Evlatlıkla evlenmek caiz mi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Evlatlıkla evlenmek caiz mi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2005 01:51

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu’nun ‘Evlat edinenle, evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz’ kararı, tartışmalara neden oldu. İlahiyatçılar, dinen ve hukuken yasak olmasa da ahlaken evlatlıkla evlenmenin onaylanamayacağını söylediler.

EVLATLIK ile evlilik, dinen yasak olmasa da ahlaken toplum genelinde kabul görmeyen bir davranış biçimi. Evlatlık ile evlilik, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önceki günkü açıklamasıyla yine gündeme geldi. İslam dininde evlatlık müessesesi olmadığı için yasak da bulunmayan bu tür evliliklere ‘ensest’ gözüyle bakanlar da var. Ancak çok sık rastlanmasa da dünyada evlatlığıyla evlenenler de yok değil. ABD’li sinema sanatçısı Woody Allen eşi Mia Farrow’u terk ettikten sonra birlikte büyüttükleri evlatlığı Soon-Yi Previn’le evlenmişti. Düğün sırasında gelin 27, damat ise 62 yaşındaydı. Çiftin Bechet Dumaine adında bir kızları ve Manzie Tio adında bir evlatlıkları var.

Türkiye’de en bilinen örnek ise gazeteci-yazar Refik Erduran. Erduran 74 yaşındayken, üçüncü eşinin kızı Pınar Duygu’yla evlenmişti. Erduran ve 37 yaş genç eşinin ikizleri oldu.

Ensest olur

PROF. DR. SALİH AKDEMİR
(AÜ İlahiyat Fak. Tefsir Anabilim Dalı Başkanı):

Kuran’a göre evlatlık müessesesi diye bir müessese yok. Dolayısıyla evlatlık yabancı bir kişi olarak değerlendiriliyor. Yani bir kişiye bakıp, büyütüp yetiştirirsiniz, ama gerçek anne ve babası kimse, odur. Dışarıdakiler aynı görevi üstlenemez. Ama bir de ahlaki yönü var. Bizim geleneğimizde evlatlık var. Evlatlıkla ilişki, anne oğul, baba kız ilişkisi gibidir. Bu durumda evlenmek de ensest dediğimiz ahlaksızlığı oluşturur. Böyle bir şey olamaz.

Ahlaken yanlış

PROF. DR.BEYZA BİLGİN
(Emekli öğretim üyesi):

Bu konunun, ahlaki açıdan ayrı, hukuki açıdan ayrı bir yanı var. Hukuki açıdan -ki dinin bir kısmı hukuktur- bir sorun yok. Böyle bir evlilik yapılabilir. Arap ádetlerinde evlat edinince hukuka, kendi çocuğu gibi ortak oluyordu. Ancak İslam bunu kaldırdı, ‘evlat, kardeş gibi sayabilirsiniz, ama ırsi bağlantınız olmaz’ dedi. Bu nedenle evlatlıkla ilgili yasakların çoğu kalktı. Dinen sadece sütkardeş olanlar ile kadın ve emzirdiği çocuk evlenemez. Ahlaki açıdan bakarsak, insanlar, evlat edindikleriyle evlenmezler. Bu bazen romanlarda olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!