Eylem değil festival

Güncelleme Tarihi:

Eylem değil festival
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Haberin Devamı

Hava sıcak, sokaklar kalabalık, ateşi gören, sesi duyan herkes bir yerde toplanıyor. Ardı arkasına meşaleler yanıyor; polis kortejin başında; ortalık sis, duman. Olay yeri Adana. Hararetli bir sokak eyleminin ortasında değil birazdan gökyüzünde sonlanacak uluslararası tiyatro festivalinin kapanışındayız. Fransız gösteri grubu Trans Express bizi tren garına sürüklüyor.

HER yıl 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde başlayan ve özellikle son yıllarda kapalı salonlardan sokaklara taşan, Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin 12’nci yılı sona erdi. Bir ay önce Studio Festi Grubu’nun ‘Elementlerin Uyumu’ gösterisi ile Seyhan Nehri sularında başlayan festivalin kapanışı Fransız Trans Express grubunun sokak karnavalı ‘Kemanların Özgürlüğü’yle oldu.
Polis de şovun parçası
Adana’da tiyatro festivali, ‘festival’in doğasına ayak uyduruyor, bir şehir her yıl festivalle dönüşüyor, her yıl her gösteri başka bir heyecan, başka bir macerayla şaşırtmaya devam ediyor. Bu yılki festival kataloğunun son etkinliği için Atatürk Parkı’na gidiyoruz, saat 20.00. Yoldan geçen insanlar, parkta buluşan gençler haricinde bir hareketlilik yok. Derken polis caddeyi trafiğe kapatıyor, ardından bir kamyonun üzerinde iskelet kostümleriyle elektro gitar çalan bir grubu görüyoruz, yavaş yavaş toplanan kalabalık kamyona doğru ilerliyor. Parkın içinde meşaleler yanıyor, trompet sesleri yükseliyor ve şimdi de çoğalan kalabalık ateşe doğru gidiyor. Grotesk kostümleriyle bando grubu da kalabalığa dalıyor. Atatürk büstünün yanında Pamuk Prenses kostümlü bir kadın opera söylüyor.
 Çocuklar taş atmazdı
Ve işte sokaktayız. Bando takımı kalabalığı provoke ediyor, dükkanlara giriyor, barikat kuruyor hatta asayişi sağlamakla görevli polis otosunun içine dalıyor. Sokak eylemcileri gibi polisle tartışıyor. Polislerse halinden memnun gözüküyor, hatta ortalığı mahşer alanına çeviren gösteriyi cep telefonlarına kaydediyorlar. Yarım saat sonra tarihi Adana Tren Garı’nın önündeyiz. Rockçı kamyon grubu müziğe devam ediyor, bando ekibi sahnede. Gökyüzündeyse bir vince asılı altı tane insan figürü. Vinç hareket ediyor, insanlar da öyle. Akrobat, yaylı sazlar grubu ve operacı Pamuk Prenses, Adana semalarında gösterilerini tamamlıyor. Gösteri sonunda Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Ahenk Demir’le birlikteyiz. 10 yıldır Adana Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak yer alan Demir, üç yıldır da tiyatronun başında. Gösteriyi Adana Valisi İlhan Atış’la beraber izleyen Demir, Vali Atış’ın izlenimlerini aktarıyor: “Adana’nın varoş mahallelerinden de böyle bir gösteri grubu kursak, gösterileri bu mahallelere götürsek çocuklar taş atmak yerine bu enerjilerini tiyatroya verirler.”

Haberin Devamı

Scooter’ıyla ‘teftişe çıkan’ tiyatro müdürü

Haberin Devamı

ADANA’da tiyatro festivalinin her yıl daha yenilikçi olmasını sağlayan önemli bir isim de Devlet Tiyatrosu’nun müdürü ve sanat yönetmeni Ahenk Demir. 7 yıl oyunculuk yaptığı kuruma hiç beklemediği anda müdür olan Demir’i, şehirde yaşayanlar çok iyi tanıyor. Bunda her festival dönemi gişe kuyruklarında bekleyen izleyiciyle kurduğu yakın ilişkinin payı büyük. Demir, bilet satışlarının başladığı gün scooter’ıyla şehirdeki tüm gişelere gidiyor, bir aksaklık var mı diye teftişe çıkıyor.

Hirst’ün kelebekleri kül bulutundan çıktı

Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde 19 Nisan’da açılan “Warholl’dan Hirst’e Dünya Resminin Modern Ustaları” sergisi açılıştan on gün sonra nihayet tamamlanabildi.
Yaşayan en pahalı sanatçı olarak kabul edilen Damien Hirst’ün sergilenecek eseri İzlanda’daki volkan patlaması sonucu uçuşların iptal edilmesi nedeniyle getirtilememişti.
Çağdaş sanatın kötü çocuğu olarak anılan Damien Hirst’ün “Untitled (Heart)” isimli 2002’de yaptığı 214 x 214 cm. ebatlarında kalp formunda tuval üzerine cila ve kelebek şeklindeki eseri bugünden itibaren sergideki yerini alacak.
Büyük tartışmalar yaratan, son derece medyatik, kışkırtıcı bir sanatçı olan Damien Hirst, izleyiciyi sanat, yaşam ve ölüm arasındaki ilişkilerle yüzleştiren yerleştirmeleriyle ünlü.
1995’te, Damien Hirst 50 yaşın altındaki bir İngiliz çağdaş sanatçıya verilen en etkili ödül olan Turner Prize’ı aldı. 2008’de, Art Review tarafından ikinci kez çağdaş sanatın en etkili kişisi seçildi.
9 Mayıs’a kadar görülebilir
Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde 9 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan sergide Damien Hirst’ün yanı sıra Alexander Calder, Lucio Fontana, Sam Francis, Keith Haring, Hans Hartung, David Hockney, Robert Indiana, Laurence Jenkell, Anish Kapoor, Li Lihong, Lee Hyo Jae, Man Ray, Roberto Matta, Julian Opie, A.R. Penck, Serge Poliakoff, Gerhard Richter, Ugo Rondinone, Mimmo Rotella, Niki de Saint Phalle, Victor Vasarely, Andy Warhol ve Tom Wesselmann’ın da aralarında bulunduğu çağdaş sanatın zirve isimlerinin 54 eseri yer alıyor.
Eserlerin fiyatları 300 bin ile 800 bin Euro arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Avrupa üniversiteleri İstanbul sahnesinde

51 üniversite tiyatro grubu, İstanbul’un dört bir yanında “Yaşamak için tiyatro şart!” diyen İstanbul seyircisi için sahne alacak.

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin, 2008 yılında ‘İstanbul Üniversiteleri Tiyatro Şenliği’ adıyla başlattığı, 2009 yılında ‘Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği’ olarak genişleyen etkinlikler dizisi bu yıl Avrupa’ya kapılarını açıyor.
2 Mayıs Pazar günü başlayacak olan Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği, 16 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek. Şenlik kapsamında Avrupa’dan 14, Japonya’dan 1 ve Türkiye’den 36 olmak üzere toplam 51 üniversite tiyatro topluluğu gösteri sergileyecek.
Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği, 2 Mayıs Pazar günü, saat 21.00’da, Atlas Sineması’nda sürpriz bir performans ile açılacak. 3 Mayıs Pazartesi günü saat 16.00’da, Atlas Pasajı önünden yola çıkacak olan Şenlik Korteji, Tünel Meydanı’na kadar coşkulu, sazlı-sözlü bir yürüyüş gerçekleştirecek. Kortej kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi Performans Sanatları Bölümü öğrencileri “Postmodern Ortaoyunu” adlı bir performans sergileyecekler.
51 tiyatro gösterisi, 2 gün sürecek İstanbul 2010 Uluslararası Tiyatro Eğitimi Buluşması Sempozyumu ve 15 atölye çalışması ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın en büyük gençlik etkinliği olan Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği’ndeki tüm etkinlikler ücretsiz.
Ayrıntılı bilgi için: www.istanbul2010.org / www.utf-ist.org

Haberin Devamı

Paris’te Orhan Taylan sergisi açıldı

RESSAM Orhan Taylan, Paris’in Marais bölgesindeki Art Present Galerisinde bir sergi açtı. Sanatçının büyük boyutlarda yağlı boya çalışmalarından oluşan sergisi, 7 Mayısa kadar açık kalacak. Orhan Taylan, sergi dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Resim sanatı ülkemizde, baştan beri bir yabancı dil gibi algılandı. Ressamlarımız da bir Van Gogh ya da Gaugin gibi resim yapmadıkça değerli bulunmadılar. Resmin Kabesi sayılmış olan Paris’te sergi açarken, günümüz resim dünyasının bir ‘yabancı’sı değil, içinden olmak bana anlamlı ve keyifli geliyor.”

Sarışın efsanenin ‘ev hali’ kitap oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’li yıldız Marilyn Monroe’nun gündelik sırlarını içeren kitap yakında ABD ve Fransa’da piyasaya çıkıyor. Monroe’nun günlüklerinden oluşan kitapta, efsane yıldızın saç boyama ve yemek pişirme öyküleri, sevdiği şiirler ve oyunculuk performansıyla ilgili endişeleri yer alıyor. Günlükler, 1962 yılında 36 yaşındayken intihar eden efsanenin, 20’li yaşların başında yazdıklarını kapsıyor. Yayıncılar, kitapta Monroe’nin duygusal dalgalanmalarının da bulunduğunu, böylelikle düşüncelerinin daha iyi anlaşılabileceğini söylüyor. Kitabın editörlerinden Bernard Comment, bu günlüklerin, Monroe’nun sadece güzel bir yüzden ibaret olmadığını göstereceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Lennon’ın el yazısına 700 bin dolar

EFSANEVİ müzisyen John Lennon’a ait el yazısıyla yazılmış bir şarkı sözü New York’ta satışa çıkıyor. Bir Beatles klasiği olan “A Day in the Life” şarkısına ait el yazısıyla yazılmış sözler ünlü müzayede evi Sothebys’in Haziran ayında düzenleyeceği bir açık artırmada satışa çıkacak.
Her iki tarafında da yazılar ve Lennon’a ait düzeltmeler, karalamalar olan kağıdın 500 bin Amerikan Doları ile 700 bin Amerikan Doları arasında bir fiyata satılması bekleniyor.

GÜNÜN AJANDASI

Klasik müziğin süperstarı

DAHA önce de klasik müzik festivalleri ve resitallerle İstanbullularla buluşan “kemanın romantik prensi” Joshua Bell, 1 Mayıs akşamı bir kez daha İş Sanat’ta olacak. Çocuk denecek yaşta yayınladığı albümlerden bugüne, ister en iyi orkestralar ve en büyük şeflerle verdiği konserler, ister en iyi müzisyenlerle bir araya geldiği oda müziği konserleri, ister resitalleri olsun, Joshua Bell’in yıldızı her daim parlak bir sanatçı. Ünlü virtüöz 1713 Stradivarius’uyla, konserde piyanist Sam Haywood eşliğinde Mozart, Beethoven Ravel, Tchaikovsky ve Sarasate’den eserler seslendirecek. Saat 20.00’de başlayacak olan konserin bilet fiyatları 50-65 TL. www.biletix.com

Sait Faik’e saygı

BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantısı, beşinci sezonunun finalini hikâyeciliğimizin mihenk taşı Sait Faik Abasıyanık için gerçekleştirilecek gece ile yapacak. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan gece; 3 Mayıs 2010 Pazartesi akşamı saat 20.00’den itibaren Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) izlenebilecek. Toplantıya; Adnan Özyalçıner, Ayşe Sarısayın, Beşir Özmen, Cahit Tanyol, Feryal Tilmaç, Korkut Akın, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Nilüfer Açıkalın, Nursel Duruel, Oktay Akbal, Osman Şahin, Oya Baydar, Perihan Ergun, Safa Önal ve Sevengül Sönmez konuk olarak katılacaklar. Akatlar Kültür Merkezi: 0212 351 93 84

Tahsin Yücel Nişantaşı’nda

YAZAR Tahsin Yücel, bugün City’s Nişantaşı’nda saat 17.00’de başlayacak imza gününde okurlarıyla buluşacak ve Can yayınları tarafından yayımlanan son kutabı son kitabı “Sonuncu”yu imzalayacak. Yazar son romanında her zamanki ironik üslubuyla ilginç bir hikâye anlatıyor. Yücel, kitabını ve Serencam adını verdiği denemesini başladıktan tam kırk yıl sonra bitiren Selami Bey’i anlatırken, sanat ve basın dünyasına da göndermeler yapıyor.

Eğitim için rock şart

1980’lerden bu yana Türki-ye’nin çeşitli sahnelerinde konserler vermiş olan Ankara kökenli grup Anonim Reloaded, bu akşam İstanbul Bronx Pi Sahne’de, geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanmak üzere bir konser verecek.  22.30’da abaşlayacak olan konserde yerli ve yabancı rock ve pop müzik parçalarından oluşan keyifli bir repertuar sunacak olan Anonim Reloaded, dinleyicilere eğlenceli bir gece yaşatmayı amaçlıyor. İstiklal Cad. Terkoz Çıkmazı No: 8/1. Giriş ücreti: 20 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!