Erzurum kurtuldu, Palandöken kutladı

Güncelleme Tarihi:

Erzurum kurtuldu, Palandöken kutladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 82. yıldönümü kutlamalarını izlemek için ‘medya’cak oradaydık. Şehrin kurtuluşu, merkezde kortej eşliğinde kutlanırken, Erzurum'un kayak merkezi Palandöken'de ise kardan heykel yarışması, meşaleli gece gösterileri, kayak yarışması, havai fişekler ve İbrahim Erkal'ın Televole görüşmeleriyle kutlandı...

20-30 kişilik bir medya grubu olarak Palandöken'de çekirge sürüsü gibiydik. Dedeman Oteli'inde kalıyor, Palan Oteli'nde öğlen yemeği yiyiyor, Kardelen'in açılışını yapıyor, tekrar Palan'a gidip barında takılıyor, Dedeman'da göbek atıyor, derken havuzunda yüzüyor, pistinde kayıyor, ardından terasında güneşleniyorduk... Bu arada Erzurum'a iniyor, oradaki cağ kebaplarını bitiriyor, oltu taşlarına atlıyor, ne var ne yok herşeyin fotoğrafını çekiyor, görüntüsünü kaydediyorduk... Böyle Cengiz Han gibi yolumuza devam ettik durduk.

35 mi, 45 mi?

Şansımıza ilk iki gün tipi vardı. Bu yüzden gidip gelmelerde arada yollar kapandı, otobüsler itilip kakıldı, durum iyice umutsuzlaşınca yola yayan devam edildi. Tedariksiz şehir çocukları olarak iliklerimize kadar donduk. Havanın sıcaklığı konusunda çeşitli iddialar vardı. Kimi -35 diyordu, kimi -45. Biraz abartıyorlar gibi geldi bize ya neyse... Son gün ise ortalık Antalya gibi oldu. Bir güneş bir güneş.

Televole malzemesi

Bu arada basın grubumuzun içinde emekli erkek mankenlerden Yusuf Azuz, Engin Koç ve emeksiz manken iki kız arkadaşları da vardı. Neden niçin derken güneşli günde belli oldu sebebi hikmeti. Meğer Televole ekipleri için malzeme olarak çağrılmışlar. Şöyle kaydılar, böyle kara düştüler, gece ‘‘çılgınlar gibi’’ şöyle eğlendiler, sonunu böyle getiremediler, dama çıktılar, bele kazmayı şöyle vurdular haberleri içinmiş. Herşey hesaplı kitaplı anlayacağınız. Faaliyetlere daha sonra katılan Erzurumlu İbrahim Erkal da aynı şekilde malzeme amacıyla gelmiş. Hatta önce yüklüce bir para istemiş, ama sonra bedava gelmeye razı olmuş.

Medyacıların gururu Turgut

Yamaç paraşütü Palandöken'in en harikulade faaliyeti. Ejder tepesinden bir atlıyorlar, öyle süzüle süzüle aşağıya kadar... Medya grubunun en cesur neferi ATV'den Turgut Reis çıktı. Paraşüt hocasıyla beraber 2500 metreden attı kendi. Onlarla beraber ben de yukarı çıktım. Fotoğrafları çekeceğim diye az kalsın uçağı kaçırıyordum.

Dona dona atabarı

Palandöken'de Erzurum'un kurtuluşu kutlamalarına Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de katıldı. Tipi yüzünden zor anlar geçiren ve zor zahmet Erzurum'a inebilen Bahçeli duygularını hiç belli etmiyordu. Onun şerefine meşaleli kayak gösterisi ve kar üstünde atabarı yapıldı. Atabarı yapanlar da duygularını belli etmemeye çalışıyordu ama nafile. İncecik gömleklerle tir tir titrediler.

Kardan Heykel Yarışması kıran kırana ve de donan donana geçti. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin -30'larda, tipi altında yaptıkları heykeller genel olarak Atatürk, Kurtuluş Savaşı, cefakar Anadolu kadını gibi temaları işliyordu. Benim favorim Mustafa Albayrak ve Mustafa Durmuş'un ‘‘Gizemli Kayakçı’’ heykeliydi. Birinci olamadı ama jüri özel ödülünü aldı.

Kraliçe arı İbrahim

Televole’cilerin gözbebeği İbrahim Erkal, heykel yarışmasında ödül alan öğrencilere plaket bile verdi. Dadaş şarkıcı İbrahim Erkal, üç gün boyunca erkek arılar peşinde, gezintiye çıkmış kraliçe arı görünümündeydi. Otel içinde dolaşırken, karda yürürken, yemek yerken, tavla oynarken, hep sekiz on tane kamera vız vız peşindeydi. O da her seferinde bir vecize patlatmayı başarıyordu.

Güneş açar açmaz palyaçolar da ortaya çıktı. Anneleri babaları kayak kayarken canı sıkılan çocuklar için düşünülmüş palyaçolar gerçekten işe yarıyordu. Bir anda yüzlerce çocuk etraflarını sarıverdi. Onlar da yapmadıklarını bırakmadılar. Şarkılar, türküler, dans yarışmaları, taklitler...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!