Fehriye Belçika'nın ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Fehriye Belçikanın ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

DHKP-C'nin bürosunu bastığı cesur yürek Hugo, teröriste meydan okuyor

Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan da yargılanması gerektiğini söylediği için DHKP-C'nin hedefi haline gelen Belçikalı parlamenter Hugo Covaliers, ‘‘Erdal'ı yargılamamak utancımız olur’’ dedi.

SABANCI suikasti sanıklarından Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan yargılanmasını talep eden ve bu görüşü nedeniyle terör örgütü DHKP-C'nin hedefi haline gelen Belçikalı Flaman parlamenter Hugo Covaliers, 'Erdal'ı yargılamamak Belçika'nın utancı olur' dedi. Erdal konusundaki görüşleri nedeniyle geçen hafta, evinin alt katında bulunan avukatlık bürosu basılan ve sürekli tehdit edilen Covaliers, Hürriyet temsilcisine yaşadığı korkulu anları anlattı.

Bürosunun kapısının çalındığını ve sekreterinin düşünmeden kapıyı açtığını belirten Covaliers, 'Üzerlerinde DHKP-C yazılı sarı bezden yapılmış tişörtler bulunan 10 kadar kişi içeriye girdi, sloganlar atmaya başladılar. Bana bunak ve hasta adam diye hakaret ettiler. Faşist olduğumu söylediler. Hakkımda hakaretler içeren bildirileri bıraktılar. Fiziki bir saldırı olmadı ama, oldukça korktuk' dedi.

Bu tür olayların Belçika'da ırkçılığı artırdığını, çevresindeki kişilerin 'Türklerin saldırdığı' yönünde izlenimleri olduğunu belirten Covaliers, 'Ben yakınlarıma, ‘Onları Türk olarak genellemeyin, bu kişiler Marksist bir örgütün militanlarıdır’ diyorum' açıklamasını yaptı.

Devletten koruma talep etmediğini, sadece kendisinin bazı önlemler aldığını söyleyen Belçikalı parlamenter, 'Herhalde bana zarar vermek işlerine gelmez, bu durum çok aleyhlerine olur' diye konuştu.

MÜCADELEM SÜRÜYOR

Belçika'da hálá Fehriye Erdal'a 'misafir' muamelesi yapıldığını, terörist olarak görülmediğini belirten Liberal Parti Meclis Grup Başkanı Hugo Covaliers, Erdal'ın sadece Belçika'da işlediği suçlardan yargılanması halinde birkaç gün yatıp çıkabileceğini, üstelik devletten de 30 bin Belçika Frangı işsizlik parası alacağını söyledi.

Covaliers, uluslararası hukukun böyle durumlarda ya ilgili ülkeye iade edilmesini ya da bulunduğu ülkede yargılanmasını öngördüğünü belirtti ve 'Ne onu, ne de öbürünü yapacaksınız. İşte bu hukuk devletine sığmaz, hiçbir şekilde kabul edilemez' dedi.

Fehriye yakalanmadan lüks hayat yaşıyordu

BELÇİKALI parlamenter Covaliers, şöyle konuştu: 'Bu konuyu bizzat yarın (bugün) Adalet Bakanı ile görüşeceğim. Fransız Sosyalistleri beni destekliyor. Yeşiller bile artık Erdal'ın Türkiye'deki suçları nedeniyle Belçika'da yargılanması gerektiğini düşünmeye başladı. Çoğunluk mevcut. Bu konunun parlamentoda tartışılması gerekir. Eminim beni dinleyen herkes hak verecektir, yapılan hukuki yanlışlığın farkına varacaktır'.

Fehriye Erdal'ın geçen yıl Belçika'nın sayfiye kentlerinden Knokke'de lüks bir villada yakalandığını hatırlatan parlamenter, 'Lüks bir hayat yaşıyordu. Bu değirmenin suyu nereden geliyor. Üstelik bulunduğu yerde otomatik silahlar ele geçirildi. Hala neden siyasi suçlu muamelesi görüyor?' dedi.

Belçika'nın 'Kimseyi kızdırmayayım, orta yol bulayım' şeklinde politikası olduğunu söyleyen ve bu tutumu şiddetle eleştiren Covaliers, aynı tutumun iki ETA örgütü üyesine de yapıldığını ve bu kişilerin şimdi serbest olduklarını hatırlattı.

TBMM heyetinden Covaliers’e geçmiş olsun ziyareti

BATI Avrupa Birliği toplantılarına katılmak üzere Brüksel'e gelen TBMM üyelerinden bir heyet, Hugo Covaliers'yi ziyaret ederek, uğradığı saldırı nedeniyle 'geçmiş olsun' dileklerinde bulundu. DSP'den Tayyibe Gülek, MHP'den Hüseyin Kalkan, ANAP'dan Şükrü Yürür ve DYP'den Mehmet Sağlam, Covaliers'e geçmiş olsun ziyaretinde bulundular. TBMM heyeti, sadece Hürriyet'in aralarında yer aldığı ziyaret sırasında, Türk halkının Belçika'nın Erdal konusundaki tutumunu anlamakta zorluk çektiğini belirten parlamenterler, Covaliers'nin cesur tutumundan dolayı kendisini kutladılar.

Ercan Kartal'dan Sabancı'ya tehdit

25'inci kata yine çıkarız

SABANCI suikastı davası sanıklarından idamla yargılanan Ercan Kartal, dün görülen duruşmada Sabancı ailesine tehditler savurdu. Belçika'ya Fehriye Erdal'ın yakalanması ya da öldürülmesi için yaşadışı ekipler gönderildiğini ileri süren Kartal, ‘‘DHKP-C isterse İkiz Kulelere, 25'inci kata tekrar çıkar. Buna gücü var, imkánı var’’ diyerek tehdit savurdu. İstanbul 1 No'lu DGM'de görülen duruşmaya davanın tek tutuklu sanığı olan ve Sabancı suikastının talimatını tutuklu bulunduğu Bayrampaşa Cezaevi'nden verdiği ileri sürülen Ercan Kartal katıldı. Söz alan Kartal ‘‘Sabancı'ya sesleniyorum’’ diyerek şunları söyledi:

‘‘Sabancı tetikçilik yapıyor. Duyar'ı öldürttü, şimdi Fehriye için yurtdışına ekip gönderiyor. Amacı Fehriye'yi kaçırtmak ya da öldürtmek. Bundan vazgeçmeli. DHKP-C yine İkiz Kuleler'e 25'inci kata çıkar. Buna gücü var.’’

Ercan Kartal, ayrıca F tipi cezaevlerinin yapımını protesto ettiklerini ve Meclis'in açılmasını beklediklerini belirterek, ‘‘Önümüzdeki günler saldırı günleridir. 1996 yılı hatırlanmalıdır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!