Estonya Cumhurbaşkanı, ülkesine karayoluyla gitti

Güncelleme Tarihi:

Estonya Cumhurbaşkanı, ülkesine karayoluyla gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2010 14:13

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün davetlisi olarak önceki gün uçakla Türkiye'ye gelen Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ve eşi, İzlanda'daki yanardağdan püsküren kül bulutları nedeniyle uçakla yolculuk yapamayınca Cumhurbaşkanı Gül'ün tahsis ettiği makam aracıyla Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'na geldi.

Haberin Devamı

KONUK CUMHURBAŞKANI YOLA ÇIKTI

Estonya Cumhurbaşkanı Ilves ve beraberindekiler, burada Bulgaristan'dan gelen araçlara geçti ve 3 bin 200 kilometre uzaklıktaki Estonya'ya gitmek üzere yola koyuldu.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya gelen Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ve eşi Evelin Ilves, dün İstanbul'a geldi ve tarihi yerleri gezdi. İzlanda'daki yanardağdan püsküren kül bulutları nedeniyle Kuzey Avrupa'daki ülkesine uçuşlar gerçekleşmeyince havayoluyla dönemeyen Ilves'in karayolunu kullanmasına karar verildi.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, mevkidaşına Cumhurbaşkanlık forsu bulunan ikinci makam aracını tahsis etti ve araca Estonya'nın bayrağı asıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Gül araçta olmadığı için forsun üzeri kapatıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Ilves, eşi ve 2 minibüsle gelen beraberindeki 10 kişi, İstanbul'dan Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri eskortu eşliğinde Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'na geldi. Burada Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ve eşi Hendrik Ilves'i Edirne Vali Vekili Ali Deniz Sürmen karşıladı. Ardından Sürmen, konuk Cumhurbaşkanı ve eşini Kapıkule Gümrük sahasındaki VİP salonunda ağırladı ve Edirne hakında bilgiler verdi.

Bu sırada Estonya'nın Sofya Başkonsolosluğu tarafından tahsis edilen makam aracı ile 2 minibüs, Bulgar polis korumaları eşliğinde Kapıkule gümrük sahasına geldi ve araçlar ülkeler arası geçiş yapacağı için değiştirildi. Araçlar değişince, bagajlardaki eşyalar görevliler tarafından Bulgaristan'dan gelen araçlara taşındı. Daha sonra işlemlerin tamamlanmasının ardından Estonya Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler karayolu ile Bulgaristan Kaptan Andreova Sınır Kapısı'nı kullanarak Türkiye'den ayrıldı.

Heyetin 3 bin 200 kilometre yol gideceği ve en az 3 gün sonra Estonya'da olmasının beklendiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ikinci makam aracı ve korumalar ise İstanbul'a döndü.

HIRVATİSTAN MECLİS BAŞKANI DA KARAYOLU İLE GİTTİ

Japonya'da çeşitli temaslarda bulunan ve uçakla İstanbul'a gelen Hırvatistan Meclis Başkanı Luka Bebic ve beraberindeki 2 milletvekili de havayoluyla yolculuk yapılamayınca Hırvatistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından tahsis edilen makam aracı ile Kapıkule Sınır Kapısı'na geldi. Burada Edirne Vali Vekili ile bir süre sohbet eden Bebic, gümrük sahasındaki free shop'tan paket paket Türk lokumu aldıktan sonra 1200 kilometre uzaklıktakı Hırvatistan'a karayoluyla gitmek üzere yola koyuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!