Eyyvah Eyvah 2 skandalı müzik sektörünü zora soktu

Güncelleme Tarihi:

Eyyvah Eyvah 2 skandalı müzik sektörünü zora soktu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2011 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ‘Eyyvah Eyvah 2’ skandalından sonra başlattığı sıkı denetim müzik sektörünü zora soktu. Firmalar kayıt tescil belgelerini bu denetim yüzünden alamayınca albüm yayınlayamaz oldu.

Haberin Devamı

EYYVAH EYVAH 2 KÖSTEBEĞİ ARANIYOR / ARŞİV HABER

EYYVAH Eyvah 2’nin korsan kopyasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tescil için gönderilen orijinal kopyadan çoğaltılması, müzik sektörünü zora soktu. Bakanlıktaki köstebeği bulmak için bir aydır soruşturma yürütülüyor. Soruşturmanın yarattığı hassasiyet sebebiyle de müzik firmalarının albüm yayınlamak için alması gereken kayıt tescil belgeleri (eski ismiyle eser işletme belgesi) bir türlü verilmiyor.
10 gündür albüm çıkmıyor
Soruşturma öncesinde bir veya en fazla iki günde çıkan bandrol ve kayıt tescil belgeleri, artık 10 günde alınabiliyor. Odeon Kompakt müzik şirketinin Bandrol ve Telif Hakları Sorumlusu Gürol Babataşı, “Bakanlıkta çalışanlardan işlem yaptırmak için binaya girip çıkanlara kadar herkese şüpheyle bakılmaya başlandı. Bir haftadır bekleyen dört dosyamız var. Kültür Bakanlığı’nın izin için biçtiği süre zaten 15 gündü ama hiçbir zaman bu kadar sürmezdi, birkaç saatte hallolurdu” diyor.
Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık ise, “Sektörde neredeyse 10 gündür yeni albüm çıkmıyor, benimse altı dosyam bakanlıkta beklemekte. Kayıt tescil belgesi almak pasaport almaktan da zor. Bakanlık, korsancıları cezalandıracağına biz yapımcı ve prodüktörleri cezalandırıyor. Benim firmamdan çıkacak film müziklerinin filmlere yetişmeyeceğinden korkuyorum. Bakanlığın bizleri bu kadar zor durumda bırakmaya hakkı yok. Dosyalar eskiden iki günde teslim edilirken artık 15 günü buluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, soruşturmayı bahane ederek işlemleri yavaşlatıyor” diyor.
Gecikme eksik evraktan
Esen Dağıtım’ın yetkilisi Fırat Fırat ise şu anda bakanlıkta hiçbir dosyasının beklemediğini, bandrollerin artık iki-üç, kayıt tescil belgelerinin de bir haftada verildiğini söyledi. İstanbul İl Kültür Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, gecikmelerin tek nedeni evrakların eksik olması. Müdürlük her ay 10 bin kitaba, sinema filmi ve albüme bandrol ve kayıt tescil belgesi veriyor. Skandal öncesi gözardı edilen eksik evraklı dosyalar artık kesinlikle kabul edilmiyor.

Haberin Devamı

DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLERİ

Haberin Devamı

Akrobatik Fındıkkıran

BİR dünya klasiği olan ‘Fındıkkıran’ balesi, akrobatik bir gösteriye dönüştü. ‘Fındıkkıran’ı yeniden yorumlayan Çinli Dalian Akrobasi Grubu, Tim Maslak Show Center’da 6 gösteri gerçekleştirecek. Çaykovski’nin romantik partisyonu ile gerçekleştirilen gösteri 25-26-27 Mart ve 1-2-3 Nisan’da sergilenecek. Akrobasinin bale, sihir, maskeler ve müzikle bileşimi, Çin tarzı sahne tasarımı, gösteriyi büyülü bir dünyaya çeviriyor. Dünya prömiyeri 2008’de yapılan ‘Fındıkkıran’ şimdiye kadar 200’den fazla kez seyirciyle buluştu.

Valizden tarih çıktı

MANİSA’nın Salihli İlçesi’nde polis, Van’dan gelen otobüste arama yaptı. 38 yaşındaki M.C.B.’ye ait valizin içinde toplam 585 parça tarihi eser geçirildi. M.C.B. gözaltına alınırken, el konulan 514 sikke, bir hayvan- insan figürlü vazo ile çok sayıda yüzük, hangi döneme ait olduklarının tespiti için Manisa Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Tarihi eserleri Van’dan Manisa’ya getirdiği öğrenilen M.C.B., çıkarıldığı mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Otyamlar Nişantaşı’nda

RESSAM, yazar, fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Fikret Otyam’ın resimleriyle  eşi Filiz Otyam’ın dokum ve keçe işleri Nişantaşı City’s Toprak Sanat Galerisi’nde sergilenmeye başlandı. Sergi 17 Nisan tarihine kadar açık kalacak. www.topraksanat.com

Biraz Mozart biraz rebap

TEKFEN Filarmoni Orkestrası bahar konserlerini 19 Mart’ta Fulya Gösteri Merkezi’nde, 20 Mart’ta ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde veriyor. Rebap ustası Mehmet Refik Kaya’nın solist olarak katılacağı konserlerin bir başka konuğu ise Wolfgang Amadeus Mozart. Şef Saim Akçıl yönetiminde 19.00’da başlayacak konserlerin biletleri biletix’de.

Akif’in bestelenen şiirleri CD’de toplandı

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin musikiyle buluşmasından oluşan bestelerin yer aldığı ‘Dili Yok Kalbimin’ adlı CD’yi müzikseverlerle buluşturdu. Şairliğinin yanı sıra musikiye de büyük önem vermiş olan Mehmet Akif’in anısına hazırlanan CD’de, Zekai Dede, Sadettin Kaynak, Rüştü Eriç, Şerif İçli gibi önemli besteciler tarafından bestelenmiş eserler bulunuyor.  İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nca Mehmet Akif Ersoy’un bestelenmiş şiirlerinin derlenmesiyle oluşturulan arşiv niteliğindeki CD’de 19 beste yer alıyor.

Antalya karikatür ödülleri

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Turizm’ konulu 1. Ulusal Antalya Karikatür Yarışması sonuçlandı. 167 çizerin katıldığı yarışmada; Sinop’tan Aşkın Ayrancıoğlu’nun karikatürü 2 bin 500 TL’lik birincilik ödülüne layık görülürken, ikinciliği İstanbul’dan Ali Herkül Çelikkol, üçüncülüğü Denizli’den Mehmet Selçuk kazandı. Yarışmada dereceye girenler, 9 Nisan tarihinde Antalya’da gerçekle?ecek tören ile ödüllerini alacaklar. 167 çizerin katıldığı yarışmanın jürisi Ercan Akyol, Ferit Avcı, Cihan Demirci, Kamil Masaracı ve İbrahim Tapa’dan oluşuyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!