Ermenistan'dan Türkiye'ye suçlama

Güncelleme Tarihi:

Ermenistandan Türkiyeye suçlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 11:45

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, Türkiye’yle ilişkilerin düzeltilmesi için atılan tarihi adımların boşa gidebileceğini söyledi. Nalbandyan Ankara’yı suçladı.

--Ermenistan Türkiye’yle yakınlaşma sürecinin durabileceği uyarısını yaptı (AFP)

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, Türkiye’yle ilişkilerin düzeltilmesi için atılan tarihi adımların boşa gidebileceğini söyledi. Nalbandyan Ankara’yı suçladı.

 

Nalbandyan, “Eğer Türkiye protokolleri onaylamaya hazır değilse ve Ankara ültimatomlar vermeye, ön koşullar ileri sürmeye ve sürecin önüne engel çıkarmaya devam ederse, müzakerelerin sonuçsuz kalma ihtimali söz konusu olabilir" dedi.

 

Bu arada Rus Itar-Tass haber ajansı Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, 25 Ocak Pazartesi günü Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili görüşmek üzere Sochi de bir araya geleceklerini duyurdu.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

AINA

--Türkiye Ermenistan’ı yönetmek istiyor

(…) Zamanın geçişi her zaman yaraların iyileştirmez. Buna rağmen Ermenistan süregelen sorunları çözmek ve bölgeye istikrar getirmek için Türkiye’yle görüşmelere girdi. Ancak Türkiye’deki liderler hala Ermenistan’ı yönetmeye çalışıyor. Bu durum Dağlık Karabağ krizini ve Erivan-Bakü anlaşmazlığını da kapsıyor.

 

PANORAMA

--Ermenistan dışişleri eski bakanı: Erdoğan’ın söyledikleri absürd

Ermenistan’ın dışişleri eski bakanı Alexander Arzumanyan düzenlediği basın toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili açıklamalarını “saçma sözler” olarak nitelendirdi.

 

NEWS.AZ

--ABD 2010’da “Ermeni soykırımı”nı tanımayacak

Ermenistan Ulusal Kongresi Partisi sözcüsü ve dışişleri eski bakanı Alexander Arzumanyan ABD’nin 2010’da sözde “Ermeni soykırımı”nı tanımayacağını söyledi. Bakan Dağlık Karabağ görüşmelerinde bir ilerleme sağlanmadan Türkiye’nin protokolleri onaylamayacağını belirtti.

 

AYSOR

--Futbol diplomasisi Rusya’dan geliyor

Ermenistan ve Türkiye arasındaki yakınlaşma, Dağlık Karabağ’da çözüm elde edilmesiyle yakından ilişkili diyen Dışişleri eski Bakanı Alexander Arzumanyan, Ermenistan Türkiye ilişkilerini, Rusya Türkiye ilişkilerinin güçlenmesi bağlamında değerlendirmeliyiz. Rusya ve Türkiye’nin ulusal çıkarlar ve ekonomik bağlantılara dayalı ilişkileri var. Meşhur futbol diplomasisinin kaynağı Rusya’dır” dedi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Lobiciler seçim kampanyaları için önemli bir silah elde etti

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararı, lobiciler ve çıkar gruplarının seçimdeki adayların ve partilerin harcamaları üzerindeki gücünü artıracak.

 

--Monarşi modernlik isteğini bozuyor

Ekonomik kriz ve yakın zamanda yaşanan suç olayları, kanununların değişkenlik gösterdiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) tam bir monarşi içinde kaldığını ortaya koyuyor.

 

--Popülist bir tutum gösteren Obama, bankalara yöneldi

Bankaların boyutu ve risk alma eğilimlerine yönelik kısıtlama çağrısı, ABD yönetimin odağının ve politik atmosferin değişimini yansıtıyor.

 

THE WASHINGTON POST

-- Haiti'de insani yardım çabaları artıyor

Haiti'de açlık ve düzensizlik yayıldıkça halkın sabrı azalırken, yaralılar tedavi için beklemeye devam ediyor.

 

--Afgan milislerin Taliban ile savaşmasına yönelik plan beklemede

Üst düzey ABD’li ve Afgan yetkililer, isyancılara karşı köylerini korumak isteyen yerel milislerle birlikte hareket etmeye yönelik cesur ve risk içeren bir işbirlği göstermeye karşı koydu.

 

--Yüksek Mahkeme seçim kampanyalarındaki harcamaların önünü açtı

ABD Yüksek Mahkemesi, şirketlerin politik seçim kampanyalarındaki rolü üzerindeki onlarca yıldan beri söz konusu olan yasal kısıtlamaları kaldırarak, şirketlerin adayların desteklenmesi veya desteklenmemesi konusunda istedikleri kadar harcama yapabilecekleri kararını aldı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Google’ın kârı artıyor

İnternetin en büyük arama motoru Google'ın arama sonuçlarıyla birlikte yayınladığı reklâmların artması ve bu yıl geçen yılki kadar çok anti tröst cezası ödememesiyle,  dördüncü çeyrek kârı oldukça yüksek seviyelere çıktı. Şirketin CEO’su Eric Schmidt ise son gelişmelere rağmen Çin’deki operasyonlarını devam ettireceklerini açıkladı.

 

--Yunanistan’a yönelik endişeler artıyor

Atina hükümetinin borcunu ödemek için diğer ülkelerden destek istemediğini açıklaması bile, Yunanistan’ın mali sıkıntılarına yönelik endişelerin artmasını engelleyemedi.

 

--Afgan direniş lideri barış planının temel hatlarını belirledi

Afganistan’daki ayaklanmanın üç büyük liderinden biri olan Gülbettin Hikmetyar, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’a radikal İslamcı grupla barış için ümit verici bir plan önerdi.

 

FINANCIAL TIMES

-- Wall Street’teki bankalara Obama darbesi

ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkenin bankacılık sektöründe 1930’lı yıllardan bu yana görülen en geniş kapsamlı revizyonu gerçekleştireceklerini açıklaması küresel bankacılık sektörünün sarstı.

 

--General Motors, Opel’in Antwerp’deki fabrikasını kapattı

ABD’li otomobil üreticisi General Motors’un Opel birimi Perşembe günü, üretim kapasitelerini beşte bir oranında azaltmak için Belçika’nın Antwerp kentindeki fabrikalarını kapatacaklarını açıkladı.

 

--Goldman ikramiye havuzunu daralttı

ABD’nin büyük bankalarından Goldman Sachs, çalışanlarına verdiği tazminat oranlarına kızan kamuoyunun öfkesini dindirmek için ikramiye havuzu daralttı ve yardım kuruluşlarına ödediği rakamları yükseltti.

 

THE GUARDIAN

--İngiltere Obama tarzı bir banka devrimini düşünüyor

ABD’li yetkililer Londra’ya gelerek, bankaların büyüklüklerinin sınırlanmasına yönelik planların nasıl uygulanabileceğini değerlendirecek.

 

--Haitililer kıyı kesimlerine kaçıyor

Haiti'de hükümete ait otobüsler binlerce insanı depremin vurduğu başkent Port-au Prince’ten güvenli kırsal alanlara tahliye ediyor.

 

--Obama barış süreci üzerinde karamsar

ABD Başkanı Barack Obama Time dergisine, İsrail-Filistin barış anlaşmasını sağlamaya yönelik çabalarının şu ana kadar başarısız olduğunu söyledi.

  

HAARETZ

--BM: Barış görüşmeleri ertelendikçe, Ortadoğu’da çatışma sürer

Birleşmiş Milletler Genel Sekteteri Ban Ki Mun, İsrail’in Doğu Kudüs’teki eylemlerini durdurması gerektiğini dile getirdi.

 

--Ortadoğu barış sürecinin durması kimin suçu?

ABD Başkanı Barack Obama, Ortadoğu’da barışın gerçekleşmemesinde hem İsrail’in hem de Filistin’in eşit şekilde suçlu olduğunu düşünüyor.

 

-- Hizbullah ve Suriye alarma geçti

Hizbullah ve Suriye, İsrail’in Lübnan saldırısından sonra alarma geçti. İsrail ordusu ise Lübnan ile yeniden çatışmaya gireceği söylentilerini yalanladı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Obama büyük bankalara savaş açtı

ABD Başkanı Barack Obama gelecekte yeni bir finansal krizle karşılaşmamak için büyük bankalara sınırlandırma getirmek istiyor. Beyaz Saray'da konuşan Obama, "Bir bankanın ABD'li vergi mükelleflerinin parasını rehin almasına bir daha asla izin vermeyeceğiz" dedi.

 

DIE WELT

--Almanya'da Afganistan tartışması tıkandı

Alman politikacılar, Almanya'nın Afganistan'daki askeri varlığını kamuoyunda açıkca tartışma konusunda sınıfta kaldı. Bu ay sonunda Londra'da yapılacak Afganistan Zirvesi'ne günler kala Almanya, Afganistan'a takviye asker gönderip, göndermemeye hala karar veremedi.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Obama bankaların büyüklüklerinin ve aldıkları risklerini kısıtlanması çağrısı yaptı

ABD Başkanı Barack Obama ülkesindeki vatandaşlarının banka kurtarma programlarına olan kızgınlığını da hesaba katarak, yeni bir krizin ortaya çıkmasına neden olmamak için finansal kurumların büyüklüklerinin ve işlem faaliyetlerinin kısıtlanması gerektiğini dile getirdi.

 

--Asya borsaları ve petrol, Çin'deki faiz beklentisi ve Obama'dan gelen çağrıyla düştü

Asya borsaları, Çin'in faiz artışına gideceği ve ABD Başkanı Barack Obama'nın bankalara kısıtlamalar getireceğine yönelik endişeler yaratmasının ardından değer kaybetti. Borsalar bu düşüşle üst üste beşinci gününde de gerilerken, bu gelişme emtia fiyatlarını da aşağı çekti.

 

--Yunanistan ekonomisi euroya göbekten bağlı

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı George Provopoulos, ülkenin yeni bir para birimine geçip, devalüasyon ve enflasyon yaratıp, faiz oranlarında yükseltmektense, Euro Bölgesi’nde kalmasının maddi sorunları 'çözmeyi bariz şekilde kolaylaştıracağını' söyledi.

 

CNBC

-- Wall Street Aralık’ta 1000 kişiyi işe aldı

Perşembe günü açıklanan bir piyasa raporunda, Wall Street’in menkul kıymetler ve emtia hisselerinde işlem yapmak üzere 1000 kişiyi işe aldığını ortaya çıkardı.

 

--Fransa’nın ekonomik iyileşmesi yavaş ve kırılgan

Avrupa Merkez Bankası’nın Bankacılık Düzenleme Konseyi üyesi Christian Noyer, Fransa’daki ekonomik iyileşmenin yavaş olduğunu ve yatırımların artmaması durumunda da hızlanmayacağını dile getirdi.

 

-- American Express’in kârındaki artış beklentileri aştı

ABD’li kredi kartı şirketi American Express, bir önceki yıla göre hisse başına düşen kârını yükseltti. Tüketici harcamalarının artmasının bu yükselişe etki ettiği söyleniyor.

 

CNNMONEY

--Wall Street'in son aylardaki en kötü günü

ABD borsaları Perşembe günü, Obama’nın ülkenin en büyük finansal kuruluşlarına uygulanan düzenlemeleri artırmayı amaçladığını açıklamasından sonra sert bir düşüş yaşadı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 2 değer kaybederken, S&P 500 Endeksi yüzde 1.9, Nasdaq ise yüzde 1.1 oranında düştü.

 

--Toyota 2.3 milyon aracı geri çağırdı

Toyota'nın ABD birimi, gaz pedallarının takılmasına neden olabilecek bir sorunu düzeltmek için satılan 2.3 milyon aracı geri çağırdı.

 

--CNN anketi: ABD'lilerin ilk sorunu işsizlik

CNN tarafından yapılan bir anket, ABD vatandaşlarının yarısından çoğunun işsizliği, ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük ekonomik sorun olarak gördüğünü ortaya çıkardı.

 

FORBES

--Google dördüncü çeyrek kârıyla yeniden canlandı

Google, 2009 son çeyreğinde açıkladığı kârıyla yılın uzun bir kısmında yaşadığı zor dönemi geride bıraktığını gösterdi. Şirketin son çeyrekte kârı 1.97 milyar dolar oldu.

 

--Obama’dan bankalara kelepçe

ABD Başkanı Barack Obama, yeni sunduğu teklifte banka sahibi olan şirketlerin, büyük risk ve büyük kârlar getiren işlemler yapmasının yasaklanmasını istedi.

 

--Çin'in büyümesi kısa vadede yavaşlayabilir

Çin yönetiminin enflasyonu ve para arzını dizginlemeye yönelik planları, ülke ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasına neden olabilir.

 

MARKETWATCH

--Roubini: Çin’e güvenmeyin

Ekonomik krizi önceden tahmin etmesiyle ünlenen ekonomist Nouriel Roubini, Çin’in küresel ekonomiyi tek başına kurtaramayacağını söyledi ve kapasitese fazlasıyla küresel sanayinin toparlanma sürecini riske attığını ifade etti.

 

--Obama bankalara yeni sınırlamalar öngörüyor

ABD Başkanı Barack Obama “batmak için fazlasıyla büyük” olan bankalara ve alabilecekleri risklere yönelik yeni teklifler sundu. Obama bu teklifiyle, bankaların ekonomiyi riske edebilecek büyüklüğe ulaşmalarını ve rekabetçi ortamı bozmasını önlemeyi amaçlıyor.

 

--Toyota 2.3 milyon aracını daha geri çağırıyor

Japon otomobil üreticisi Toyota, kalitesiyle ilgili itibarına darbe vuran yeni bir açıklamayla, sıkışan gaz pedallarını tamir etmek için 2.3 milyon adet aracı geri çağırdığını.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!