Fas'ta zafer Adalet ve Kalkınma Partisi'nin oldu

Güncelleme Tarihi:

Fasta zafer Adalet ve Kalkınma Partisinin oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2011 09:55

Fas'ta dün yapılan parlamento seçimlerinin galibi, resmi olmayan sonuçlara göre, Adalet ve Kalkınma Partisi oldu.

Haberin Devamı

Fas İçişleri Bakanı Tayib Şerkavi, ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 395 sandalyeli mecliste 80 sandalye kazandığını belirtti.

Şerkavi, seçimlere katılımın da yüzde 45,4 olduğunu açıkladı. 2007 seçimlerinde bu oran yüzde 37 olmuştu.

Fas Başbakanı Abbas el Fassi ise lideri olduğu İstiklal Partisi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi ile koalisyona girmeye hazır olduğunu söyledi.

El Fassi gazetecilere, "Evet, evet. AKP'nin zaferi demokrasinin zaferidir" dedi.

DAVUDİ DAHA FAZLA SANDALYE BEKLİYORDU

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iki numaralı ismi Lahcen Davudi, Şerkavi'den önce yaptığı açıklamada, "seçim sandıklarındaki temsilcilerinden aldıkları bilgilere göre, seçimi kendilerinin kazandığını" söylemiş, Rabat, Kazablanka, Tanca, Kenitra, Sale, Beni Mellal ve Sidi İfni'de kazandıklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

Davudi yaptığı açıklamada, seçimleri "tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirerek 100'den fazla sandalye aldıklarını öne sürmüştü

/images/100/0x0/55eaa9b7f018fbb8f88ebd53
DEMOKRASİ YANLILARI SEÇİMİ BOYKOT ETTİ

Fas Kralı 6'ncı Muhammed, Arap Baharı'nın etkisinin hissedildiği diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Fas'ta da bu yılın ilk yarısında demokrasi talepleriyle başlayan gösterilerin ardından anayasayı değiştirerek seçim yapma kararı almış, yetkilerinin bir kısmını hükümete devretmişti.

Seçimlere katılan diğer büyük parti, liderliğini Maliye Bakanı Selahaddin Mezuar'ın yaptığı, saray yanlısı yedi partinin birleşimiyle oluşturulan Bağımsızların Yeniden Yükselişi partisi olmuştu.

Fas'taki seçimler, ülkedeki monarşinin demokrasi konusunda gerçek bir değişiklik yapmak arzusunda olmadığını söyleyen demokrasi yanlılarınca boykot edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!