Fed'de görüş ayrılıkları su yüzüne çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Fedde görüş ayrılıkları su yüzüne çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 16:28

ABD Merkez Bankası (Fed) dün yaptığı toplantıda gösterge faiz oranını sıfıra yakın tutma kararı almasına karşın artık giderek daha fazla artırım baskısı altında olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Fed’in faiz değiştirmeme kararı, riskten kaçınma hareketinin artması nedeniyle yaklaşık bir haftadır satış baskısı altında kalan piyasalarda da bir miktar toparlanmaya neden oldu.

 

ABD borsaları Çarşamba günü gelen Fed kararından sonra değer kazanırken, küresel piyasalarda son altı gündür üst üste yaşanan düşüşe neden olan riskten kaçınmanın negatif etkisini de azalttı.

 

Fed'in dün akşamki toplantısının ardından gelen açıklamalar, küresel krizin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltmak için uyguladığı düşük faiz politikasının artık son bulmasına yönelik görüşler de yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

 

Kansas Fed Başkanı Thomas Hoenig, Fed’in faiz değiştirmeme kararına çekince belirtirken, artırımların başlaması gerektiği yönünde görüş sundu.

 

ABD merkezli aracı kurum Miller Tabak'ın Baş Ekonomisti Dan Greenhaus, Fed para politikası kurulundaki görüş ayrılıklarının önemine dikkat çekerek, bunun gözden kaçırılmaması gereken bir durum olduğunu söyledi.

 

Financial Times gazetesine konuşan Greenhaus,"Ekonomi toparlanmaya devam ettikçe, diğer Fed üyelerinin de çok düşük seviyedeki faizlerin bu seviyelerde bir süre daha kalmasının gereksiz olduğuna inanacaktır" dedi.

 

ÇİN VE YUNANİSTAN VURDU

 

Küresel piyasalar da bir süredir tedirginlik hakim. Başta Asya olmak üzere piyasalarda, Çin'in sıkılaştırma politikalarının büyümeyi yavaşlatacağına yönelik endişeler etkili oluyor.

 

Avrupa’da da Yunanistan'ın başarılı olarak görülen 5 yıllık tahvil ihracının da yarattığı olumlu havanın etkisi uzun sürmezken, UniCredit Baş Ekonomisti Marco Annunizata, euro bölgesinin mali problemlerinin piyasalara olumsuz yansımaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Annunizata, Financial Times'ta yer alan açıklamasında, "Siyasetteki ve piyasadaki gerilimler, piyasaların farklı makro ve mali temel göstergeleri nasıl yeniden fiyatlayacağını düşündüğü [bu dönemde] bir süre daha bizimle olacak" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!