Erimeyen buz

Güncelleme Tarihi:

Erimeyen buz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otto Yelmer adlı İsviçreli bir araştırmacı, erimeyen buz icat etti. Artık buzdolabına gitmeden üst üste 3-4 bardak buzlu içki içmek mümkün olacak.

İsviçreli mucit, özel katkı maddeleriyle buzu oluşturan elementlerin dağılmasını ve böylelikle erimesini önledi. Önümüzdeki yıl seri üretimine geçilecek olan erimeyen buzun oda sıcaklığında uzun süre dayandığını söyleyen Otto Yelmer, ‘‘Fakat bu buzun hiç erimediğini söylemek doğru olmaz. Tabii ki o da eriyor’’ dedi.

Fizikçi olmayan anlamaz

Buzun neden eridiği ve bunun önüne geçmenin yolları hakkındaki teknik açıklamaların fizikçi olmayanlar tarafından anlaşılmasının güç olduğuna dikkat çeken Yelmer, ‘‘Açıktaki buzun suya dönüştüğünü beş yaşındaki çocuk bile bilir. Ancak neden eridiğini anlamak için yapılan araştırmalar yıllarca sürmüştür’’ diye konuştu.

Hiç kimse başaramadı

Şimdiye kadar pek çok bilim adamı sayısız deney yaparak erimeyen buz üretmeye çalıştı ancak hiçbiri başarılı olmadı. Deneylerde, donan suyun erimesini önlemek için konan katkı maddeleri ya buzu zehirledi, ya da kokusunu dayanılmaz ölçüde bozdu. NEW YORK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!