Eski Türkler'de kadınlar çok sıkı futbolcuymuş

Güncelleme Tarihi:

Eski Türklerde kadınlar çok sıkı futbolcuymuş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2001 01:44

Erkek sporu olarak bilinen futbolun eski Türkler'de kadınlar tarafından oynandığı, kadınların bu sporun yanı sıra okçuluk, güreş ve binicilikte de erkekleri geçebilecek üstün bir performansa sahip olduğu ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyelerinden Dr. Hasan Basri Öngel'in Kültür Bakanlığı Yayınları'ndan çıkan ‘‘Türk Kültür Tarihinde Spor’’ adlı kitabı eski Türkler'de sporun gelişimine ilişkin ilginç ipuçlarına sahip.

Büyük mabetlerin avlularında ‘‘maç yapan’’ futbol takımları sadece erkekler ya da kadınlardan oluştuğu gibi zaman zaman da ‘‘karma takımlar’’ karşı karşıya geliyordu.

Buna göre, çeşitli kaynaklara dayanan Türk tarihinde futbolun ‘‘tarifi’’ şöyle:

‘‘Büyük mabetlerin avlularında sık sık futbol maçı yapılır. Topa elle dokunulmaz. Ya ayak veya başla vurulur ve karşı kaleden içeri sokulmaya uğraşılır. Türk kadınlarının erkekler gibi savaşçı olmalarının nedenini ise futbol maçlarında elde ettikleri mücadele ruhu ve azmiyle açıklamak mümkündür.’’

Savaş taktiklerinin gelişimine yönelik askeri sportif bir oyun haline gelen futbol altılı, kimi zamanda onlu gruplar halinde oynanıyordu. Kadınlar, futbolda ‘‘erkeklere taş çıkarırken’’, binicilik ve güreşte de gelişmiş bir performansa sahipti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!