Eski geleneği canlandırdı market rafına 'kefir' koydu

Güncelleme Tarihi:

Eski geleneği canlandırdı market rafına kefir koydu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2005 00:00

Yüzlerce yıllık Türk içeceÄŸi kefir geleneksel gıda üssü Rami'den pazara 'yeni ürün' olarak çıktı. Babasının 1957'den beri peynir ticareti ve üretimiyle uÄŸraÅŸtığını belirten Altınkılıç Süt Sanayi ve Ticaret'in sahibi Kemal Kılınç, "Ä°kinci kuÅŸak olarak eski bir geleneÄŸi canlandırdık" diyor.KAFKASYA'da Çerkez, Gürcü, Ibıh, Gagavuz, InguÅŸ, Çeçen, Abhaz halklarının uzun yaÅŸam sırlarından biri olarak bilinen kefir, içerdiÄŸi mineraller, vitaminler ve antioksidanlar nedeniyle tam bir hayat iksiri. Birkaç ay öncesine kadar Ege Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi gibi bazı bilim kuruluÅŸları tarafından az miktarda üretilen kefir artık Türkiye'de de market raflarına girmiÅŸ oldu. Türk kamuoyunun gündemine en son Türkiye ziyareti sırasında Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in "öğle yemeÄŸi yerine içtiÄŸi içecek" olarak giren kefiri Türkiye için üreten '48 yıllık peynirci' Mehmet Kılınç'ın oÄŸlu Kemal Kılınç oldu.Ä°LK KEZ FARKLI ÃœRÃœN: Kemal Kılınç, "Bugüne kadar sadece peynir ürettik ve sattık. Ä°lk kez farklı süt ürününe girdik. Ãœrünümüz; pazarda yeni ama aslında baÅŸta Kafkasya'da olmak üzere Türklerin 1000 yıllık geleneksel içeceÄŸi olan kefir" diye baÅŸlıyor söze. Kılınç, ABD, BDT ülkeleri ve Avrupa'da çok bilinen, bilimsel olarak 'ilaç gibi' olduÄŸu kanıtlanmış kefiri Türkiye'de üretmek için üniversitelerle ve TÃœBÄ°TAK'la iÅŸbirliÄŸi yaptıklarını anlatıyor.TACÄ°ROÄžLU'NDA 20 YIL: Kılınç şöyle baÅŸlıyor söze: "Babam Adıyaman'dan Ä°stanbul'a gelmiÅŸ ve TaciroÄŸlu'nda tezgahtar olarak baÅŸlamış peynirciliÄŸe. 20 yıllık çalışmanın sonunda da 1976 Metac (Mehmet ve TaciroÄŸlu) ÅŸirketini kurmuÅŸlar. Bu firma; Türkiye'nin en iyi peynirlerini yapan firmaların peynirlerini alıp; toptan satışını yaptı 1987'ye kadar. Ben askerden geldim ve o tarihten sonra Metac'ı bıraktık. Babamla Altınkılıç'ı kurduk. 1991'e kadar yine peynir toptancılığı yaptık, ayrıca plasiyer sistemle perakendeye kendimiz peynir de sattık. Bugüne kadar da sadece peynirle uÄŸraÅŸan firmayız."TOPTANCILIK BÄ°TER DÄ°YE KORKTUK: Kılınç, 1980'lerin sonuna doÄŸru peynirde komisyonculuÄŸun tamamen bittiÄŸini belirtiyor ve şöyle devam ediyor anlatmaya: "MarkalaÅŸmak öne çıktı ve biz de o dönemde 'acaba toptancılık da bitecek mi' diye endiÅŸe ettik. 1989'da 'imalata geçmemiz ve marka yapmamız gerekiyor' diye karar aldık. 1992 başında da Ezine'de bir yeri kiraladık ve peynir üretmeye baÅŸladık. Babamda 'peynir bilgisi' çok büyük birikimdi. Fabrikanın başına o geçti ve peynir üretmeye baÅŸladık. 1996'da Ayvalık'ta bir tesis daha aldık. Eski kaÅŸarı orada denedik. Böylece iki üretim tesisimiz oldu."6.5 TRÄ°LYON CÄ°RO: 2004 yılında toplam 11 bin 500 ton süt iÅŸlediklerini belirten Kemal Kılıç, bundan da 1.500 ton ürün (peynir) elde ettiklerini, 6.5 trilyon liraya yakın ciro yaptıklarını belirtiyor. Kılıç, toplam istihdamın da 80 kiÅŸi olduÄŸunu söylüyor. Nelere iyi geliyorİçindeki mikroorganizmaların etkisi ile laktoz ve proteinlerdeki deÄŸiÅŸmeler, hazmı kolaylaÅŸtırıyor. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla azaldığı için bağırsakları laktoza duyarlı kiÅŸiler süt yerine kefiri rahatlıkla içebiliyor. Kefirde bulunan CO2 de ayrıca sindirimi kolaylaÅŸtırıyor. BaÅŸta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminleri sentezlenmiÅŸ olarak barındıran kefirdeki L(+) süt asidi de kolayca sindirilebiliyor. BileÅŸiminde eksogen yaÄŸ asitleri ve aminoasitleri de var. Kefirde oluÅŸan asetik asit, H2O2 gibi antibakteriyel maddeler ve ayrıca antibiyotikler E.coli (tüberküloz), Salmonella (malta humması) gibi patojen bakterilere antibakteriyel etki yapıyor. Mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını artırıyor. Asetik asit bakterileri bağırsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki gösteriyor.Sinirsel rahatsızlıklara, iÅŸtahsızlık ve uykusuzluÄŸa iyi geliyor. Halk arasında yüksek tansiyon, bronÅŸit, safra rahatsızlıklarını iyileÅŸtirdiÄŸine de inanılıyor.Nasıl yapılıyorALTINKILIÇ kefiri inek sütünden yapıyor. Önce belli derecede pasterüze edilen sütün ısısı mayalama derecesine indiriliyor ve kefir daneleri mayalanma için süte ekiliyor. Kefir kıvamı olunca da süzme yapılıyor ve kefir daneleri ayrılıp tekrar kullanmak için muhafaza ediliyor. Firma kefirüretimi için yaklayık 150 bin Euro'luk yeni yatırım yaptı ve ve aylık 100 ton kefir üretim kapasitesi kurdu. Ä°stanbul'da Metro ve Migros gibi büyük zincirlerde de satışına baÅŸlanan Türkiye'nin ilk sanayi ürünü ticari kefiri 200 noktada satışta.Ãœniversiteden ‘dane’ geliyor YENÄ° ürün yapma çabasındayken 'kefir üretiminde' karar kıldıklarını belirten Kemal Kılınç, "Biz aslında yeni bir peynir düşünüyorduk. Bir anda kefirde karar kıldık. Çünkü kefiri bilen çoktu ama ticari olarak üretimi yoktu" diyor. Yaklaşık 8 ay önce üretim için araÅŸtırmaya baÅŸladıklarını kaydeden Kılınç, şöyle devam ediyor: "Rusya'daki ürünü inceledik o daha ağır bir ürün ve Türk damak tadına uymayabilirdi. Bizim ilk ilham kaynağımız Ege Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi oldu. Oradaki hocalarla görüştük ve mayayı (kefir danelerini) oradan aldık. Ayrıca bizi bilgilendirdiler. Kendi gıda mühendislerimizin nezaretinde mayayı çoÄŸalttık ve üretime baÅŸladık."Elazığlı çiÄŸköfteci HACCP belgesini aldıÇİĞ köfteye ticari ürün standardı kazandırmak için çalışan Elazığlı ÇiÄŸköfteci Ahmet Usta, HACCP ve ISO 9001:2000 belgelerini aldı. Åžu anda Ä°stanbul'daki 8 ÅŸubesi ile hizmet veren Elazığlı ÇiÄŸköfteci Ahmet Usta, HACCP belgesi ile ürününün uluslar arası kalite ve hijyen standartlarına uygun olduÄŸunu belgelemiÅŸ oldu. Sözkonusu markanın sahibi Arslanlar Gıda Genel Müdürü Fatih Arslan, ‘Yakın gelecek franchising ile dış pazarlara da açılmayı planlayoruz. Bu hedef için, HACCP ve ISO 9001:2000 belgeleri olmazsa olmaz ÅŸarttı ve bu konuda önemli bir aÅŸama katetmiÅŸ olduk" dedi.Anadolu'dan 50 Cesur GiriÅŸimci kitap olduEKOBÄ° Sayfası'nda her salı yayınlanan Küçük ve Orta Boy Ä°ÅŸletme (TOBÄ°)'lerin baÅŸarı öyküleri kitap oldu. Anadolu'dan Zoru BaÅŸaran 'Cesur GiriÅŸimciler' adını taşıyan kitap, Hayat Yayıncılık tarafından basıldı. Kitapta, Türkiye'nin her tarafından ve farklı sektörlerden 50 giriÅŸimcinin kısa baÅŸarı öyküsü bulunuyor. Kitabın Birinci Bölümü'nde ise ise Cumhuriyet döneminde Türk özel sektörün geliÅŸim süreci ve 1980'lerdeki dönüşüm; siyasi ve ekonomik açıdan kısaca analiz ediliyor.Makelsan Ä°ran Nokia Center'a 'güç' verdi MAKELSAN kesintisiz güç kaynağı ürünleriyle dev fabrikaların vekuruluÅŸların çözüm ortağı oluyor. Referansları arasında Ä°ran Nokia Center'ı ve Ä°ran Bilim ve Sanayi Ãœniversitesi'ni de katan Makelsan ayrıca Özbekistan Merkez Bankası'nı BükreÅŸ Gima'yı ve HP Singapur'u da teknolojik çözümleriyle müşterileri arasına almayı baÅŸardı. Halen 2 milyar dolarlık cirolu APC firmasıyla da yüksek güç partnerliÄŸini sürdüren Makelsan, 2500 metrekarelik kapalı alanda 70 kiÅŸilik personeliyle Kesintisiz Güç Kaynağı, Voltaj Regülatörü, Åžarj Redresörü üretiyor. 2004 yılında cirosunu 10 milyon doları aÅŸan Makelsan, Türkiye'de 12 bölge bayisiyle müşterisine ulaşıyor. Yurit içinde de Migros, Borusan Holding, Gima, Ä°ÅŸ Bankası, Grup Tekstil, Teba, Siemens gibi kuruluÅŸların bilgisayarlar ve sistemlerinin korunmasında Makelsan kullanılıyor.MÃœSÄ°AD ödülleri sahiplerini bulduMÃœSTAKÄ°L Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÃœSÄ°AD)'ın ekonomi basınındaki baÅŸarılı gazetecileri ve kuruluÅŸları teÅŸvik etmek için bu yıl 5'incisini düzenlediÄŸi yarışmada dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Yarışmada Yılın Ekonomi Yazarı Ödülü; Dünya Gazetesi'nden Veysi SeviÄŸ'e, Yılın Ekonomi Yayını Ödülü; Dünya Gazetesi'ne. Yılın Ekonomi Haberi Ödülü; Yeni Åžafak Gazetesi'nden Hüseyin Özay'a, Yılın KOBÄ°/Reel Sektör Haberi Ödülü; Hürriyet Gazetesi'nden Sadi Özdemir'e, Yılın Ekonomi Röportajı Ödülü; Tercüman Gazetesi'nden Mehmet Canıtatlı'ya, Yılın Ekonomi Dizisi Ödülü; Referans Gazetesi'nden Perihan ÇakıroÄŸlu'na, Yılın Ekonomi Kulisi Yazarı Ödülü; Zaman Gazetesi'nden Fikri Türkel'e, Yılın Ekonomi Programı Ödülü; CNN Türk'ten Parametre Programı ile Meliha Okur, Enis BerberoÄŸlu ve YiÄŸit Bulut'a, Yılın Ekonomi Web Sitesi Ödülü de; Ä°medya'ya verildi.Komsan, kompresörde lisans ihracı yapıyorATÄ°LLA Kuzucan'ın 1963'te Bahçelievler'de tek torna tezgahında kurduÄŸu Komsan Kompresör, artık lisans ihracatı da yapıyor. Ä°ran'dan ABD'ye kadar geniÅŸ bir ihracat coÄŸrafyası olan Komsan'ın ürünleri bazı ülkelerde ise aynen kopyalanıp taklit ürün olarak pazara sunuluyor. Ä°ngilizlerin Ä°ran'da kurdukları ortadoÄŸunun en büyük kompresör fabrikası olan Compressor Sazi'ye önce ihracat yapan Komsan, bu fabrikaya daha sonra T-175 ve T-475 tip komresörleri için lisans verdi. TaÅŸkent kömpresör fabrikasıyla da Joint Venture anlaÅŸması bulunan Komsen, Ä°ngiliz CAP firması için de Komrota markasıyla yüzde 100 Türk malı kompresör üretiyor.Konut kredisinde vade uzuyor, faiz iniyorVAKIBANK'ın 20 yıl vadeli konut kredisi baÅŸlatmasından sonra bazı bankalar da vade uzatıp faiz indirmeye baÅŸladı. Finansbank'tan yapılan açıklamada, 17.01.2005 tarihi itibariyle konut kredisinde vadenin 7 yıla uzatıldığını ve faiz oranının da yüzde 1,79’a düşürdüğü bildirildi. Banka, konut kredilerinde vade seçeneÄŸini müşterilerinin kendi ödeme koÅŸullarına göre esnek ya da düzenli geri ödeme seçeneÄŸiyle birlikte uygulayacak.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!