'Etiler'de daire almazsanız yanarsınız'

Güncelleme Tarihi:

Etilerde daire almazsanız yanarsınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 09:07

2004 yılında TMSF Kurul Üyeliği yapan Hasan İncekara, TMSF ile sorunu olan bir büyük holdingin üst yöneticisi ile rüşvet pazarlığı yapmış ve kuruldaki işlerini halletme vaadi ile Etiler Ulus’ta lüks daire istemiş.

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi'nden Aydın Ayaydın'ın haberine göre, TMSF Fon Kurulu’na TMSF’nin bağlı olduğu Bakan Abdullatif Şener’in kontenjanından Şener’in danışmanlığını yapan Hasan İncekara atanıyor. Hasan İncekara, TMSF ile işi olan bazı önemli işadamlarına işi çözebileceği yolunda el altından haber gönderiyor. Fon Kurulu’nda bankacılıktan anlayan tek üyenin kendisi olduğunu söylüyor. İncekara, bununla da yetinmiyor ve Fon ile önemli sorunu olan bir holdingin tepe yöneticisine de haber gönderiyor ve işlerini çözmek istediğini belirterek tepe yönetici ile baş başa görüşmek istiyor. Holdingin tepe yöneticisi İncekara ile buluşuyor.

 

RÜŞVET PAZARLIĞI 

 

TMSF Kurul üyesi Hasan İncekara, holdingin tepe yöneticisini yanına alarak Etiler Ulus’ta çok pahalı bir binanın önüne gidiyor. “Bana bu binanın şu dairesini, size vereceğim şu isim adına alacaksınız, ben de sizin TMSF gündeminde bulunan işlerinizi halledeceğim” diyor. ‘Almazsanız da başınıza geleceği tahmin edersiniz’ diyor. Konu duyuluyor ve birkaç kanaldan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün kulağına da geliyor. Ertürk önce inanmıyor, iftira atıldığını düşünüyor. Ertürk, adı geçen holdingin tepe yöneticisini makamına çağırıp bu olayın doğru olup olmadığını soruyor. Tepe yöneticisi “Maalesef doğru” diyor.

 

Haberin Devamı

Bunun üzerine Ahmet Ertürk, Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener’e durumu aktararak bu kişinin görevden alınmasını öneriyor. Bakan Şener, “İyi almasına alalım da şimdi zamanı değil. Siz o holding ile ilgili kararlarınız alın, onun da imzası olsun. Ayrıca bu kişi benim seçim bölgem Sivas için şu anda bana lazım. Bu olay biraz yatışsın sonra alırız” diyor.

 

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, o günden sonra toplantılarda söz alıp konuşan üyesi İncekara’nın tüm önerilerini kuşku ile takip ediyor. Başkan Ertürk, birkaç kez daha Başbakan Yardımcısı Şener’in kapısını çalıyor, ancak sonuç alamıyor. En sonunda Ertürk, Başbakan Erdoğan’ın kapısını çalıyor, 'Kurumun adı gereksiz yere suistimallerle gündeme gelecek, Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener’e aktardım, ancak sonuç alamadım” diyor. Başbakan Erdoğan, gerekenin yapılacağını söyleyerek Ertürk’ü İstanbul’a gönderiyor.

 

Haberin Devamı

Akçeli pazarlıklar yapıyor

 

Ahmet Ertürk İstanbul' döndüğünde Özel Kalem Müdürü kendisine Emniyet Genel Müdürlüğü’nden özel kurye ile gelen kırmızı mühürlü bir zarfı uzatıyor. İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı imzalı yazıda, “Fon Kurulu üyeniz Hasan İncekara, teknik takibe alınan Erol Evcil ile çeşitli kere yaptığı görüşmeler bizim takibimize takılmış. Bu görüşmede Kurul üyeniz İncekara, Fon'daki işleri çözmek için akçeli pazarlıklar yapıyor haberiniz olsun” deniliyor.

 

Ahmet Ertürk bu zarfı alarak tekrar Başbakanlık yolunu tutuyor. Konuyu Başbakan Erdoğan’a aktarıyor. Başbakan Erdoğan, “Görevden hemen alın” talimatını veriyor. İncekara Şener’in makamına davet edilip, istifası isteniyor. Ancak İncekara istifaya yanaşmıyor. İşe girerken elinden alınan boş istifa dilekçesinin işleme konulacağı söyleniyor. İncekara soluğu noterde alıyor ve daha önce vermiş olduğu boş istifa dilekçesinin hükmü olmadığı yolunda ihtar çekiyor. Ancak Başbakan Erdoğan’ın görevden 'alın' kararı üzerine kendisi ile bir pazarlık daha yapılıyor. İncekara “Beni ancak başka bir göreve atarsanız kabul ederim” diyor. DPT de bir göreve atanması konusunda razı ediliyor ve TMSF görevinden alınıyor. 

 

Haberin Devamı

Kurul üyeliği 1 yıl sürmedi

 

Hasan İncekara TMSF Kurul Üyeliği’ne 29 Ocak 2004’te atandı ve Aralık 2004’te de DPT’ye müşavir olarak gitti. Kentbank’a el konulması üzerine iştiraki Sivas Demir Çelik’in TMSF’ye geçmesinin ardından Erol Evcil’in fabrikaya talip olduğu ve taksitle 8.5 milyon dolar ödeyerek bu alımı gerçekleştirmek istediği ortaya çıkmıştı. Evcil’e yardım ettiği gerekçesiyle TMSF 2. Tahsilat Daire Başkanı Veyis Basri Ocak açığa alınmıştı. Fon Kurulu Üyesi Hasan İncekara’nın ayrılışı da bu gelişmelere paralel gelişti. Söz konusu gelişmeler gazetelerde manşet haber olunca o dönem Başbakan Yardımcısı olan Abdüllatif Şener, “İncekara’nın istifasını istedim, ancak konu Evcil ile ilgili değildi” demişti.

 

Haberin Devamı

TMSF Kurul Üyesi’yken Şener tarafından istifası istenen Hasan İncekara, AKP Hükümeti öncesinde Demir - Kazakistan Bank Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Bankaya BDDK’nın el koyması üzerine, bir süre BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile çalıştı. BDDK’dan uyuşmazlık nedeniyle ayrıldığı ileri sürüldü. AKP Hükümeti’nin kurulmasının ardından Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in BDDK’dan sorumlu danışmanlığını yürüttü. 16 Ocak 2003’de Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı. Vakıfbank’tan 29 Ocak 2004 tarihinde, TMSF Fon Kurulu üyeliğine atanması nedeniyle istifa etti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!