Fazilet Partisi'ni kapatmakşimdi daha kolay

Güncelleme Tarihi:

Fazilet Partisini kapatmakşimdi daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın istemiyle açılan Fazilet Partisi'nin kapatılması davasını görüştü. Görüşmenin ilk gününde Mahkeme, Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin 2. fıkrasını Savaş'ın istemi doğrultusunda iptal etti. Bu fıkra, "Bir siyasi partinin yasak eylemlere odak olması halini" düzenliyor ve parti kapatmayı zorlaştırıyordu.

Anayasa Mahkemesi'nin, Başkan Mustafa Bumin, Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Ali Hüner, Yalçın Acargün, Fulya Kantarcıoğlu, Tülay Tuğcu, Rüştü Sönmez, Ahmet Akyalçın, Mahir Can Ilıcak, Ertuğrul Ersoy ve Sacit Adalı'dan oluşan heyeti, bu sabah saat 10.00'da Yüksek Mahkeme'nin giriş katındaki salonda toplandı.

Anayasa Mahkemesi, kapatma davasında öncelikle Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin 2. fıkrasının Anayasa'ya aykırılığını ele aldı. Yüksek Mahkeme, Başsavcı Savaş'ın Anayasa'ya aykırılığı iddiasını ciddi buldu ve 5'e karşı 6 oyla bu hükmü iptal etti.

Kapatma Yüksek Mahkeme'nin yetkisinde

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Siyasi Partiler Yasa'nın 103. maddesinin üst başlığı ''Bir siyasi partinin yasak eylemlere odak olması halini''düzenliyor. Maddenin birinci fıkrası, ''Bir siyasi partinin Anayasa'nın 68. maddesinin 4. fıkrası hükmüne aykırı eylemlerin odak halini oluşturup oluşturmadığı hususu Anayasa Mahkemesi'nce belirlenir'' hükmünü içerirken, ikinci fıkrası da odak olmanın kriterlerini düzenliyordu.

İptal edilen bu fıkra şöyle:''Bir siyasi parti, birinci fıkrada yazılı fiiler o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partin büyük kongre, merkez karar ve yönetim kurulu veya TBMM'deki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiler doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde söz konusu fiilerin odağı haline gelmiş sayılır.''

Başsavcı Savaş, bu düzenlemenin de daha önce RP davasında iptal edilen düzenleme ile aynı olduğunu ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmişti. Başsavcı Savaş, Anayasa'nın 69. maddesinin 6. fıkrasına göre, ''bir partinin Anayasa'nın 68. maddesinin 4. fıkrasında sayılan fiil ve eylemlerin odağı haline gelip gelmediğinin Anayasa Mahkemesi'nce belirlenebileceğini'' kaydetmişti. Savaş, ancak getirilen düzenlemenin Yüksek Mahkeme'nin yetkisini ortadan kaldırdığını ifade etmişti.

Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemeyi iptal etmekle hem FP, hem de HADEP'in kapatılması istemiyle açılan davalarda, ''laiklik karşıtı ve bölücü eylemlerin'' odağı haline gelip gelmediğine kendisi karar verecek.

FP yarın görüşülecek

Anayasa'nın 69. Maddesinin 6. fıkrası ise şu hükmü içeriyor: ''Bir siyasi partinin 68. maddenin 4. fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına ancak onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verilir.''

Anayasa Mahkemesi, yarın yapacağı toplantıda, bu iptale ilişkin gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasına karar verirse, FP hakkındaki kapatma davasına verilecek aradan sonra, devam edilecek. Eğer bu karar verilmezse, yarın FP'nin kapatılması istemi ele alınmaya başlanacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Savaş, 7 Mayıs 1999 tarihinde FP'nin ''kapatılan RP'nin devam olduğu'' ve ''laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği'' gerekçesiyle kapatılması istemiyle dava açmıştı.

Başsavcı Savaş, kapatma davasından bir gün önce partisinden istifa eden İstanbul Milletvekili Aydın Menderes dışındaki tüm partili milletvekillerinin milletvekilliğinin düşürülmesini de istemişti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!