Evrenin sırrı Sibirya'dan çözülecek

Güncelleme Tarihi:

Evrenin sırrı Sibiryadan çözülecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 17:14

Rus ve Alman fizikçiler, Sibirya’daki Baykal Gölü yakınlarında evrenin sırrını çözmek için ortaklaşa dev bir proje başlatarak dünyanın en büyük gamma ışınları araştırma istasyonunu kuruyor. 50 milyon dolara mal olacak istasyon 100 kilometre kare alanı kaplayacak.

Haberin Devamı

Rus basınına açıklama yapan İrkutsk şehri üniversitesi rektör yardımcısı Aleksander Arguçintsev, “100 kilometrekare bir alan büyük bir tepsi haline gelecek. Evrenin nasıl kurulduğunu araştırmak için Sibirya’daki bölge boşuna seçilmedi. Dev istasyonun inşa edileceği Tunkinsk Vadisi dünyada en berrak atmosferin olduğu yer. Bu geniş alana yerleştirilecek binlerce gama ve nötron algılayıcı düzenekler, evrenin en uzak derinliklerinde bile cereyan eden ve enerji ortaya çıkartan olayları kayda alabilecek. 'Tunka HiSCORE' adını verdiğimiz gama ışınları düzeneği sadece uzayın derinliklerini değil, Güneş'i de yakından araştırmamıza imkanı sağlayacak. İstasyon tam güç çalışmaya başladığında güneşe ayak basmış gibi onu inceleme imkanı elde edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Projenin kademeli olarak genişleyerek inşa edildiğini de belirten Rus uzman Arguçintsev, “Şu anda büyük istasyonun küçük kardeşi Tunka-133 100 metrekare alanda çalışmaya başladı. 2013-2014 yıllarında alan 1 kilometre kareye ulaşacak. 2016 yılında 10 kilometrekare olacak. 2020 yılında 100 kilometrekareye çıktığımızda evrenin diğer ucundan gelen sinyalleri yakalama imkanını elde etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!