Esad'ın eski saÄŸ kolu tümgeneral Tlas'tan Ankara'ya kritik ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Esadın eski sağ kolu tümgeneral Tlastan Ankaraya kritik ziyaret
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 19:38

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, muhaliflerin safına geçen Suriyeli General Menaf Tlas'ı, Ankara'da kabul etti. Davutoğlu ile Tlas, Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda görüştü. İftarda başlayan görüşme 1 saat sürdü. Tlas iftar yemeğinin ardından geldiği uçakla Türkiye'den ayrıldı.

Haberin Devamı

Bir süre önce Suriye'den kaçarak Suudi Arabistan'a giden General Manaf Tlas'ın bugün gizlice Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Tlas'la Dışişleri Konutu'ndaki iftar yemeğinde görüştü.

 

DAVUTOÄžLU, TLAS'I KABUL ETTÄ° - FOTO GALERÄ°

 

MANAF TLAS - FOTO GALERÄ°

 

En güvendiği adamdı

 

Manaf Tlas,  Suriye’nin en köklü Sünni ailelerinden birisinin oÄŸlu. 48 yaşındaki  tümgeneral Tlas, Hafız Esad’ın 2000 yılında ölümünden sonra oÄŸlu BeÅŸar Esad’ın saÄŸ kolu oldu. Suriye eski savunma bakanlarından Mustafa Tlas’ın oÄŸlu olan Manaf,  BeÅŸar Esad’la çocukluk yıllarından tanışıyor.  BeÅŸar Esad ile Manaf Tlas arasındaki karşılıklı güven, Tlas’ın Suriye Cumhuriyet Muhafızları komutanlığına yükselmesini saÄŸladı. BeÅŸar Esad, alacağı kararlar öncesi son olarak hep Tlas’a danışıyordu.Â

 

Haberin Devamı

 

Esad'ı reform için bir şans olarak görüyordu

 

Tümgeneral Tlas, Beşar Esad’ı Suriye’de reform sürecinin başlatılması için bir şans olarak gördü. Ancak Tlas,  Beşar Esad rejiminin halka yönelik askeri operasyonlarına bir süre sonra isyan etti ve Temmuz başında beraberinde 23 askerle Türkiye’ye kaçtı. Türkiye üzerinden Paris’e giden ve orada yaşayan ailesiyle biraraya gelen Tlas’ın bir süredir Suudi Arabistan’da olduğu ve bu ülkeden Ankara’ya  geldiği öğrenildi.

 

 

Suriye'de devlet değil, rejim yıkılmalı

 

Haberin Devamı

Manaf Tlas,  Suriye muhalefetinin Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında birleşmesini ve Suriye’de devletin değil, rejimin yıkılması gerektiğini savunuyor. Suriye’nin geleceği için devlet geleneğinin devam etmesine önem veren Tlas, ülkenin  Esad sonrası geçiçi dönemin devlet başkanı olabilecek isimler arasında yer alıyor. Manaf Tlas’in ailesinden bir kesim muhalefette yer alırken, bir kesim de halen Esad rejimini destekliyor.


Fidan ve eski büyükelçi de yemekte
 
Davutoğlu'nun Tlas'a verdiği iftar yemeğine MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri'nin Ortadoğu'dan sorumlu müsteşar yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik de katıldı. Büyükelçi Çevik, Tlas'ı Şam'da büyükelçilik yaptığı dönemden tanıyor. İftar yemeğinin yendiği, Çankaya Köşkü'nün karşısında olan Kırlangıç Sokak'daki Dışişleri Konutu'nun etrafında çok sıkı güvenlik önlemi alınması dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!