Eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran'a 295 yıl istemi

Güncelleme Tarihi:

Eski Belediye Başkanı Ertan Avkırana 295 yıl istemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 15:19

İZMİR'de, İmar Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet alıp verme gibi bir çok suça karıştıkları iddiasıyla düzenlenen Sarmaşık Operasyonu'nda tutuklanan CHP'li Güzelbahçe Belediye eski Başkanı Ertan Avkıran'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 66 sanık hakkında 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz'ün hazırladığı iddianamede Ertan Avkıran için 295 yıl hapis cezası istendi.

Dönemin Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla, polis tarafından geçen Ocak ayında operasyon düzenlendi. İki operasyonda CHP'li eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Değirmendere Belde eski Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı belediye meclis, encümen üyeleri, Kemalpaşa İlçe Özel İdare Müdürü C.A., restoran sahipleri ve müteahitlerin de aralarında bulunduğu 120 kişi, eş zamanlı baskınlarla yakalandı. Gözaltına alınanlar şüphelilerin, İmar Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak, usulsüz ruhsat vermek, görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal, irtikap, devleti zarara uğratmak, silahla yaralama ve azmettirmek suçlarını işledikleri iddia edildi. Gözaltına alınanlardan CHP'li Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Değirmendere Belde eski Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren'in de bulunduğu 39 kişi tutuklandı. 27 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra tutuklu sayısı 14'e düştü.

AVKIRAN'A 295 YIL İSTENİYOR

Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz, hazırladığı iddianameye 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcı Mehmet Sait Demiröz, iddianamede Ertan Avkıran'ın örgüt lideri, olduğunu vurguladı. İddianamede, Avkıran'ın Güzelbahçe Belediye Başkanlığı görevini yürütürken kamuya ait olan yerlerin usulsüz kiralanması ve kamunun zarara uğratılması, ihaleye fesat karıştırma eylemlerinde örgüt lideri olarak talimatlar verdiği, rant sağlamak amacıyla işyerleri ve konutlarda yapılan imar uslsüzlükleri ve ihale yolsuzlukları çerçevesinde rüşvet aldığı ve haksız çıkar sağladığı öne sürüldü. İddianamede Avrıkan'ın ihale usulü kiraya verilen belediyeye ait yerlerin kiralarının kaydını tutmadan topladığı, kendi aralarında paylaştıkları, siyasi nüfusunu kullanarak insanlar üzerinde baskı ve şiddet uyguladığı, geçmişe yönelik işyerleri ile ilgili olarak, usulsüz şekilde evrak düzenlettiği belediyenin işini yapan mütaahhitten rüşvet aldığı, görevinde keyfi davrandığı, İçişleri Bakanlığı müfettişinin denetimde ortaya koyduğu usulsüzlükleri çürütmek için geriye dönük belge hazırlattığı, geriye dönük ceza kestirdiği, belediye çalışanı Güler Başkurt'un vurulmasını azmettirdiği belirtildi.

14'Ü TUTUKLU

Savcı Mehmet Sait Demiröz, aralarında eski belediye başkanı Ertan Avkıran'ın da bulunduğu 14'ü tutuklu 66 sanık hakkında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘Suç örgütüne üye olma’, ‘Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’, ‘İhaleye fesat karıştırma’, ‘Rüşvet alma’, ‘Rüşvet verme’, ‘Rüşvet alma suçuna aracılık etmek’, ‘Resmi evrakta sahtecilik’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’, ‘Mütelsilen görevi kötüye kullanma’, ‘Akaryakıt hırsızlığı’ ve ‘Göreve ilişkin sırrın açıklanması’ suçlarından 3 ile 295 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmalarını istedi. Ertan Avkıran'ın 295 yıl, eski Değirmendere Belediye Başkanı Necmettin Şemsetin Eren'in 15 yıl, şu anda Güzelbahçe Belediye Başkanı olan CHP'li Özden Mustafa İnce'nin önceki dönemde meclis üyesi olarak görev yapması nedeniyle 6 yıl, Ertan Avkıran'ın çocukları Ebru Avkıran ile Mehmet Avkıran, 3'er yıl hapis cezası ile yargılanacak. Savcının gönderdiği iddianameyi değerlendiren 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 2009/168-169 esas sayısıyla davayı kabul etti. Sanıklar önümüzdeki günlerde hakim önüne çıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!