Faşizme direnmenin meşru şartları var

Güncelleme Tarihi:

Faşizme direnmenin meşru şartları var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:53

CHP’nin Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu’na üye milletvekilleri, yayınladıkları bildiriyle, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılması, Yargıtay ve Danıştay’a yeni daire kurulmasıyla ilgili tasarıyı sertçe eleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’nin, CHP’li komisyon üyelerinin katılımıyla dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında okuduğu bildiride özetle şöyle denildi:

- İktidar, Yargıtay ve Danıştay’ı Anayasa Mahkemesi aracılığıyla ezmek istemektedir. Anayasa Mahkemesi içinde başkan aracılığıyla bir ‘Dikta Makamı’ oluşturulmaktadır. İktidar, doğrudan kendisine tabi olan Anayasa Mahkemesi yoluyla 2011 seçimleri sonrası planladığı yeni anayasa düzenlemesiyle hukuk ve demokrasiye nihai darbeyi vurmayı amaçlamaktadır. Bu kurumlar, faşizmin demir pençesini oluşturan faşist yargı kurumlarına dönüşüyor.

- Naziler, yargıçların kendi kontrolleri altındaki kurumlardan seçilmesini sağladılar. AKP bunu daha da ileri götürüyor. Sadece yüksek mahkemeleri değil, ilk derece mahkemelerinde de bunu başarıyor. Faşist yargı işte böyle adım adım oluşur. Bir siyasi iktidar, faşizmi adım adım devlet yapısı içinde kurumsal hale getiriyorsa, çağdaş anayasalarda düzenlenen temel hak ve özgürlükleri gasp ediyorsa, orada artık insan hakları evrensel sözleşmelerinde ve uluslararası sözleşmelerde düzenlemesi yapılan ‘Baskıya ve faşizme karşı direnme hakkının’ meşru şartları oluşmuş demektir. Tüm yurttaşları, bu ‘açık ve yakın tehlikeye karşı’ uyarıyor, anayasal ve meşru zemin içinde toplumsal haklarını kullanmalarının zorunluluğunu dile getiriyoruz. Gün o gündür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!