Eskişehir'in yapay plajı havuza dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Eskişehirin yapay plajı havuza dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 15:11

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, geçen yıl yapılan yapay plajı havuza dönüştürmek için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, “Yapay plaj, Türkiye'nin en büyük havuzu haline gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım ile düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl tatile gidemeyenler, denize giremeyenler için Porsuk Çayı kenarına yapay plaj yaptıklarını anımsatarak, Porsuk'tan kol alıp iki tarafını bentlerle kapattıklarını, 350 metre uzunluğundaki yapay plaja artezyen suyu doldurup deniz kumu getirdiklerini kaydetti.

Geçen yıl hizmete sunulan plaja vatandaşın ilgi gösterdiğini ifade eden Büyükerşen, şöyle konuştu:
“Bu sosyal cephesi olan bir projeydi. Yurt içinde ve dışında ilgi gördü. Plajın benzerleri Paris ve Viyana'da vardır. Eskişehir'de birileri Büyükşehir Belediyesinin yaptığı her şeye karşı çıkmayı adet haline getirdi. 365 günün 340 günü benim hakkında yazı yazanlar var. Çünkü görevleri o. Onun için para alıyorlar, onun için çalışıyorlar. Geçen yıl TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili'nin plajın kapatılması yönünde açıklamaları oldu. Plajı yaparken elbette sağlık yönünden güvencesini de düşündük. Üzerimize gelmeye başladılar. Sağlık Müdürlüğü, verilen talimatla günde üç kez su alıp tahlil etmeye başladı. Sağlık Müdürü 'su temizdir' demesine rağmen geri durmadılar. Bu konuda Sağlık Müdürlüğüne baskı yapıldı. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, klor ve ph miktarı yüksek, diğer kimyasal parametrelerin uygun olduğu tespit edildi.

Valilik, 19 Ağustos 2009'da bize durumu anlatan bir yazı gönderdi. Burada plajın fiziki şartlarının (yani taban ve duvarlarda kolay temizlenebilir malzeme kullanılması, kenar kısmında bulunan kumun temizlenmesi ve ayak dezenfektan ünitesi) Haziran 2010'a kadar genelgeye uygun hale getirilmesi talep ediliyor.”

YAPAY PLAJ HAVUZA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Büyükerşen, söz konusu yazıda istenilenlerin yapılmaması durumunda plajın kullanımının engelleneceğini belirterek, “Tehdit ve baskıyı resmi yazı haline getirmişler. Siz benim yerimde olsanız ne yaparsınız? Bu şartları yerine getirirsiniz. Yapay plaj, Türkiye'nin en büyük havuzu haline gelecek” dedi.

Plajı havuza dönüştürmek için çalışmalara başladıklarını anlatan Büyükerşen, şöyle devam etti:
“Yapılanlar yıkıldı. İlaçlama ve devir daim için 3 büyük santral kurduk. Dünyanın da elektriğini tüketeceğiz bu arada. Kumları temizledik altını ve
yanlarını beton kaplıyoruz. Yağmur nedeniyle çalışmalar yavaş ilerliyor. 20 Temmuza kadar yetişebilir. Havalar güzel gitse şimdi açılmış olacaktı. Malum kişiler bu plaja 'çakma plaj' diyor. Şimdi 'belediye paraları böyle israf ediyor' diye yazacaklar. 'Çakma plaj' tamam da 'takma kafayı' ne yapacağız. Halk adına yapılan hayırlı işlere bile nasıl şeyler çıkarıyorlar. Hiç kuşku yokken bu bize bir maliyet getiriyor ama durup dururken bunu yapmıyoruz. Bu bir emir. Yarın öbür gün 'neden bu masrafları yaptın' diye hesap sormak üzere müfettişleri tahrik ederler. Bunlar böyle. Komploya kadar gider bu işlerin sonucu.

Eskişehir'de bizim yaptığımız her şeyin karşısında olan bir grup var. Bu plaj fantezi değil. Plajı tamamen halkçı bir anlayışla yaptık. Hem kente güzellik katıyor, hem vatandaş istifade ediyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!