Esir Ruhlar

Güncelleme Tarihi:

Esir Ruhlar
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 12:01

İnsan ruhunun karanlık dehlizlerinde dolaşan ve psikanaliz tarihinin en unutulmaz olaylarından birini beyazperdeye taşıyan bir film Esir Ruhlar (Prendimi l'anima). Yönetmen Roberto Faenza, 2002 tarihli filminde psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un öğrencisi Carl Gustav Jung'un, önce hastası sonra da tutkulu aşığı olan ve yaşamı Hitler'in ellerinde son bulan Sabina Spielrein'in gerçek yaşam öyküsünü beyazperdeye aktarıyor.

Haberin Devamı

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Sabina Spielrein, on dokuz yaşındayken ağır depresyon teÅŸhisiyle hastaneye kaldırılır ve Freud'un öğrencisi olan psikoanalist Carl Gustav Jung'un tedavisi altına girer. Ä°kili arasındaki hasta-doktor iliÅŸkisi zamanla tutkulu bir aÅŸka dönüşür. Ancak ihanete uÄŸrar. Hayatı ve kaderi tamamiyle deÄŸiÅŸmiÅŸtir. Acısı önünde çok farklı kapılar açmasına neden olur ve yıllar sonra Freud, Spielrein'in çalışmalarını biraraya getirir.Â

JUNG BAŞTAN ÇIKARDI, HİTLER ÖLDÜRDÜ

Sabina Spielrein 1885 yılında Rostov'da varlıklı bir İsrail'li ailenin çocuğu olarak doğdu. 19 yaşına geldiğinde ağır depresyon teşhisi ile başhekimliğini profesör Bleuer'in yaptığı Zürih Burghölzli hastanesine yatırıldı. Kendisinden sorumlu olan doktor ise C.G. Jung'du.

Bu karar onun kaderini ve hayatının gidişatını tamamen değiştirecekti. Freud'un psikoanalitik metodları ile Jung'un bir kaç yıllık tedavisinin ardından bir skandal olarak patlak veren hasta doktor ilişkileri Sabina'nın annesine yazdığı mektuplarla ortaya çıkar. Sabina Spielrein'in kaderi umutsuz bir aşktır, hayattan tek beklediği ise Jung'dan aşkına karşılık vermesi ve onu sevmesidir.

Haberin Devamı

Tıp eğitimini ve psikoanaliz üzerine çalışmalarınızı tamamlayan Spielrein, 1911'de Psychological Content of a Case of Schizophrenia adlı tezini verdi. 1912'de Destruction as an Element of Becoming adlı denemesi basıldı. Aynı yıl Rus doktor Pavel Naoumovich Scheftel ile evlendi. Spielrein’in çalışmaları Freud tarafından toparlanarak 10 yıl sonra kendi teoreminin aslını oluşturan varoluş ve ölümün iki eş parça oluşunu anlatır.

1913'de ilk çocuğu olan Renate dünyaya geldi. 1920'lerin başında Jean Piaget Sabina Spielrein'ın tedavisi altına girmidi. 1923'te Rusya'ya döndü ve psikoanaliz ve çocuk psikolojisi dallarında döneminin en dinamik liderlerinden biri oldu.1924'de ikinci çocuğu olan Eva doğdu.

30'lı yıllarda Stalin'in baskısı altında yaşamaya mahkum olan Sabina Spielrein ve iki çocuğu 1942'de Almanlar tarafından Rostov'un ikinci işgali sırasında öldürüldü.

FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen:Roberto FaenzaÂ
Senaryo: Gianni Arduini, François Cohen-Séat, Alessandro Defilippi, Roberto Faenza, Elda Ferri,Â
Hugh Fleetwood, Giampiero Rigosi
Oyuncular: Iain Glen, Emilia Fox, Caroline Ducey, Craig Ferguson, Jane Alexander
Resmi sitesi:
http://www.lameenjeu.com/film.htm

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!