Fazilet Partisi’ne uye degilim

Güncelleme Tarihi:

Fazilet Partisi’ne uye degilim
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

1961 Yalova dogumlu. Istanbul Universitesi Iktisat Fakultesi mezunu. Iktisat degil, sanata ilgi duyuyor. Muzehhip ve hattat. 1996 Hazirani'nda HABITAT etkinlikleri cercevesinde acilan Geleneksel Turk Islam Sanatlari Karma Sergisi'nde katildi. Lise yillarinda yagliboya tablolar yapti. 1982'de Ali Mufit Gurtuna ile evlendi. Uc cocuk annesi. Sakin ve ice donuk. Esi Fazilet Partisi'nden Istanbul Buyuksehir Belediye Baskani ve sonra da adayi oldugundan bu yana sanat ve sukunet dolu hayati degisti. Fazilet Partisi'ne uye olmayan Reyhan Hanim, Turkiye'de yapilan politikayi sevmedigini, esi nedeniyle zorunlu olarak siyasi calismalara katildigini belirtiyor.

Nasil bir aileden geliyorsunuz? Dini butun mu, sosyal demokrat mi?

-Aile yapim, Turkiye'nin genel atmosferini yansitiyor. Her gorusten, her partiden insan var. Gayet iyi uzlasiyoruz. Ortak degerlerde biraradayiz. Fikir ayriliklarimiz olsa da sikinti yaratacak kadar degil. Anne babam, gelenekci ve bana yakin. Agabeylerime yakin degil.

Ogrencilik yillarinda siyasi gorusleriniz nasildi?

-Lise yillarinda kulturel faaliyetlere katilirdim. Herhangi bir siyasi yapinin icinde degildim. Sagda hissederdim kendimi. Ama her goruse acik bir yapim vardi. Universitede de boyleydim.

Turbanli ogrenci miydiniz?

-Turbanli da turbansiz da donemlerim oldu.

Mufit Bey'le evlenmeniz dusuncelerinizde degisiklik yaratti mi?

-Mufit Bey'le evliligimiz zaten fikir beraberliginden kaynaklaniyor. Ama herhangi bir siyasi fikir degil. Fitratimizin ve hayata bakisimizin birlestigi bir evlilik oldu.

Ask evliligi degil?

-Degil. Ama tabii ki bir begeni var. Ciddi boyutta olmasa da, aska yakin olmasa da estetik bir boyutu vardi.

Esiniz Mufit Bey ANAP, ardindan RP ve simdi de FP'de. Sizin siyasi konumunuz nedir?

-Ben fitrat olarak siyasete cok yakin degilim. Daha dogrusu Turkiye'deki uygulamasina yakin degilim. Siyasetten nefret ediyorum manasinda degil. Dogru, durust ve acik siyasete cok karsi degilim, ilgisiz degilim. ANAP doneminde cok ilgilenmedim. Cocuklarim kucuktu. Mufit Bey de bu kadar bilfiil isin icinde degildi. Belki bana ihtiyac duyulmadi.

O donem ANAP'a mi oy verdiniz?

-Evet. Ozal doneminde ANAP'a oy verdim. Mufit Bey'in RP'ye gecis macerasini bilirsiniz. Iki sene ara verdi. Evliligimizin en hos gectigi en ozel iki yildir bu. RP'de, partiden ziyade belediye calismalari agir basti. Sahsim adina simdi, siyasi ortama girmek zorundayim.

Bu zorunluluktan memnun musunuz?

-Sorumluluklarimin hakkini vermeyi isteyen yapim var. Mutluluk ya da mutsuzluk degil de uzerime duseni yerine getirmeyi dusunuyorum.

Ne tur gorevleriniz var?

-Su an secim calismalari var. Bundan once yine cok fazla icinde degildim. Parti teskilatinda da degilim. Ama secim programina benim uymam ve olaganustu bir gayret sarfetmem gerekiyor. Sabah 8.00'den gece 12.00'ye kadar. Cocuklardan da koptuk. Secime kadar boyle surecek.

RP'nin aksine FP, kadinlari secilecek siradan aday gosterdi. Bu degisimde kadinlarin zorlamasinin rolu de oldu mu?

-FP'nin soylemi cok fazla gun yuzune cikmis degil. Onlar adina konusmam erken olur. Fazilet'in soylemine iliskin elimizde net bilgi yok. Ama imaj ortada. Bizim de gorebildigimiz o. Benim gorebildigim, kadinlarin hicbir beklentisi yok. Boyle bir kadin grubu hicbir partide yok. Bekledikleri hicbir makam yok. Tamamen gonul calismasi.

Refah doneminde de kadinlarin tavri boyleydi ama?

-Beni zorlayan bir soru. Net bir sey soyleyemeyecegim. Fazilet artik genis bir yelpazeyi kucakliyor.

Fazilet bu tavriyla da sistem ici, ehveniser oldugunu gosterdi?

-Bu soylediginiz zaten cok acik bir sekilde gozukuyor. Icinde calisanlariyla, adaylariyla, bazi soylemleriyle...

Fazilet'in Refah'a gore geldigi bu konumdan memnun musunuz?

-Evet, memnunum. Daha cok basinda. Gelismelerle daha da memnun olacagiz. Herkesin kabul edecegi, herkesin ortak payda bulacagi bir parti haline geliyor gibi.

Kadinlar RP'dekinin aksine vitrinlik degil, iddiali konuma getirildiler?

-Fazilet asti bunu. Nazli Ilicak, Oya Akgonenc'in fikirleri, gorgu seviyeleri belli.

Faziletli erkeklerin kadinlara bakisi da degisiyor mu?

-Tabii. Bu kadar degisimin oldugu partide, her alanda degisim oluyor. Erkeklerde hatta cocuklarda bile oluyor.

Esiniz belediye baskani secildigi takdirde, kadinlar adina neler olacak Istanbul'da?

-Tamamen halkin genel hizmetlerine yonelik bir gorev yapacak. Mufit Bey'i cok iyi taniyorum. Tam bir sevgi yumagidir. Onun kadar sevmeyi becerebilen baska insan gormedim. En dusmana bile bir bakisla sevgi gonderebilir. Bu sevgi de mutlaka calismalarina yansiyacaktir. Fazilet Partisi'nden secildi diye sadece bir tabana hitap etmemeli. Butun Istanbul'u kapsayan bir hizmette bulunmali. Kendisi de boyle dusunuyor. Kadinlara musahhas bir sey soyleyemiyorum. Bunu zaman gosterecek.

Secim calismalari baslamadan once 24 saatiniz nasil gecerdi?

-Cok sakin ve sade yasamayi severim. Kendi dunyamda derinlesmeyi hayat tarzi haline getirmistim. Sade derken gunluk siradan yasanti degil. Cok ortada olmayi sevmeyen bir yapim var. Ama nasip boyleymis, simdi cok ortaya dusmek zorunda kaldim. Bilmiyorum, ne kadar tasiyabilecegim bu yuku? Gunluk hayatimda cocuklarimin yetismesi, egitimi, cok iyi insan olmalari icin elimden geleni yapmak, hayatimi dolduruyor. Hat calismayi, kitap okumayi seviyorum. Cocuklari ilgilendirdigi icin Dogan Cuceloglu'nun psikolojik kitaplarini cok okuyorum. Sergileri, kitap fuarlarini dolasmayi cok seviyorum.

Esiniz Fazilet Partili oldugu icin mi Faziletli oldunuz?

-Ben insanlara cok genis bakiyorum. Parti bu bakisimi ancak su yonde etkileyebilir; insanlari tanima, toplumun genelini tanimak bakimindan. Yoksa fikirlerimde degisiklik olmadi. Hayat tarzimiz olarak herkese acigiz. Bu aciklik, genel hayatimizdan taviz vermeyi de gerektirmiyor. Bu, 10 yil once neyse bugun de oyle.

Arkadas cevreniz degisti mi?

-10 yil onceki arkadaslarimla bugun de gorusuyorum. Mesafemiz hep ayni. Cunku benim teskilatla direkt bir baglantim olmadi, icine girip faaliyette bulunmadim.

Fazilet Partisi'ne uye misiniz?

-Hayir. Uye degilim.

Ricaci yakinlariniza karsi tutumunuz ne oldu, olacak?

-Mesru olmayan hicbir seyi hayatimiza sokmamayi ilke edindik. Esim baskan vekili iken de bu tip teklifler rahatlikla gelebilir ve isleme konabilirdi. Ama olmadigi icin bu taleplerin arkasi kesildi. Baskan secildiginde de olabilir ama tavri belli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!