Farabi ile hayallerindeki üniversitelerde okuyorlar

Güncelleme Tarihi:

Farabi ile hayallerindeki üniversitelerde okuyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2012 00:58

2009-2010 akademik yılında başlatılan, Türk üniversiteleri arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini kapsayan bir uygulama Farabi Değişim Programı.

Haberin Devamı

Gönüllülük esasına dayanan programa katılım için üniversitede bir Farabi ofisinin kurulması, bu ofise bir koordinatör atanması ve yüksek öğretim kurumları arasında bir protokol imzalanması gerekiyor.

Herhangi bir üniversitede kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri programdan birkaç kez faydalanabiliyor. Bunun için not ortalamasının 2 ve üzerinde olması gerekiyor. Ancak, birkaç kez programa katılmak isteyen öğrencilere Farabi ödemesi yapılmıyor. Farabi Değişim Programı’na katılan öğrencilere Kredi-Yurtlar Kurumu tarafından ödenen kredi veya bursun 1.5 katı kadar karşılıksız burs veriliyor. Program öğrencilere yurt imkânı sunmak zorunda değil. Ancak, eğitim aldığı şehirde devlet yurtlarına kayıtlı olan öğrencilerin nakilleri yapılabiliyor. Açıköğretim ve uzaktan eğitim alan öğrenciler ise Farabi’ye katılamıyor. Şimdiye kadar programdan faydalanan öğrenci ve öğretim üyelerine Farabi Değişim Programı’nın kendilerine akademik, sosyal ve kültürel anlamda neler kattığını ve gittikleri şehirde yaşadıklarını sorduk.
Gönül KOCA

Bir yıl eğitim aldım

Haberin Devamı

Zerrin Kartov (Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3. Sınıf): Üniversite sınavına girdiğimde Anadolu Üniversitesi’ni de tercih etmiştim. Ama olmadı. Akdeniz Üniversitesi’ni kazandım. Farabi ile okumak istediğim üniversitede bir yıl eğitim alma fırsatını değerlendirdim. Bir uyum sürecinden geçtim elbette. 2 yıldır beraber olan birçok kişinin arasına girmek zor oluyor. Ancak, programın amaçlarından biri de bu zaten. Yeni insanların içine girebilmek ve farklı kültürler tanımak için fırsat sunmak. Programa katılmak isteyen öğrenciler gitmek istedikleri okulun sistemini iyice araştırmalı. Daha önceden bilgileri olursa, ona göre hareket edebilirler.

Adana’dan İstanbul’a

Sibel Bayındır (Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi): Hukuk okumayı hep istiyordum. Ama İstanbul ya da Ankara Üniversitesi’ni düşünüyordum. Maalesef olmadı. Çukurova’yı kazandım. Böyle bir fırsat çıkınca da değerlendirdim. Bu yıl boyunca İstanbul Üniversitesi’ndeydim. Öğlene kadar derslere devam ettim, deneyim kazanmak için öğleden sonra da bir hukuk bürosunda çalıştım. Farabi’den faydalanmak isteyen öğrenciler eğer gerçekten istiyorlarsa peşinden koşsunlar. Ben İstanbul’a geleceğimi söylediğimde “Niye rahatını bozuyorsun?” diyenler de oldu. Ama sonuçta okuduğum bölüm itibariyle de ayaklarımın üzerinde durmayı öğrenmem gerekiyordu.

Uyum süreci sorunlu oldu

Haberin Devamı

Ramazan Yıldırım (Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Öğretmenliği 3. Sınıf): Farabi kapsamında Muğla Üniversitesi’ni tercih etmemin nedeni Akdeniz ve Ege kültürüne olan merakımdı. Ailem de Bursa’da yaşıyor, daha yakın olmak istedim onlara. Farabi ofisindeki yetkililer bizimle çok ilgilendiler uyum sürecinde. Sadece başlangıçta arkadaşlık konusunda biraz sorun yaşadım. İlk zamanlar konuşmayı unutacağımı düşünüyordum. Ama daha sonra bunları aştık. Seminer, kongrelere katıldım. Etkinliklerde görevli oldum. Ama derslerde biraz daha zorlandım, Ağrı’da olsaydım not ortalamam daha yüksek olabilirdi.

Farklı sosyal deneyim yaşadım

YRD. Doç. Dr. Murat Ertuğrul (Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi): 2010-2011 Güz Dönemi’nde Farabi Değişim Programı’na katıldım. Programda üniversiteler üç kategoride değerlendiriliyor. Gelişmiş büyük kentler ilk grup iken gelişmeye açık kentler ve üniversiteler son gruptaydı. Ben öncelikle son gruba yoğunlaştım, farklı bir sosyal deneyim olması açısından. Bir doğu şehrinde birkaç ay geçirecek olmak da beni heyecanlandırdı. Ayrıca bu üçüncü gruba daha yüksek ödeme yapılıyor olması da atlanmaması gereken bir başka etken. Biz sosyal bilimciler için bu tür deneyimlerin paha biçilmez olduğunu düşünüyorum. Farklı üniversiteleri, koşulları, akademisyenlerin yaklaşımlarını, sorunlarını görmek sizi kesinlikle daha bilinçli bir akademisyen yapar. Kars’ta herhangi bir sorun yaşamadım. Vizyonuma katkı sağlayan bir deneyim oldu. Kafkas Üniversitesi’nde öğretim elemanları ve öğrenciler ile gayet olumlu ve sorunsuz bir iletişimimiz oldu. Orada konukevinde kaldım, biraz maliyetli oldu ama Kars koşullarında ev tutmak pratik bir çözüm değil. Koşulları elveren herkesin bu tip değişim programlarına katılmasını teşvik ediyorum.

Haberin Devamı

2 bin 907 öğrenci 25 öğretim üyesi

İLK yıl 537 öğrenci ile 21 öğretim üyesinin katıldığı Farabi Değişim Programı’na şimdiye kadar 2 bin 907 öğrenci ve 25 öğretim üyesi katıldı. Öğretim üyelerine yönelik program ilgi az olduğu için şimdilik durduruldu. Farabi ile yüzde 23’lük oranla en çok Gazi Üniversitesi öğrenci kabul etti. En çok öğrenci gönderen üniversite ise Selçuk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!