Faili meçhule yeni soruşturma modeli

Güncelleme Tarihi:

Faili meçhule yeni soruşturma modeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı, faili meçhul cinayetlerin sürüncemede kalmaması için yeni genelge yayınladı. Buna göre, kimliği belirsiz cesetler gömülmeden 15 gün bekletilerek, ilanla fotoğraf ve eşkali kamuoyuna duyurulacak. Takipsizlik kararı verilmeyecek ve dosya zamanaşımına kadar soruşturulacak.

Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'a ait olduğu öne sürülen ve krize yol açan kimliği belirsiz ceset tartışması sürerken, Adalet Bakanlığı bu konuda önemli düzenlemeler getiren yeni bir ‘Faili meçhul genelgesi’ yayınladı. Genelge ile özellikle Güneydoğu'da yoğun yaşanan faili meçhul cinayet ve olaylarla ilgili yeni ve etkili bir soruşturma modeli getirildi.

Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'nun imzası ile DGM başsavcılıklarına ve cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen genelgede, ‘‘Faili meçhul cinayetlerle ilgili hazırlık soruşturmalarına daha fazla önem verilmesi, sürüncemede bırakılmaması, hemen takipsizlik kararı verilmemesi ve zamanaşımı süresine kadar titizlikle takip edimesi’’ uyarısı yapıldı.

Yeni soruşturma modeline göre, önce faili meçhul olaylara kurban giden kimliği belirsiz cesetlerin sahipleri aranacak. Faili meçhul şekilde öldürülen kişilerin öncelikle kimliklerini belirleyecek parmak izi, saç, kan örnekleri alınacak. Teşhis tutanağı düzenlenerek, fotoğrafı çekilecek ve otopsi yapılacak. Kimliği belirsiz cesetler otopsiden sonra da gömülmeyecek ve 15 gün bekletilecek. Çekilen fotoğrafı, belirlenen eşkali ile mevcut bilgiler Basın İlan Kurumu veya yerel iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacak. Kimliği belirsiz ölünün sahibi her türlü imkana başvurularak, aranacak. Sahibi bulunmayan cesetler ise arandığında kolayca bulunacak mezarlara defnedilmesi için belediyelere teslim edilecek. Genelge özetle şöyle:

BAŞSAVCI VEKİLLERİ

Faili meçhul cinayetlerle ilgili hazırlık soruşturmaları bir cumhuriyet başsavcı vekili tarafından bizzat yürütülecek, vekil bulunmadığı takdirde bu soruşturmaları bizzat başsavcılar yürütecek.

TAKİPSİZLİK YOK

Faili meçhul olayın oluşumuyla ilgili yeterli delil ve emarelerin bulunmaması durumunda, takipsizlik kararı verilmeyecek. Sanık veya sanıkların tespiti ve bulunması için zamanaşımına kadar aramalar sürdürülecek. Olay yerinde delil olabilecek tüm belge ve bulgular tespit ve muhafaza altına alınacak.

DOSYALARA TAKİP

Faili meçhul suçlara ve cinayetlere ilişkin evrak zabıtada veya sürüncemede bırakılmayacak. Yıl ve sayı numarası konularak, zamanaşımına uğrayacakları tarih kaydedilecek. O tarihe kadar makul aralıklarla zabıtaya yazı yazılarak, olayın aydınlatılmasına çalışılacak.

BAKANLIĞA BİLGİ

Bu konuda başlatılmış bulunan soruşturmaların aşama ve sonuçları hakkında bakanlığa derhal bilgi verilecek. Bu tür olaylara daha fazla önem verilerek, suç ve suçluların takipsiz bırakılmasına neden olabilecek işlemlerden kaçınılacak. Faili meçhul hazırlık soruşturma evrakları cumhuriyet savcısı tarafından sık sık yeniden elden ve gözden geçirilecek. Dosyanın eksikleri tamamlanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!