F tipi protestosu sokağa çıktı

Güncelleme Tarihi:

F tipi protestosu sokağa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Cezaevlerindeki ölüm oruçlarının 48. gününde, çeşitli illerde protesto gösterileri yapıldı. F tipi cezaevlerinin protesto edildiği gösterilerde, ölüm oruçlarının bir an önce sona erdirilmesi istendi. Ankara ve İstanbul'daki eylemlere polis müdahale etmezken, Çanakkale'de 16 kişi gözaltına alındı.

Ankara: Ölümleri izlemek istemiyoruz
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve üyeler, F tipi cezaevlerini, gözlerine siyah bant bağlayarak, protesto ettiler. Öndül ve beraberindekiler, öğle saatlerinde Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde biraraya geldiler. Gözlerine, üzerinde ''Ölümleri izlemek istemiyoruz'' yazılı siyah bantlar bağlayan grup, yarım saat oturarak, F tipi cezaevlerini protesto etti.

Öndül burada yaptığı açıklamada, F tipi cezaevleri ile bazı cezaevlerinde başlatılan ölüm oruçlarına, hükümet ve Adalet Bakanlığı'nın dikkatini çekmek istediklerini söyledi. Diyalog arayışı içerisinde olduklarını ifade eden Öndül, hükümetin, aydınların, tutuklu, hükümlü ve yakınlarının seslerine kulak vermesini istedi.

Daha sonra gruba, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği ve Edebiyatçılar Derneği üyeleri de katıldı. TAYAD üyeleri, oturma eyleminden sonra sloganlarla, Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapatarak, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Çankaya İlçe Teşkilatı'na yürüdüler. Grup, daha sonra dağıldı.

İstanbul: Cüppeli, düdüklü protesto
Çağdaş Hukukçular ve İnsan Hakları Derneği İstanbul şubelerine üye iki ayrı grup, Beyoğlu'nda ''F'' tipi cezaevi uygulamasını protesto etti. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) eyleminde, İstanbul Şube Başkanı Gülay Erpul'un da bulunduğu yaklaşık 200 avukat, üzerlerinde cüppeleriyle birlikte İstiklal Caddesi'nde toplandı. Alkışlar eşliğinde ''Hücreler kapatılsın'' ve ''Ölümler durdurulsun'' şeklinde slogan atan grup, Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Burada bir basın açıklaması yapan Erpul, cezaevlerinde ölüm orucunda olan birçok tutuklu ve hükümlünün ciddi sağlık sorunları bulunduğunu söyledi. Erpul, ''F'' tipi cezaevlerinin kapatılmasını istediklerini kaydetti. Öte yandan, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 kişilik başka bir grup da, İstiklal Caddesi'nde düdük çalarak ''F'' tipi cezaevlerini protesto etti. Keskin, yaptığı açıklamada, yetkililerin cezaevlerindeki ölüm oruçlarına karşı duyarsız kaldığını ileri sürdü. İstiklal Caddesi'nde geniş güvenlik önlemi alan polis, gruplara müdahale etmedi.

Çanakkale:16 gözaltı
F Tipi Cezaevi uygulamasına karşı basın açıklaması yapmak isteyen gruba müdahale eden polis, 16 kişiyi gözaltına aldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi'nde toplanan grup, Cumhuriyet Alanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Alanda önlem alan Emniyet yetkilileri, dağılmaları için gruba uyarıda bulundular. Uyarıya rağmen açıklamayı okumakta direnen gruba müdahale edilerek 16 kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesine direnmeden polis otobüsüne bindirilenler arasında HADEP İl Başkanı Mehmet Şah, ÖDP İl Başkanı Turgut Haskan, EMEP İl Başkanı Suat Demir ile İHD Çanakkale Şube Başkanı Hayrettin Pişkin'in de bulunduğu bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!