Fed'in yeni görevi balon avcılığı yapmak

Güncelleme Tarihi:

Fedin yeni görevi balon avcılığı yapmak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 12:40

ABD piyasasında ekonomiyi derinden sarsan balonların yaşanmasının ardından, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri ve araştırmacıları için en büyük sorun yeni balonları başlamadan sonlandırmak oldu.

The Wall Street Journal’da (WSJ) “Fed Debates New Role: Bubble Fighter” başlığıyla yayımlanan haber analizde, son zamanlarda Senato ve Temsilciler Meclisi’nde yetkilerinin kısıtlanması üzerine tartışmalar yapılan Fed’in, finansal balonları en zor sorun olarak gördüğüne dikkat çekildi.

 

WSJ, Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yeni balonların önüne geçebilecek her türlü çözüm önerisini değerlendirdiğini de belirtti.

 

Haber analizde ayrıca, Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komisyonu’nun Fed’in faiz kararlarını ABD Sayıştay’ının denetimine bırakacak bir kanun geçirdiğine ve Fed’in ekonomiye yönelik aldığı kararlara politikacıların karışmasından korktuğuna da dikkat çekildi.

Ancak bu ihtimallerin gerçekleşmesi uzun zaman alacağı için Fed, bu süreçte bütün olumsuz olasılıkları ortadan kaldırma şansına da sahip.

FED BALON ÖNLEMLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR

2008-2009 mali krizine neden olan kredi balonu ve öncesindeki pek çok balonda Fed yetkilileri sıkıntıyı önlemek için ellerinden bir şey gelmeyeceğini düşünüyordu.

 

Temel stratejisi balon patladıktan sonra harekete geçip, ekonomiyi destelemek ve büyümeyi yeniden canlandırmak için faizleri düşürmek olan Fed, bu stratejinin artık işe yaramadığının farkında ve yeni alternatiflere yönelmiş durumda.

Merkez Bankası’nın balonları önlemek için kullandığı iki metottan biri, finansal sistemini değişken para politikalarından korumak için faiz oranlarının yükseltilmesiyle oluşturulan düzenlemeleri kullanmak.

Fed Başkanı oyunu düzenlemelerin yoğunlaştırılmasından yana kullanırken, piyasadan pek çok isim faiz oranları kartını kullanmanın daha agresif ve riskli bir hareket olduğu görüşünde. Ancak Fed yetkilileri içinde para politikalarına faiz oranlarındaki değişikliklerin eklenmesini isteyenler de var.

GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR KORKU SALIYOR

Fed cephesinde bu tartışmalar devam ederken, gelişmekte olan piyasalarda ve emtia piyasalarında yeni balonların yaşanabileceği korkusu, sorunun daha başlamadan nasıl çözüleceğine yönelik endişeleri artırmış durumda.

Bu soruna çözüm olarak, Kasım ayında düzenlenen Fed toplantılarında, varlık fiyatlarının yükseltilmesi önerisi getirildi. Ancak geçtiğimiz hafta yayımlanan toplantının kayıtları, yetkililerin faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük seviyelerde tutulmasının ekonomiyi olumsuz etkilemesinden endişe ettiklerini ortaya çıkardı.

Düşük faizlere yönelik en büyük endişelerden biri de, faizlerin piyasayı aşırı risk alımına yönlendirme olasılığı oldu.

FARKLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Fed şu anda daha iyi ve yerinde çözümler bulmak için balonlar arasındaki farkları tartışmakla meşgul.

 

Merkez Bankası araştırmacıların çalışmalarının incelenmesi sonunda balonların en tehlikeli kısmının varlık fiyatlarındaki yükselişten çok, finans kuruluşların bu süreçte ulaştıkları borç seviyesi olduğu sonucuna varıldı.

Yetkililer, borç seviyelerini düşük tutmanın balonların önüne geçmek için kullanılacak bir yöntem olabileceğini düşünürken, ABD ve Avrupa’daki bankacılık düzenleme kuruluşları da bankaların çok fazla borçlanmaması için sermaye kısıtlamalarını artırma peşinde.

Fed ekonomistleri arasında faizleri kullanmanın şirketlerin risk alımlarını düzenleme için en etkili enstrüman olduğunu düşünenler var.

Haber analizde ayrıca, Fed’de henüz bir sonraki balonun önüne geçmek için faizleri yükseltilmesini savunan biri çıkmamış olsa da Bernanke’nin bu seçeneği değerlendirebileceği de belirtildi.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!