Evrim için Vatan'dayım

Güncelleme Tarihi:

Evrim  için Vatandayım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 01:21

Modern Folk Üçlüsü grubunun kurucularından Doğan Canku siyasete atıldı. 7 Haziran seçimlerinde Vatan Partisi’nden İstanbul 1. Bölge 3. sıra milletvekili adayı olan Canku, “Evrim için Vatan’dayım” diyor.

Haberin Devamı

Müzisyen, yazar, bir döneme damgasını vuran Modern Folk Üçlüsü grubunun kurucularından ve Türkiye’nin önemli gitar virtüözlerinden Doğan Canku’yla Maltepe’de bir kahvede buluşuyoruz. Ancak gündemimizde müzik değil siyaset var. Çünkü Doğan Canku sürpriz bir kararla Vatan Partisi’nin İstanbul 1. Bölge 3. sıra milletvekili adayı olarak 7 Haziran’da seçimlere giriyor. Tam da bu nedenle Canku daha oturur oturmaz sohbete, “Bana çok siyasetçi sorusu sormayın! Ben de kendimi bir anda bu işin içinde buldum” diyerek giriyor ve siyaset macerasının nasıl başladığını anlatıyor: “Her sanatçı toplumda refah, mutluluk ve üretkenlik ister. Bu dileklerini de hem müziği hem söylemleriyle dillendirmek ister. Ben koyu bir Atatürk hayranıyım. Benim yol haritam onun ilkeleri. Bununla beraber hayatım boyunca hiçbir partinin üyesi olmadım. Oyumu bugüne kadar CHP’ye verdim ama son dönemde altı oka yeteri kadar sahip çıkmadıklarını düşünüyordum. Birkaç ay önce internette Vatan Partisi’ni gördüm. İlgimi çekti ve üye oldum. Rozet takma seremonisinden sonra Doğu Perinçek ‘Sizi Meclis’te görmek istiyoruz’ diyerek adaylık teklif etti.”

YÜZDE 12’YE ŞAŞIRMAYIZ

Haberin Devamı

Peki neden Vatan Partisi? Canku şöyle cevaplıyor: “Altı oka sahip çıkan bir parti. Bünyesinde çok değerli insanlar var. Ben siyaseti hiç sevmedim, hâlâ da sevmiyorum. Ama bazen insan sevmediği şeyleri de yapmak zorunda kalabilir. Evrime katkıda bulunmak için Vatan Partisi’ndeyim. Milletvekili olmak gibi bir idealim yok. Bu konuda beni afaroz edecek hayranlarım varsa edebilirler ama ben hiç değişmedim. Vatan Partisi’ne girmekle Doğan Canku değişmiyor. Zaten var olduğu şekilde ona yakın olduğu şeye destek veriyor.” Canku’nun seçimle ilgili beklentileri şöyle: “Biz yüzde 12 gibi bir oy oranı alırsak şaşırmayız ama araştırmalar bizi bile şaşırtacak netice alacağımızı gösteriyor. Benim gözlemim; bunu söylemeyen ama Vatan Partisi’ne oy vereceğini hissettiğim insanlar var.”

Duruşum değişmedi

Canku, bu teklifin kendisini 10 konser teklifinden daha fazla heyecanlandırdığını ve çekinceleri olmakla birlikte sonunda kabul ettiğini söylüyor: “Ben üretken bir müzisyenim. Sürekli Meclis’te olmak veya mitinglere katılmak bana cazip gelmiyor. Yapacaksam işi hakkıyla yerine getirip getiremeyeceğimi düşündüm. Sonunda ‘Hayatınızda değişiklik olmayacak’ garantisini aldım ve macera başladı.” Canku, mitinglerde fazla yer almıyor, bireysel çalışma yapmıyor. Bunu da “Zor bir iş. Ben açıkçası onlar kadar çok çalışmıyorum. Arada broşür dağıtılan standlara katılıyorum” diye itiraf ediyor. Bu yeni deneyimle ilgili izlenimlerini de şöyle anlatıyor: “Bazı kişiler ‘Oyları bölmeyin!’ diye çıkışıyor. Bir gün dayanamadım, birini yakaladım ve ‘Bize oy verin, barajı aşalım!’ dedim. Artık evde uyuyana kadar bunları düşünüyorum. Oysa benim gitar çalmam lazım. Bununla beraber beni tanıyan veya tanımayan çok kişi ‘Kararsızdım, şimdi kararımı verdim’ diyor. Gelen eleştirilere de Doğan Canku duruşunu bozmadan, sakin sakin cevap veriyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!