Fark Yaratanlar 5. sezonunu geride bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Fark Yaratanlar 5. sezonunu geride bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 09:43

Sabancı Vakfı’nın, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını gündeme getirerek; onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla, 2009 yılında hayata geçirdiği “Fark Yaratanlar” Programı, beşinci yılını geride bıraktı. Bugüne kadar toplumda olağanüstü etkiler yaratan 115 Fark Yaratan’ın videoları, yurt içinde ve yurt dışında 2,5 milyonu aşkın izlenme başarısına ulaştı.

Haberin Devamı

“Fark Yaratanlar”ın beşinci sezon finali, Cüneyt Özdemir’in sunumuyla “5N 1K” programında canlı olarak yayınlandı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın da katıldığı programda, beşinci sezonun 15 “Fark Yaratan”ı eğitimden çevreye, yurttaş katılımından kültür-sanata birçok farklı alandaki başarı hikayelerini ve deneyimlerini izleyicilerle paylaştı.

Haberin Devamı

“Ülkemin insanları ile gurur duyuyor, geleceğe umutla bakıyorum”

Program başladığından bu yana dalga dalga yayılan iyilik halkasının hızla büyümesinden ve programa başvuruların artmasından mutluluk duyduklarını belirten Güler Sabancı, “Mutlu bir hayat sürmek istiyorsanız, kendinizden daha az şanslı kişilere yardım etmelisiniz. İnsan ne kadar mutlu ediyorsa, o kadar mutlu oluyor. Fark Yaratanlarımız bunu başarmış kişiler. Sabancı Vakfı olarak, bu kahramanları geniş kitlelerle buluşturmak, onların daha yüzlercesine ilham vermesine, davetiye çıkarmasına vesile olmak ayrı bir mutluluk. Bu ülkenin bir ferdi olarak, ülkemizin insanlarının içindeki iyilik potansiyelinin açığa çıkmasından gurur duyuyorum. Onların sayesinde geleceğe umutla bakıyorum…” dedi.

Haberin Devamı

Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sabancı Vakfı olarak toplumsal gelişmede daha etkin, stratejik ve katılımcı bir model oluşturmayı hedefledik. Bu bakış açısıyla hayata geçirdiğimiz Fark Yaratanlar Programı ile görünür kıldığımız iyilik kahramanları, sorunlara gösterdikleri duyarlılık, getirdikleri kalıcı çözüm önerileri ile başkalarına da ilham verdiler, çevrelerindeki insanları cesaretlendirdiler.”

Fark Yaratanlar’a Hibe Desteği

Toplumsal gelişme konusunda yenilikçi yaklaşımlar benimsediklerini ve hibe programları modelini Türkiye’de ilk uygulayan Vakıf olduklarını söyleyen Güler Sabancı, “Sosyal değişim, sosyal etkileşim sürekli ve yılmadan devam etmeli. Bir defa değil arka arkaya desteklenmeli. Biz de Sabancı Vakfı olarak 2008 yılından bu yana sivil toplum kuruluşlarına hibe desteği veriyoruz. Buradan kazandığımız deneyim ve hibe verdiğimiz projelerin kalıcı etkilerinden aldığımız cesaretle Fark Yaratanlarımızı da desteklemek istedik, onlara yönelik bir Hibe Programı açtık. ” dedi.

Haberin Devamı

“Hibe programı çerçevesinde desteklenecek projelere en az 10 bin TL en fazla 40 bin TL arasında hibe vereceğiz” diyen Sabancı, Fark Yaratanlar için açtıkları hibe programına başvuran Fark Yaratanlar arasında yapılan değerlendirmede 7 Fark Yaratan’ın hibe almaya hak kazandığını söyledi. Sabancı, toplumsal gelişmenin sürdürülebilmesi için bu türde fark yaratan çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

“Fark Yaratanlar” videoları 2,5 milyondan fazla video izlenme rakamına ulaştı

Sabancı Vakfı, “Fark Yaratanlar” projesini, 2009 yılında hayata geçirdi. 2009-2014 yılları arasında, beş sezon boyunca, halkın aday gösterdiği 1.200’den fazla başvuru değerlendirmeye alındı. Bu başvurular arasından Danışma Kurulu’nun seçimi ile 115 “Fark Yaratan” kişinin ilham veren hikayesi videoya çekildi ve yayınlandı. Beş sezon boyunca, yaklaşık 800 kişi ile röportaj yapıldı ve 103.000 km yol kat edilerek çekimler tamamlandı. Program, Türkiye ve yurt dışında internet ve sosyal medya aracılığıyla 2,5 milyondan fazla video izlenme rakamına ulaştı.

Haberin Devamı

Programın beşinci sezonunda; çocukları yumurta karşılığı sinema ile tanıştıran ve obezite ile mücadele eden Ergin Erenuluğ’dan, hastanelerde yatan çocuklara ‘Mutlu Olalım’ projesi ile moral veren Özlem Arman’a, anne ve babası işitme engelli olan ancak kendisinde engel bulunmayan çocuklara eğitim veren Selma Yıldız’dan, TBMM’yi engelli dostu yapmak hedefiyle ‘Engelsiz Meclis’ projesini yürüten İrfan Neziroğlu’na, ‘Happy Baby’ adını verdiği tasarım projesi ile kırsal alanda rahat ve güvenli bebek taşımaya yarayan bir ürün tasarlayan Cansu Akarsu”ya kadar birbirinden yenilikçi fark yaratan öyküleri izleyicilerle buluştu.

İstatistiki Bilgiler

• 1.200’den fazla aday başvurdu.
• 71 ilden başvuru geldi.
• 39 ilden toplam 115 Fark Yaratan seçildi.
• En çok Toplumsal Adalet ve Yurttaş Katılımı konularında çalışmalar yer aldı.
• 60.000’den fazla kişi sosyal medyada (Facebook-Twitter-YouTube) takip ediyor.
• 2,5 milyondan fazla video izlenme rakamına ulaşıldı.
• Yaklaşık 300.000 kişi programın web sitelerini ziyaret etti.

Haberin Devamı

Fark Yaratanlar Programının Fark Yaratan İsimlere Katkıları:
• %100’ü: Çalışmalarına görünürlük kazandırdı.
• %83’ü: Çalışmalarında güvenilirlik kazandı.
• %70’i: Programdan sonra basından daha çok ilgi gördü.
• %55’i: Gönüllü, üye ve/veya bağış artışı sağladı.
• %55’i: Diğer Fark Yaratanlar ile iletişime geçti.
• %52’si: Kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşları tarafından işbirlikleri için arandı.
• %49’u: Çalışmalarını yaygınlaştırdı.
• %33’ü: Çalıştıkları alandaki karar vericileri olumlu etkiledi.

Daha fazla bilgi için:

www.sabancivakfi.org
www.farkyaratanlar.org
www.facebook.com/sabanci.vakfi
www.twitter.com/SabanciVakfi
www.youtube.com/user/turkeychangemakers


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!