ETA'nın geleceği Bask konferansı gündeminde

Güncelleme Tarihi:

ETAnın geleceği Bask konferansı gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 10:49

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele veren ETA'nın tasfiyesiyle sonuçlanabilecek sürecin ilk adımlarından biri olarak görülen bir konferans bugün başlıyor.

Haberin Devamı

ETAnın geleceği Bask konferansı gündeminde

 

San Sebastian kentindeki konferansa eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yanı sıra İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein'in lideri Gerry Adams ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Kuzey İrlanda barış süreci müzakerelerinde kilit rol oynayan danışmanı Jonathan Powell da katılıyor.

 

ETA 1960'lardan bu yana Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele veriyor. Örgüt, ocak ayında ateşkes ilan etti. Ancak İspanya hükümeti örgütün siyasi bir tehdit olarak kalmaya devam ettiğini, tamamen tasfiye edilmesi gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

 

AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak nitelenen ETA eylemlerinde 800 civarında kişi hayatını kaybetti. Örgütün nihai bir açıklama yapacağı haftalardır söylenti düzeyinde dile getirilen bir beklenti.

 

Ancak son günlerde konferans nedeniyle dikkatlerin Bask bölgesine yoğunlaştığı bir dönemde örgütün bir açıklama yapabileceği de söyleniyor.

 

ÖRGÜT ÜYELERİNDEN BARIŞ MESAJI

Geçen ay hapisteki ETA üyeleri örgüte şiddete son vermesi çağrısında bulunmuşlardı. Eta'nın siyasi destekçileri de barışçı yollarla mücadeleye taahhütlerini daha önce açıklamışlardı.

 

Şimdi siyasetçiler, militanlardan uluslararası konferansı bir fırsat olarak kullanarak nihai sonuca ilişkin açıklamalarını bekliyor.

 

Konferansa iktidardaki Sosyalist Parti'nin Bask bölgesindeki kadroları ve Bask milliyetçileri de katılıyor.

 

Ana muhalefet muhafazakarlar ise konferans davetini reddetti. İspanya'da önümüzdeki haftalarda genel seçimler yapılacak ve seçimden muhafazakarların ezici bir çoğunlukla çıkmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!