Evlilik programları Çin'i kasıp kavuruyor

Güncelleme Tarihi:

Evlilik programları Çini kasıp kavuruyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2010 11:35

Evlilik programları Çin'de yeni tartışma konusu. Ocak ayından bu yana gösterilmekte olan evlilik programları, ülkede yeni nesil arasında paraya dayalı ilişkiyi öne çıkardığı için sert eleştiri alıyor. Devlet bu programları denetim altına almak için düğmeye bastı ama programlar reyting rekorları kırıyor.

Haberin Devamı

“If you are the one – Eğer sen o isen” ve “Take me out – Beni dışarı çıkar” gibi programlar kısa zamanda tüm ülkenin gündeminde yer edinmeyi başardı.

 

Birçok eleştiriye maruz kalan programlarda, Çinli kadınlar dünyanın en kalabalık ülkesinde bir eş bulmanın mücadelesini veriyor. Çöpçatanlık sitesi baihe.com’un CEO’su Tian Fanjiang, 180 milyon bekar insanın yaşadığı Çin’de ailelerin çocuklarını evlendirecek insan bulamadıkları için kabuslar gördüğünü söyledi. 

 

Evlilik programları 20 yıldır Çin televizyonlarında yer alıyor. Ancak son dönemdeki programlar eskisine göre çok farklı. Memnun edilmesi zor, birbirinden acımasız kadın katılımcılar, erkekleri bir göz kırpmayla eleyebiliyor.

Haberin Devamı

 

Jiangsu kanalında yayınlanan “If You Are The One” programını hazırlayan Wang Gang, “Eski programlarda katılımcılar sadece birbirini tanıtır, karşılıklı sohbet ederlerdi. Şimdi ise tam bir yüzleşme, heyecan ve elenme korkusu yaşanıyor” dedi. Gang’a göre, Çin halkı dans ve şarkı programlarından artık sıkıldı.

 

“Take Me Out” programının yapımcısı Liu Lei ise, tek çocuk politikasından dolayı aile isimlerini devam ettirebilmeye önem veren Çinli ailelerin bu programlara büyük ilgi gösterdiklerini belirtiyor.

 

Evlilik programları Çini kasıp kavuruyor

 

ZENGİN EŞ ÇOK ÖNEMLİ

Bazılarının derdi aile ismi olsa da, Çinli kadınların en büyük isteği zengin bir eş bulabilmek. Çöpçatanlık sitesi Jiayuan.com sitesinin direktörlerinden Zhang Guoyu, 1 Mayıs’ta zengin bir iş adamının kendine eş bulmak için yaptığı başvuruya 15 bin kadının başvurduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

“Take me Out” için katılımcı sağlayan Zhang, birçok insanın zenginleri farklı algıladığını belirtirken, “İnsanlar zengin kişilerin çok başarılı olduklarını düşünüyor ama özel hayatlarında çok yalnızlar” diyor.

 

Erkek adaylar bakışlarından konuşmalarına kadar birçok kritere göre değerlendiriliyorlar. Ancak en önemli şey, banka hesaplarının ne kadar şişkin olduğu, nasıl bir evde yaşadıkları ve lüks bir arabaya sahip olup olmadıkları.

 

USA Today’e konuşan Tsinghua Üniversitesi akademisyeni Yin Hong’a göre, hiçbir televizyon programı toplumsal gerçekliği tam olarak ortaya koyamıyor. Hong, bu tür programların ilgi görmesinin nedenini yeni neslin özel hayatlarını ve değerlerini topluma açmaya ihtiyaç duyması olarak gösteriyor.

Haberin Devamı

 

Zengin ile fakir arasındaki dengesizliğin artması, değişen sosyal değerler ve erkek sayısının kadınları 10 yıl içinde 24 milyon aşacağı Çin’de bir eş bulmanın zorluğu, genç insanları bu programlara akın etmeye zorluyor.  

 

AİLELER KAYGILI

Çin’de uygulanan tek çocuk politikası yüzünden kız çocuklara uygulanan kürtajlar, son 30 yılda ülkedeki kadın-erkek nüfusundaki dağılımın değişmesine neden oldu. Bugün çöpçatanlık sitelerine üye olan kadınlar çok fazla seçenek bulabiliyor. Yinede, karşılarında birçok zorluk bulunuyor.

 

Yapılan bir ankete göre kadınlar 35 yaşın üzerindeki erkekleri tercih ederken, erkekler de 28 yaş üzeri kadınlardan bir eş bulma hayali kuruyor. Aileler ise çocuklarına eş bulabilmek konusunda son derece kaygılı. Birçoğu, gençlerin iş hayatı nedeniyle çok meşgul olduklarını ve eş bulacak vakitleri kalmadığını düşünüyor.

Haberin Devamı

 

Liu Zhulin adındaki 64 yaşındaki Çinli, 32 yaşındaki kızının hala bekâr olmasından kendisini sorumlu tutuyor. Zhulin, kızlarına hep işine odaklanması gerektiğini tembih ettiklerini, şimdi de bir eş bulmaya çalıştıklarını belirtiyor.

 

DEVLET YASAK GETİRİYOR

Parayla kurulan ilişkilerin ön plana çıkması, zamanla geleneklerin önüne çıkmaya başlayınca, Çin Radyo, Sinema ve Televizyon İdaresi (SARFT) Haziran ayında randevu programları için yeni ve sert kurallar belirledi. Kurallar gereği paraya odaklı ilişki gibi “uygunsuz aşk” ve sosyal değerlerin programlardan kaldırılması gerektiği belirtildi.

 

Geçmişte yetenek yarışmalarının peşine düşen SARFT, “The First Heartthrob” adlı programı insan hisleriyle oynadığı ve bayağı olduğu gerekçeciyle yayından kaldırmıştı. Ayrıca yetenek yarışmalarına cinsiyet değiştirenler ve estetik ameliyat geçirenlerin katılmasının yanı sıra, “sağlıksız” şarkılar ve çılgın saç kesimleri de yasak.  

Haberin Devamı

 

Devletin “If You Are The One” programının peşine düşmesinin nedeni ise Mao Nuo adlı bir kadın. Mao, eşi olmaya aday erkeğin elini sıkmak için 200 bin yuan (20 bin dolar) istemiş, nedeni sorulduğunda evleneceği erkeğin her ay bu kadar para kazanmasının şart olduğunu belirtmişti. Bir erkek yarışmacı ise, kibirli bir şekilde banka hesabında 880 bin dolar ve üç spor arabası olduğunu söyleyince, devlet düğmeye bastı.

 

Ancak bu ilgiyi azaltmadı. Tersine, benzer programlarda artış yaşandı. Hunan eyaletinde “Let's Go On a Date – Hadi Randevulaşalım” ve Zhejiang eyaletinde “Run for Love – Aşk için Koşun”  programları bunlardan sadece ikisi. 21 milyon üyeye sahip çöpçatanlık sitesi Baihe.cm’un direktörlerinden Yan Mu, Time dergisine programlara gösterilen ilginin sebebini ailelerin yaptığı baskı olduğunu söyledi ve ekledi:

 

“Genç insanlar özel hayatlarında açamadıkları şeyleri televizyonda konuşuyor. Paranın aşk getirmeyeceğini bilseler de, en azından eş sağlayabileceğini biliyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!