Etimoloji Sözlüğü için bir milyon lira

Güncelleme Tarihi:

Etimoloji Sözlüğü için bir milyon lira
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

Haberin Devamı

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe’nin en kapsamlı Etimoloji Sözlüğü’ için devlet bütçesinden bir milyon lira ayrıldığını belirterek, “2011’de komisyonları kurarak çalışmaya başlayacağız. Cumhuriyet’in 90. yılında yani 2013’te ilk cilt raflardaki yerini alacak” dedi.

HİÇ kuşkusuz Prof. Hasan Eren’den Sevan Nişanyan’a, İsmet Zeki Eyüboğlu’ndan Prof. Andreas Tietze’ye kadar pek çok isim Türkçe’nin Etimoloji Sözlüğü (Kökenbilim) için önemli adımlar attı, gözden kaçırılmaması icap eden çalışmalar yaptı. Ne var ki, Prof. İlber Ortaylı’nın da yakın zamanda altını çizdiği gibi, “21’inci yüzyılda on milyonlarca insan tarafından konuşulan bu büyük dilin etimolojik bir lügatı (yani kelimelerin kökenini gösteren lugat) çıkmış değildir. Ve mesela Profesör Andreas Tietze’nin yarım kalan lügatının bile derlenip yayına hazırlanmadığını belirtmek gerekir. Bu Türk Dil Kurumu’nun görevidir.”
Para DPT’den
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, tıpkı Prof. İlber Ortaylı gibi dille şu veya bu şekilde iişkisi olan herkesin dile getirdiği bu eksikliğin bilincinde olduklarını söylüyor ve yeri gelmişken herkesin beklediği müjdeyi de veriyor:
“2011 yatırım projeleri kapsamında Etimoloji Sözlüğü projemizi hazırlayıp Devlet Planlama Teşkilâtı’nın kapısını çaldık. İnanılmaz bir destek gördük ve hazırladığımız proje büyük bir şevkle kabul edildi. Etimoloji Sözlüğü için genel bütçeden bir milyon lira ödenek ayrıldı. Üstelik ihtiyaca göre bu ödenek artabilecek.”
Prof. Akalın, Prof. Eren’in hazırladığı fişlerin tamamının yayın haklarıyla birlikte TDK’ya devredildiğini, Rus Türkolog Prof. Ervard Vladimiroviç Sevortyan’ın ünlü sözlüğünün tercüme hakkını da aldıklarını belirterek şunları söyledi:
Kimseyi dışlamak yok
“Sağlığında Avusturyalı Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze ile de temasa geçmiş ve hazırladığı sözlüğün yayın hakkını almak için hem kendisiyle hem de Avusturya Bilimler Akademisi ile görüşmüştük. İlk cildin baskısında çıkan pürüzleri bir türlü aşamadık. Tam o esnada da Prof. Tietze öldü. Ben çok çaba harcadım ama bir türlü mevzuatın üstesinden gelemedik. Ama bunlar geride kaldı. Şimdi biz kurum olarak Türk dilinin etimolojisi üzerine çalışan hiç kimseyi dışlamayacağız ve herkesi göreve davet edeceğiz.”

Haberin Devamı

Bu fotoğraf Victoria&Albert müzesine kabul edildi

Haberin Devamı

SANATÇI Şükran Moral’in mayıs ayında British Musum’un kalıcı koleksiyonuna kabul edilen ‘Bordello-For Sale’ adlı eserinin ardından şimdi de dünyanın önemli müzelerinden Victoria & Albert Museum, sanatçının ‘Despair’ adlı fotoğrafını satın alarak koleksiyonuna kattı. Moral’in müze koleksiyonuna katılan eseri Ortadoğu ve Türkiye’den 20 sanatçının birer eseriyle yer aldığı, British Museum ve Victoria & Albert Museum’un ortaklaşa gerçekleştireceği uluslararası bir proje kapsamında sergilenecek. 2012 yılından itibaren Victoria & Albert Museum - Londra’dan başlayarak Avrupa ve Amerika’yı gezecek olan sergide Türkiye’yi Şükran Moral temsil ediyor.

İlçedeki öğrenciler tiyatro keyfini yaşadı

Haberin Devamı

Mehmet Ali CENGİZ , (DHA)
ANTALYA’nın Gündoğmuş İlçesi’ndeki Belediye Düğün Salonu’nda Antalya Bölge Tiyatrosu oyuncuları tarafından ilköğretim ve lise öğrencilerine                      yönelik bir tiyatro oyunu sahnelendi. Mehmet Esatoğlu’nun yazdığı ve yönettiği, ‘Mustafa Kemal Orada mısın’ adlı oyunu yaklaşık 750 öğrenci izledi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk halkının yaşadığı zorlu dönemi anlatan oyun öğrencilerin oldukça  ilgisini çekti. Gündoğmuş İlçesi’nde hiçbir sosyal faaliyetin olmadığından yakınan                           öğrenciler, bu tür sanatsal etkinliklerin daha da artırılmasını  istediklerini söyledi.

Carmen Carmen’dir

İZMİR Devlet Opera ve Balesi yarın saat 20.00’de Carmen Carmen’dir adlı müzikli oyunun prömiyerini gerçekleştirecek. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Küçük Salon’da sunulacak olan Carmen Carmen’dir, G. Bizet’nin Carmen operası müzikleri eşliğinde sahnelenecek. Carmen Carmen’dir prömiyerden sonra; 5 Kasım’da A. Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, 10 Kasım’da Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, 24 Kasım’da Bornova-Yüksel Eraslan Kültür Merkezi’nde, 26 Kasım’da Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde, 21 Aralık’ta Ege Üniversitesi’nde, 25 Aralık’ta Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde, 29 Aralık’ta A. Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sahnelenecek. 

Haberin Devamı

İki aktör Camus’yü yorumlayacak

ÇAĞIMIZIN en önemli Fransız yazarlarından Albert Camus’nün ölümünün 50. yıldönümü vesilesiyle, Fransız aktör ve yönetmen Marcel Bozonnet ile yazar, aktör ve yönetmen Ferhan Şensoy, iki dilde, yazarın ‘Sürgün ve Krallık’ yapıtından alıntılar okuyacaklar. Yarın Fransız Kültür Merkezi’nde 19.00’da başlayacak etkinliğe giriş ücretsiz.

Şiir otobüsü kalkıyor

İSTANBUL Tüyap Kitap Fuarı kapsamında Word Express yazarları bugün saat 12.00’de Taksim’de AKM’nin önünden kalkacak olan servis otobüsünde yer alıp okumalar yapacak. İlk otobüsü kaçıranlar üzülmesin Word Express Şiir Otobüsü’nün ikinci ve sonuncusu yarın saat 10.30’da tekrarlanacak. Yazarlar 12.00’de Balkanlardan İstanbul’a Bir Edebiyat Yolculuğu başlıklı Word Express paneline katılacaklar.

Haberin Devamı

Medfilm’e Roma’da ‘Bal’lı açılış

Reha ERUS / ROMA
İTALYA’nın başkenti Roma’da 11- 21 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 16. Akdeniz Film Festivali’nde (Medfilm) açılışı Semih Kaplanoğlu’nun bol ödüllü ‘Bal’ filmi yapacak. Semih Kaplanoğlu galadan sonra sinemaseverlerle bir araya gelerek Türk sinemasıyla ilgili toplantılara katılacak. Bu arada MedFilm Festivali 5-10 Aralık tarihleri arasında İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da “Roma’dan – İstanbul’a Köprü Bağlantısı” adıyla ikinci bir şölen düzenleyerek gösterime girmemiş İtalyan filmlerini Türk seyircileriyle buluşturacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!