların heyelan riski nedeniyle durdurulduğunu açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Çok ciddi heyelan riskiyle karşı karşıyayız. Bu heyelan riski içerisinde elbette ki özellikle orada çalışan AFAD’daki kardeşlerimizi risk altına almadan onlar için ilave bir tehlike oluşturmadan ve bu emniyet koşullarından taviz vermeden çalışma imkanını sürdürmeye ve korumaya gayret ettik. Fakat, özellikle dün geceden itibaren ifade ettiğimiz heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Dolayısıyla özellikle o yığının kaymamış bölgelerinde şu anda ciddi bir hareketlilik var. Bu çalışmalardan bu risklerden dolayı şu anda sahada faaliyetleri durdurmuş durumdayız” dedi.

ÖNCE GÜVENLİK

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Mangan ocağıyla dün akşam ilk anından itibaren 6 gün önceki olduğu günden bu yana oradaki duran kütlenin stabil değil maalesef aktif ama gittikçe de daha aktif hale gelme riskini görünce biz oradaki arama faaliyetini durdurduk. Sabırlar deresindeki aramayla ilgili oranın da tamamıyla ilgili yine onun üstünde duran liç alanındaki kütlenin bir bölümünde maalesef stabil değil. Orada da aktif olduğunu gördük. Bunun dışında kalan yerle ilgili de aramayla ilgili çalışmaları yine baştan söylediğim gibi önce güvenlik duruşuyla ilkesiyle devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ - DHA)

Haberin Devamı

Felaketin üzerinden 1 hafta geçti: Heyelan riski aramaları durdurdu

‘HEYELANI PATLAMA TETİKLEDİ’

- Soruşturma kapsamında gözaltına alınıp, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilen 6 kişinin ifadeleri ortaya çıktı. Oksit kırıcı mühendisi olarak görev yapan Şenol Demir savcılıktaki ifadesinde , “Ben kabahatin yığın liçin dizayn, yani yığını yapan şirkette olduğunu düşünüyorum. Maden içerisinde bulunan yığın liç bölgesinin faz/ alan genişletmesi için yapılan patlatmalarda etkili olabileceğini düşünüyorum. 13.02.2024 günü Anagold Maden sahasında patlama yapıldı. Her gün saat 12.00 ile 12.30 arasında patlatma yapılmaktadır. Ancak olayın olduğu 13.02.2024 günü patlatma, olayın olduğu yere 500 metrelik alandan daha uzaktır. Maden sahası boşaltılmadı, bilgim yoktur” ifadelerini kullandı.  Kanadalı Jain Ronald Gulle, de ifadesinde “Bana 2022 yılı Ağustos ayında 8 metre olması gereken yüksekliğin geçildiği bildirildi. Ben başlamadan önce söz konusu raporlama yapılmıştı. Hatta gereken seviyeye indirilmesi için rapor düzenlenmişti” dedi. (DHA)

Haberin Devamı

İKİ NOKTAYA YOĞUNLAŞILDI

- Kayıp işçilerden 6’sının bölgedeki dere yatağına kayan toprak kütlesinin altında, 3’ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırıldı. Manganez ocağında 1.5 milyon metreküpe yakın toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor.

Felaketin üzerinden 1 hafta geçti: Heyelan riski aramaları durdurdu

2.0 ŞİDDETİNDE DEPREME NEDEN OLDU

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AFAD tarafından olay günü saat 14.30’da İliç merkezli 2.0 büyüklüğünde yaşanan depremin heyelanı tetikleyip tetiklemediği sorusunun üzerine “Bir deprem sonrası heyelanın değil ama heyelan o kadar büyük oldu ki bunun yaklaşık 2.0 şiddetinde bir deprem etkisine neden olduğunu arkadaşlar ifade ettiler” dedi.

Haberin Devamı

RİSKE KARŞI TOPRAK VE SU ANALİZİ

- HEYELAN riskine karşı güvenlik tedbirlerinin alındığı bölgede ayrıca sürekli toprak ve su analizleri de yapılıyor. Ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü heyelan bölgesinde ise risk oluşturan toprak kütleleri olduğu, bazı toprak kütlelerinin yeniden kaydığı ve kurtarmaya katılan ekiplerin zor anlar yaşadığı kaydedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!